Impactul economic asupra dezvoltării populației Țării Romanești în secolul XVIII

Extras din referat Cum descarc?

De-a lungul timpului, populatia a reprezentat un factor important in ceea ce priveste evolutia istorica. Termenul de demografie provine din limba greaca si face referire la studiul populatiilor. Demografia se ocupa cu descrierea si analiza populatiei cu privire la dinamica, migratii, urbanistica, spatiile rurale, natalitate, mortalitate, divortialitate, nuptialitate etc. Acest studiu nu poate fi realizat fara colaborarea cu domeniile privitoare la economie si sociologie, reprezentand o stiinta interdisciplinara. 
Europa secolului al XVIII ilustreaza o imbunatatire la nivel demografic datorita evolutiei domeniilor cu caracter industrial si agricol, astfel observam si o ameliorare a hranei, implicit a starii de sanatate permitand in final o dezvoltare a populatiei. In acest secol cresterea productiei agricole a devenit direct proportionala cu evolutia omenirii. 
In Tara Romaneasca secolul al XVIII reprezinta un punct marcant in istoria romanilor. In ciuda dezastrelor cauzate de razboaiele ruso-austro-turce, Tarile Romane fiind teatru de razboi pentru puterile beligerante, dar si a instaurarii regimului fanariot in Moldova si in Tara Romaneasca, in anul 1711, respectiv 1716, calamitatile naturale au determinat probleme grave societatii romanesti. Racirea temporara a climei, inundatii, cutremure, epidemiile, in special ciuma, foametea au determinat inflexiuni in privinta cresterii demografice a populatiei Tarilor Romane. 
Acest veac s-a confruntat inca de la inceputuri cu crize declansate de calamitati naturale. Anii 1706-1707 au fost marcati de o epidemie de ciuma; in anii 1709-1710 lacustele au distrus recoltele Tarii Romanesti si ale Moldovei, urmand o alta perioada a ciumei; noua ani mai tarziu ciuma a afectat din nou poporul roman, fiind favorizata de o seceta puternica, foamete si razboi. Cutremurele au cauzat si ele pagube materiale poporului roman in acest veac, fiind mentionate de cronicari, calatori sau clerici sub denumirea de ,,cutremur puternic", ,,cutremur mare", ,,cutremur groaznic" ilustrand magnitudinea seismica perceputa in acel moment de cel care descria evenimentul. 
Razboaiele ruso-austro-turce au determinat pierderi teritoriale si implicit pierderi ale populatiei romanesti. In 1711 pierdem Hotinul, in 1718 Tara Romaneasca pierde Oltenia, iar mai tarziu, in 1775 Bucovina intra si ea in componenta Imperiului Habsburgic. Imperiul rus ocupa si el Basarabia in 1812. 
Toate aceste evenimente au influentat dezvoltarea populatiei in Tara Romaneasca, generand situatii covarsitoare pentru conducerea principatului.
Saga dezvoltarii populatiei in Tara Romaneasca a fost influentata si de factorul economic fiind unul decizional in ceea ce priveste evolutia sociala. Odata cu inceputul noului secol, societatea va cunoaste un punct de cotitura marcat de evenimente greu de suportat de romani. Secolul va ingloba saracie, teritorii pustiite, jefuite, lacomie, injosirea statului in fata puterii suzerane, epidemii si calamitati ce se succedau fara oprire, punand piedici dezvoltarii economice si implicit a populatiei.


Fisiere in arhiva (1):

 • Impactul economic asupra dezvoltarii populatiei Tarii Romanesti in secolul XVIII.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

- Barbulescu, Mihai, Deletant, Dennis, Hitchins, Keith, Papacostea, Serban, Pompiliu, Teodor, Istoria Romaniei, Bucuresti, Editura Corint, 2014;
- Brie, Mircea, O Istorie sociala a spatiului romanesc: de la inceputurile statalitatii dacice pana la intrezarirea modernitatii, Oradea, Editura Universitatii din Oradea, 2005;
- Bucur, Bogdan, Devalmasia valaha:1716-1828 : o istorie anarhica a spatiului romanesc, Pitesti, Editura Paralela 45, 2009;
- Cernovodeanu, Paul, Binder, Paul, Cavalerii Apocalipsului, Bucuresti, Editura Silex, 1993;
- Chaunu, Pierre, Civilizatia Europei Clasice, Vol II, p...?;
- Djuvara, Neagu, Intre Orient si Occident, Bucuresti, Editura Humanitas, 2013;
- Giurescu, Constantin C. Istoria romanilor. Din cele mai vechi timpuri pana la moartea lui Carol I, Editia a III-a, Bucuresti, Editura Cugetarea Georgescu Delafras, 1942;
- Giurescu, Constantin C. Istoria Romanilor, Volumul III, Bucuresti, Editura ALL, 2007;
- Holban, M., Alexandrescu-Dersca-Bulgaru, Maria, Matilda, Cernovodeanu, Paul, Calatori straini despre tarile romane, Vol. IX, Bucuresti, Editura Academiei, 1997;
- Lundquist, Jennifer H., Anderton, Douglas L., Yaukey, Barbara, Demography: The Study of Human Population, Editia IV, Long Grove, Waveland Press, 2015.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!