Ideologia Bolsevica

Extras din referat Cum descarc?

IDEOLOGIA BOLSEVICA
Bolsevism -> curent de gandire politica consecvent revolutionara, aparuta in miscarea social-democrata din Rusia la inceputul secolului al XX-lea al carui promotor a fost Vladimir Ilici Lenin; s-a reliefat ca atare la Congresul al II-lea al P.M.S.D.R. (1903), in opozitie cu Mensevismul.
Bolsevismul are la baza ideologia marxist - leninista. 
Marxism - Leninism -> conceptia stiintifica despre lume si viata, ideologia revolutionara a clasei muncitoare si a partidului sau comunist, elaborata sistematic de catre K. Marx, Fr. Engels si V. I. Lenin pe baza generalizarii social - istorice a proletariatului, a valorificarii critice, a mostenirii culturale, stiintifice si filozofice inaintate a omenirii. Infaptuind o adanca revolutie in gandirea filozofica, istorica, economica si social - politica, K. Marx si Fr. Engels au pus bazele materialismului dialectic si istoric - stiinta despre legile generale ale dezvoltarii naturii, societatii si cunoasterii - au elaborat principiile generale pentru studierea si interpretarea stiintifica a fenomenelor sociale, au dezvaluit legile specifice ale miscarii societatii capitaliste, au descoperit si fundamentat rolul istoric al proletariatului in prefacerea revolutionara a societatii transformand socialismul dintr-o utopie in stiinta.
Continuand opera lui Marx si Engels, V. I. Lenin a dezvoltat in mod creator si a imbogatit marxismul cu noi teze si concluzii privind materialismul dialectic si istoric, trasaturile capitalismului in stadiul imperialist, partidul de tip nou ca organizatie conducatoare a clasei muncitoare in lupta sa revolutionara, trecerea de la capitalism la socialism.
In virtutea conceptiei si metodei sale fundamentale, marxismul-leninismul este asa cum se subliniaza in documentele Partidului Comunist Roman, o teorie vie, ostila inchistarii si schematismului, menite sa reflecte realitatea in continua devenire, sa dezvalui tendintele fundamentale ale dezvoltarii istorice, sa calauzeasca in cele mai diverse conditii si situatii concrete activitatea revolutionara a clasei muncitoare si acelorlalte forte progresiste ale societatii. Ca urmare, trasatura caracteristica dominanta a marxismului-leninismului o constituie tendinta permanenta spre reprezentare tot mai aprofundata a aspectelor complexe, contradictorii, in necontenita miscare, ale vietii, abordarea stiintifica, in spirit creator, lipsita de prejudecati a fenomenelor si problemelor noi ridicate de dezvoltare continua a societatii si cunoasterii umane, verificarea, corectarea si completarea adevarurilor generale in lumina concluziilor, trase din experienta transformarilor revolutionare din diferite tari, spiritul militant si atitudinea intransigenta fata de conceptiile burgheze retrograde, anticomuniste, receptivitatea larga fata de toate curentele progresiste ale gandirii si practicii sociale. In epoca contemporana marxismul-leninismul se dezvolta ca o creatie colectiva a tuturor partidelor comuniste si muncitoresti prin sintetizarea si vlaorificarea originala a activitatii lor revolutionare, teoretice si practice, prin asimilarea critica a tuturor realizarilor valoroase ale stiintei prin generalizarea creatiei istorice a popoarelor de pretutindeni. Influenta considerabila asupra intregii lumi contemporane, puterea de atractie a marxismului-leninismului sporesc ca urmare a intaririi cu succes pe calea edificarii noii oranduiri, a realizarilor obtinute in aceasta opera de fiecare dintre tarile sistemului mondial socialist pe baza aplicarii creatoare de catre partidele comuniste a adevarurilor sale generale, la conditiile particulare ale tarilor respective. Intreaga activitate politica a P.C.R., programul de faurire a societatii socialiste multilateral dezvoltate si inaintarea Romaniei spre comunism, reprezinta o contributie importanta teoretica si practica la dezvoltarea marxist-leninismului V. Marx; Engels;Lenin.
Marxism -> Teoria lui Marx si Engels si a materialismului dialectic, caruia ei i-au fost promotori.
Ca realitate politica, marxismul se identifica cu istoria tarilor socialiste (Rusia dupa 1917, Europa de Est dupa Ialta, 1945, China lui Mao dupa 1949, unele tari din Lumea a III-a). Ca doctrina in mod curent intelegem prin ,,marxism" aplicarea materialismului dialectic la fenomenele istorice si sociale (materialism istoric): marxismul explica miscarea istoriei, evolutia societatilor pornind de la realitatile economice. Aceasta teorie care este expusa in CAPITALUL, opera fundamentala a lui Marx, prevedea o revolutie sociala in Tarile cele mai industrializate, adica in primul rand in Anglia, apoi in Germania si in Franta. Or, aceasta revolutie muncitoreasca, zisa ,,revolutie proletara", a avut loc mai intai in Rusia. Acest fenomen l-a frapat puternic pe Lenin, care, in aceasta privinta a completat marxismul privind lucrurile dintr-o alta perspectiva, aceea a revolutiei in tarile inapoiate, predominant agrare. Lucrarile lui Lenin au fost acelea care au calauzit revolutiile si transformarile sociale din tarile ,,subdezvoltate", predominant agrare (Rusia, China, Iugoslavia, democratiile populare, etc.). Din punct de vedere filosofic marxismul este atitudinea oricarei gandiri, ,,angajate, care pleaca de la urmatoarea axioma a lui MARX: filosofii nu au facut decat sa interpreteze lumea in diferite moduri; problema este acum de a o schimba"; aceasta atitudine, exprima in plus credinta fundamentala ca istoria merge in directia comunismului. In aceasta privinta, disparitia progresiva a luptei de clasa, asa cum a putut ea exista la sfarsitul sec. al XIX-lea, generalizarea claselor mijlocii in societatile moderne, faptul ca practic toti cetatenii traiesc din produsul muncii lor, in sfarsit, evolutia regimurilor comuniste si aceea a regimurilor zise ,,capitaliste fac sa reiasa ca Marxismul, ca filozofie a istoriei se prezinta astazi mai mult ca un articol de credinta decat ca o lege reala a istoriei. In schimb, ca analiza sociologica, marxismul se orienteaza din ce in ce mai mult catre o critica a vietii cotidiene." (Henry Lefebvre), care urmareste si analizeaza toate formele de ,,alienare" din societatea contemporana. Teoria sumara a celor ,,doua lagare" (marxism-capitalism, materialism, idealism) este in mare masura depasita prin cercetarea tuturor formelor de oprimare. Analiza marxista se inspira de la psihanaliza (cu Herbert Marcuse) spre a cerceta si stimula fermentii oricarei posibilitati de constiinta revolutionara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ideologia Bolsevica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!