George I. Lahovary

Extras din referat Cum descarc?

George I. Lahovary s-a nascut intr-o veche familie de boieri carturari din Ramnicu Valcea la 1 iunie 1838. 
"In a doua jumatate a secolului trecut,au venit in tara doi frati Lahovary, care erau nepotii lui PETRACHE, ce fusese candidat la domnia tarii contra lui Mavrogeni si decapitat din ordinal Vizirului, la Constantinopol.
Ei venira adusi de principele Racovita. Prima bransa a familiei se trage din:
GHEORGHE, al carui fiu: IANCU LAHOVARY, locuia la Ramnicu Valcea, si ersa insurat (1816) cu Bica, fiica slugeruului Socoteanu. El era camaras al Ocnelor. A a vut patru fii, din care CONSTANTIN, cel mare, n-avu urmasi:
NICOLAE LAHOVARY, fost senator si Director de minister, etc. Insurat cu Efrosina Iacovaki, a avut urmatorii sase copii:
ALEXDRANDRU LAHOVARY, om politic insemnat a fost ministru de externe etc. A avut de la sotia sa Simona N. Ghermani, trei copii: IANCU, Ana si Simona. IOAN, ministru de externe; casatorit cu Ema Mavrocordat, avand doua fiice (Jeaneta si Marta). - IACOB, ministru de razboi, general de brigada etc. Doctor in matematici. Casatorit 1. cu E. Kretulescuz si 2. Alexandrina Cantacuzino, avand trei copii (Elena, Ioan, Leon). - Emil deputat, casatorit cu Elena Niculescu-Dorobantu, avand un baiat. - Elisa, petru Millo si Olga C. Bengescu.
GEORGE LAHOVARY, Prezident al curtii de conturi, secretar general al Societatii geografice romane.Casatorit cu Aneta Cocorescu, are copii: - Alexandrina colon. Koslinsky, SCARLAT, IOAN, GRIGORE, DUMITRU, Elisa Boranescu si Efrosina.
GRIGORE LAHOVARY, prezident la Curtea de Casatie. Insurat cu Smaranda Sutu, avand sase copii: CONSTANTIN deputat, ALEXANDRU, Maria N. Brailoi, Zoe D. Sutu, Paulina si FILIP.
Din NICOLAE LAHOVARY, frate cu George, se trage o alta bransa prin fiul sau: CUPARUL MANOLACHE, fost caimacam al Scaunului Craiovei, insurat cu Smaranda Polizu.
Acesta avu doi fii: 1. EMANUEL LAHOVARY, fost secretar la Secretariatul de Stat, insurat cu Olmipia Arsaki, avand trei copii: - George, casatorit cu Zoe Alexandrescu; ALEXANDRU, ministru plenipotentiar, casatorit cu Ana Kretulescu, avand sase copii; si Maria, casatorita cu Emanuel Kretulescu.
2. Colonelul NICOLAE LAHOVARY, din casatoria cu Elena Deduleasca, avu patru copii: - GRIGORE, insurat cu Ecaterina Vacarescu, avand fiu pe SCARLAT (casatorit cu o Hernia) si fiica Maria maior I. Ghica; - NICOLAE, casatorit cu o Kretulescu, avand fiu pe NICOLAE; - Smaranda baroana Reineck; si ALEXANDRU LAHOVARY, decedat." 
Urma as al familiei Lahovary, George I. Lahovary a primit cele dintai invataturi in casa parinteasca, apoi in pensionul bucurestean Schewitz. In anul 1855, este trimis la studii in strainatate, mai intai la Berlin, apoi la Universitatea din Heidelberg (1859) si, in cele din urma, la Scoala Politehnica din Karlsruhe.
,,George I Lahovary se intoarce in tara cu titlul de inginer in 1862, fiind numit ulteiror director general in Ministerul Lucrarilor Publice, apoi director general al Postelor si Telegrafelor. In aceasta ultima functie, pe care a indeplinit-o timp de cinci ani (1871-1876), a avut prilejul sa aduca numeroase imbunatatiri sistemului: a luat parte la primul congres international (1874), a incheiat conventini postale si telegrafice cu mai multe state, facute de vapoarele austriece de pe Dunare si de birourile franceze din Galati si Braila, a introdus pentru prima data la noi cartile si mandatele postale si a publicat prima lucrare statistica asupra postelor si telegrafelor."


Fisiere in arhiva (1):

  • George I. Lahovary.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!