Împăratul Traian

Extras din referat

Traian este primul imparat roman nascut in afara peninsulei Italice la 18 septembrie 53  in provincia Baetica, din sudul peninsulei Iberice, in municipiul Italica. Tatal sau era cetatean roman, guvernator al provinciei natale, consul si va deveni guvernator al provinciei Siria, mama iberica.Inclinat catre viata militara, Traian a intrat de la varsta de 17 ani in armata si a servit zece ani, ca tribun militar (ajutor de comandant) alaturi de tatal sau, in Siria. Era linistit, modest, rezistent si obisnuit sa gandeasca si sa actioneze rapid.
Urcand toate treptele carierei militare a ajuns general, comandant al armatelor de pe Rin, unde s-a distins prin vitejia sa. Era foarte apropiat de solda-ti, impartind cu ei toate greutatile, intrecandu-se cu ei in exercitii militare.
In timpul domniei lui Domitian, Traian vine la Roma si ocupa pe rand, mai multe functii civile, apoi devine guvernator al Hispaniei si al provinciei Germania Superioara si consul.
Fiind ales imparat la varsta de 42 de ani, Traian a continuat sa traiasca modest, respectand legile statului. Se spune ca, atunci cand a fost numit imparat a venit la Roma fara alai. Mergand pe jos si insotit de popor, a intrat in palat spunand: ,,Cum intru asa vreau sa ies". Energia si simtul sau de dreptate au facut ca el sa fie supranumit ,,optimus princeps" (cel mai bun dintre principi).


Fisiere in arhiva (1):

  • Imparatul Traian.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!