Forme de Organizare ale Transilvaniei

Extras din referat Cum descarc?

Spre sfarsitul secolului al IX-lea si inceputul secolului al X-lea pe intreg cuprinsul Romaniei si cu deosebire in Transilvania, societatea pasise pe drumul organizarii mai temeinice.
Informatiile scrise si descoperirile arheologice arata modul de viata, ocupatiile si evolutia civilizatiei populatiei autohtone. Ocupatiile de baza erau cele agricole, pastorale si exploatarea bogatiilor subsolului dar si negotul ce se desfasura in diferite puncte importante oferind populatiei autohtone posibilitatea de a-si procura produse de calitate superioara importate din Bizant, din Cnezatul Kievean si din Imperiul Carolingian .
Gradul de civilizatie si gradul de organizare sociala al poporului roman rezulta din existenta obstilor satesti conduse de juzi, cnezi si ,,oameni buni si batrani" care erau alesi de comunitatea sateasca. Odata cu dezvoltarea societatii apare si stratificarea acesteia in paturi sociale, acestea fiind diferite din punct de vedere economic. 
O patura subtire fiind alcatuita din elemente cu rol determinant in societate cum ar fi juzi si cnezii, o patura superioara fiind alcatuita din oamenii ce detineau pamant si animale si o a treia patura care era dependenta fata de patura superioara.
Numele dat teritoriilor intercarpatice a variat in functie de limba in care au fost scrise documentele cu privire la acestea .
Primul document in care se face referire la aceste teritorii dandu-i un nume propriu apare in anul 1075 fiind un document de cancelarie facandu-se referire la realitatiile ardelene : ,,Ultra silvam ad castrum quod vocatur Turda...". Urmatorul document apare in 1111 acesta figurand intre oamenii de credinta ai regelui Coloman Carturarul si Mercurius principes Ultrasilvanus precum si Simion episcopul Transilvaniei (Ultrasilvanus).
In 1113 tara si personajul politic se repeta, fiind cea mai veche pomenire a tarii Transilvaniei.
Urmeaza atestarea numelui de Transilvania in Gesta Hungarorum ale lui Anonymus scrisa pe la jumatatea secolului al XII-lea sau la sfarsitul secolului al XII-lea. Aceasta atestare poate fi cea dintai ca vechime daca tinem cont ca gestele lui Anonymus au ca izvor alte geste din a doua jumatate a secolului XI.
In acest document sunt mentionati tot aceiasi termeni de la inceputul secolului al XII-lea: ,,terra Ultrasilvana, Gelu dux Ultrasilvanus".
Termenul de Ultrasilvana poate fi tradus astfel: ultra = dincolo, peste si silvana = padure, codru. Cei care au dat unui teritoriu un astfel de nume trebuiau sa fie in afara acestei tari intr-o pozitie geografica vestica ca de exemplu maghiarii din Panonia sau din Campia Tisei.
Aceasta padure dupa presupunerea unora se intindea la rasarit de Oradea, acoperind Muntii de Arama si Piatra Craiului. Poate fi ceea ce se numesc Codrii Slvaniei care acopereau suprafata dintre Muntii Fagetului si Muntii Mesesului. Acolo unde s-a oprit inaintarea maghiarilor si pana unde se intindea de fapt Voievodatul lui Gelu .
Forma cuvantului Ultrasilva s-a transformat in Transsilva o forma mai evoluata dar care inseamna acelasi lucru (dincolo, peste). Acesta forma a cuvantului o intalnim in legenda Sfantului Gerard scrisa in prima jumatate a secolului al XII-lea Partes Transsilvanae si o intalnim in toate cronicile din secolul al XII-lea: Gyula dux Transilvanus, Provincia Transilvana, Terra Transilvana, Episcopatus Transilvanus, Ladislaus voyevoda Transilvanus.
Numele unguresc al Transilvaniei nu este decat o traducere asemenea numelui latinesc, Ultrasilva, Transilva = Erdo-elu ( erde el, erdo-elv). Numele maghiar dat Transilvaniei este atestat pentru prima data in Gestele lui Anonymus in care se vorbea despre intinderea tarii ducelui Menumorut care ajungea pana la Transilvania: que iacet ad Erdeuelu. Din forma maghiara a cuvantului erdely deriva si cea romaneasca de Ardeal care a patruns in limba romana fie prin contactul direct dintre cele doua populatii, fie prin masuri administrative ale oficialitatii. Cea mai veche atestare a numelui Ardeal in limba romana este din anul 1432 in forma Ardeliu .
In perioada de inceput a Evului Mediu trasaturile generale ale societatii transilvanene se pot reconstituii pe baza izvoarelor scrise si a celor arheologice. Dintre izvoarele scrise cronica cu titlul Gesta Hungarorum (Faptele ungurilor) reprezinta cel mai important izvor in care se vorbeste despre teritoriul ,, dincolo de codrii ". Autorul acestei cronici numit Anonymus sau Magistrul P era notarul regelui Bela. Magistrul P a fost fara dubii un cleric inalt care era in acelasi timp si notar-secretar regal asa cum se obisnuia in Ungaria acelor vremuri. In cronica Gesta Hungarorum scrisa de Anonymus sunt relatate, conflictele dintre regele maghiar si conducatorii formatiunilor prestatale din Transilvania.
Anonymus relateaza prima data cucerirea Voievodatului lui Menumorut aflat in Crisana cuprins intre Tisa si Padurea Igfor si intre Mures si Somes. Acesta prezinta tratativele dintre Menumorut si trimisii regelui maghiar, schimburi de daruri, cererea trimsilor maghiari, adresata ducelui bihorean de a le ceda tara si refuzul lui Menumorut de a le satisface cererea raportandu-se si la protectia imparatului bizantin.


Fisiere in arhiva (1):

  • Forme de Organizare ale Transilvaniei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Djuvara Neagu, O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri, Editura Humanitas , Bucuresti, 2008.
2. Murgescu, Bogdan, Istoria Romaniei in texte, Editura Corint, Bucuresti, 2001.
3. Pascu Stefan, Voievodatul Transilvaniei, vol I, Editura Dacia, Cluj Napoca, 1972.
4. Ibidem, vol II, anul 1979.
5. Ibidem, vol III, anul 1981.
6. Pop Ioan-Aurel, Romanii si maghiarii in secolele IX-XIV. Geneza statului medieval in Transilvania, Fundatia Culturala Romana, Cluj-Napoca, 1996.
7. Idem, De la etnogeneza romanilor pana la Mihai Viteazul (Note de Curs), Cluj-Napoca.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!