Importanta si rolul Mitropolitului Andrei Saguna la dezvoltarea limbii romane si locul sau in istorie

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL 1
Viata si locul mitropolitului Andrei Saguna in istoria romanilor 4
1. Cine este Andrei Saguna? 4
2. Ales episcop, a participat cu maretie la revolutia din 1848 4
CAPITOLUL 2
Rolul mitropolitului Andrei Saguna pe plan cultural 7
CONCLUZII 10
BIBLIOGRAFIE 11


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
A ne cunoaste istoria neamului si a Bisericii - care i-a pastrat fiinta si unitatea - nu ar trebui sa mai fie astazi doar un act de cultura, ci mai mult, o datorie. Daca nu ne cunoastem istoria, de fapt nu ne cunoastem pe noi insine.
Reprezentand si imbinand multiculturalismul Imperiului Austro-Ungar cu lupta pentru supravietuirea identitatii nationale romanesti, personalitatea a carui portret incercam sa il creionam, este de o masivitate zdrobitoare. 
De o formatie filozofica,cu studii in drept la cele mai importante centre de cultura europene, Mitropolitul Saguna a insemnat si insamantat iluminismul intracarpatic. Datorita eforturilor sale, " ca un dangat de clopot care a trezit din amortire constiinte si destine, a redat sperante si vigoare" cultura romaneasca si-a intarit cochilia si si-a regasit forma. Prin donatiile sale, prin ideile sale inovatoare de a duce educatia acolo unde ea era cautata cel mai mult, in randul paturii taranilor,in randul oamenilor obisnuiti, prin scolile create, a plamadit in constiinta de rand ideea ca apartinem cu totii acelorlasi stramosi, ca vorbim aceeasi limba si ca ,indiferent de domnii care ne conduc ,suntem frati. 
Lucrarile sale teologice, in special " Istoria bisericii ortodoxe rasaritene universale, de la intemeierea ei,pana la zilele noastre " au semnalizat conservarea traditiilor ortodoxe intr-un spatiu geografic asaltat de schisme,dificil din punct de vedere politic. 
Andrei Saguna a fost unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane din Transilvania, in decursul secolului al XIX-lea. In ziua de 21 iulie 2011, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat canonizarea mitropolitilor Transilvaniei Andrei Saguna (30 noiembrie) si Simion Stefan (24 aprilie).
CAPITOLUL 1
Viata si locul mitropolitului Andrei Saguna in istoria romanilor
1. Cine este Andrei Saguna?
In 13/26 martie anul 1900 Nicolae Popea, Isi incheia discursul de receptiededicat vietii si activitatii arhiepiscopului si mitropolitului ortodox al Transilvaniei, Andrei baron de Saguna (1808-1873) astfel: "Mitropolitul Andrei Saguna a fost un barbat aproape extraordinar, trimis de Providenta Divina pentru fericirea poporului sau; ca el a fost un Moise, pentru ca si el, ca si acela, a eliberat poporul sau, conducandu-l in pamantul autonomiei si independentei; si el, ca si acela, dadu poporului sau tablele legii: Statutul organic; si, in fine, lovi in piatra si dadu apa cereasca poporului sau: stiinta, lumina, cultura. Despre un astfel de barbat, pe drept cuvant, se poate zice ca el, pururi va straluci ca un luceafar pe orizontul bisericii si natiunii romane." 
Andrei Saguna s-a nascut la 20 decembrie 1808, in localitatea Miskolt, in nord-estul Ungariei, din negustorii aromani Naum si Anastasia. Dupa ce va termina Scoala greco-valaha din localitatea natala, tanarul urmeaza studii de Drept si Filosofie, la Budapesta precum si cursurile de Teologie Ortodoxa, in orasul Varset.
In anul 1832, la varsta de numai 24 de ani, Andrei Saguna se va aseza la Manastirea sarbeasca Hopovo. In scurt timp, acesta va fi hirotonit ierodiacon si ieromonah. Vreme de 13 ani, el va sluji cu multa ravna in Biserica Ortodoxa Serbiei. Nu dupa multa vreme, el va fi hirotesit protosinghel si arhimandrit, in semn de recunostinta pentru vrednica lui slujire in cadrul Bisericii Ortodoxe Sarbe.
In anul 1842, ieromonahul Andrei Saguna este numit profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Varset, iar mai apoi este numit egumen, la manastirile ortodoxe sarbesti Iazac, Besenovo, Hopovo si Kovil.
2. Ales episcop, a participat cu maretie la revolutia din 1848
In anul 1846 a fost numit vicar al Episcopiei Ardealului iar, in 18 aprilie 1848, in plina revolutie, era numit Mitropolit al Transilvaniei. Academicianul Dan Berindei afirma ca: a fost ,,o mare personalitate a natiei romanesti, un conducator intelept, masurat, plin de echilibru, al romanilor ardeleni in momente care nu au fost deloc usoare pentru el...un purtator de cuvant al natiunii romane". Intr-o ampla si nuantata analiza a activitatii mitropolitului Saguna, Parintele Profesor Mircea Pacurariu a subliniat ca prin Statutul organic, el a dat ,,cea mai democratica organizare a bisericii", drept care fost consacrat drept ,,cel mai de seama organizator si legiuitor bisericesc din perioada moderna a istoriei, mai ales daca luam in calcul si lucrarile sale de Drept canonic, unele traduse in limbile latina, rusa si greaca."


Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta si rolul Mitropolitului Andrei Saguna la dezvoltarea limbii romane si locul sau in istorie.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1) Antonie Plamadeala, Momentul Saguna in istoria Bisericii Transilvaniei, in Magazin Istoric, iunie 1997
2) Mircea Pacurariu, Istoria Bisericii romane din Transilvania, Banat, Crisana si Maramures pana in 1918, Cluj-Napoca, 1992
3) Mircea Pacurariu, Istoria Bisericii Ortodoxe Romane, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 2006 .
4) Mircea-Gheorghe Abrudan, Ortodoxie si luteranism in Transilvania intre Revolutia pasoptista si Marea Unire. Evolutie istorica si relatii confesionale, Editura Andreiana, Cluj-Napoca, 2014
5) http://www.crestinortodox.ro/parinti/mitropolitul-andrei-saguna-119759.html
6) http://www.ziarulnatiunea.ro/2011/08/02/sfantul-ierarh-andrei-saguna-mitropolitul-ardealului-%E2%80%93-in-constiinta-noastra-recunoscatoare-si-marturisitoare/
7) http://www.historia.ro/exclusiv_web/portret/articol/mitropolitul-andrei-aguna-un-lupt-tor-cauza-rom-nilor-ardeal
8) http://ziarullumina.ro/nicodim-mandita-parintele-care-vorbea-pentru-cei-simpli-25521.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!