Formarea Țării Moldovei

Cuprins referat Cum descarc?

1. Consideratii privind formarea Tarii Moldovei 3
2. Etapele formarii Tarii Moldovei 4
3. Legende si opinii privind denumirea Tarii Moldovei 7
4. Capitale ale Tarii Moldovei 7
5. Domnitori ai Tarii Moldovei 9
6. Institutiile principale ale Tarii Moldovei 10
Concluzii 12
Lista bibliografica 13


Extras din referat Cum descarc?

1. Consideratii privind formarea Tarii Moldovei
Istoria Moldovei este una bogata, cu radacini strans legate inca de la Dacia antica alaturi de Tara Romaniei si alte formatiuni politice romanesti din epoca medievala.
Premisele intemeierii statului medieval Moldova au fost urmatoarele:
-  existenta unor formatiuni politice inca de la sfarsitul secolului al XIII-lea, in partea de nord a Moldovei, mentionate de izvoare germane si poloneze;
-  contributia romanilor din Transilvania, prin descalecatul lui Dragos si, respectiv, al lui Bogdan;
-  nivelul de civilizatie atins de societatea romaneasca de la est de Carpati;
-  existenta unor drumuri comerciale de la Marea Baltica la gurile Dunarii si Marea Neagra, care au influentat prosperitatea unor orase.
Procesul de intemeiere al Moldovei a presupus unificarea sub o singura conducere a formatiunilor deja existente la est de Carpati. 
Inca de la sfarsitul secolului al XII-lea, in partea de nord a Moldovei se cristalizeaza formatiuni politice, de exemplu o ,,Tara a romanilor" (Wlachenland) mentionata de izvoare germane si poloneze. Tinuturile carpato-nistrene erau strabatute de drumurile comerciale ce duceau de la Marea Baltica spre porturile de la gurile Dunarii si Marea Neagra de care se leaga prosperitatea unor orase precum Baia, mentionata la mijlocul secolului al XIV-lea drept ,,cetatea Moldovei".
Formarea statului Moldova este invaluita intr-o legenda ce tine de numele sau si alta ce tine de formarea sa. Legenda spune despre Dragos Voda din Maramures: este vorba de coborarea unui print din Maramures care urmareste o fiara salbatica, o ajunge la o apa si o ucide. Fiara este o bovina mare, vanatorul-erou se numeste Dragos, apa Moldova, iar tara care se intemeiaza de aici tot Moldova. Pe stema Moldovei, pe monezile batute de voievozii ei, pe zidurile bisericilor si cetatilor moldovene, pe medalioane de ceramica apare ,,capul de bour". Este un cap de bovina vazut din fata cu o stea intre coarne sau cu alte semne astrale in stanga si in dreapta.
Perioada de formare a Tarii Moldovei era stapanita pe atunci de tatari, iar in secolul XIV, cand Ungaria si-a extins influenta in aceasta zona si mesterii sai sasi au creat niste fortificatii in apropierea raului Trotus si in zona Neamtului din cauza deselor invazii tatare. In acest context, are loc evidentierea a doi domnitori pe care natiunea ii cunoaste ca primii intemeietori ai statului. Este vorba despre Dragos din Maramures, voievod dependent de regele Ungariei, si Bogdan I -  un voievod si domn independent.
2. Etapele formarii Tarii Moldovei
Se considera ca Tara Moldova s-a constituit prin doua ,,descalecari": prima cand se formeaza Tara Moldova si a doua cand se obtine independenta. Regele maghiar Ludovic cel Mare,a profitat de faptul ca Hoarda de Aur a slabit si a organizat o expeditie la est de Carpati. armata regala, pe langa secui si maghiariera compusa si romani din Maramures condusi de Dragos, ei au capatat victorii. Aceasta formatiune militara a fost facuta de regele Ludovic cel Mare mai mult pentru respingerea unor noi navaliri tataresti. Structura militara s-a suprapus structurilor politice locale, constituindu-se intr-un voievodat. Voievodatul a primit numele Moldova dupa raul cu aceeasi denumire, avand resedinta la Baia, aceasta se considera prima descalecare. In 1354 a murit Dragos ,,descalecatorul", in locul lui vine Bogdan ,,intemeietorul". Fiind constrans in tinuturile din Maramures, in urma unor operatiuni militare in care obtine succes, proclama independenta in anul 1359 fata de regatul Ungariei in frunte cu Ludovic, el fiind nevoit sa recunoasca independenta. Aceasta independenta a creat conditii favorabile pentru integrarea statului in hotarele sale istorice, a dezvoltarii lui social-economice si politice mai departe. Aceasta prezinta a doua descalecare a Tarii Moldovei. 
Astfel, putem spune ca intemeierea statului medieval Moldova a cunoscut doua etape principale:
-  1352 -  primul descalecat, al lui Dragos, voievod roman din Maramures, care intemeiaza in nordul Moldovei o marca de aparare impotriva tatarilor, sub suzeranitatea Ungariei;
-  1359-1364 -  al doilea descalecat, al lui Bogdan, voievod roman din Maramures, care alunga pe urmasii lui Dragos si intemeiaza statul medieval independent Moldova.
In anii ce urmasera dupa descalecat si intemeiere, statul si-a consolidat pozitiile prin intarirea pozitiilor sale militare si stabilirea unor relatii de buna vecinatate. Astfel in anul 1387, Petru 1 Musat, avand sprijin polonez, in urma unor actiuni militare a reusit sa ,,alunge" definitiv tatarii din sptiul Carpato-Nistrean. Tot Petru 1 Musat, a consolidat politica interna domneasca, a favorizat dezvoltarea economiei prin baterea primelor monede, a construit fortificatii si cetati, a transferat capitala la Suceava.
Petru I Musat (1375-1391) a dus o politica de centralizare a institutilor statului si a creat mitropolia ortodoxa de Suceava, nerecunoscuta insa de Patriarhia de Constantinopol. Recunoasterea va veni in 1401, in timpul lui Alexandru cel Bun. In anul 1387 el depune juramant de credina regelui Poloniei Vladislav Iagiello, pentru a contrabalansa pretentiile de suprematie ale Ungariei, inaugurand astfel vasalitatea Moldovei fata de polonezi si ii acorda acestuia un imprumut, pe care regele polon il garanteaza cu teritoriul Pocutiei. Petru I a fost cel care a mutat capitala Moldovei la Suceava.


Fisiere in arhiva (1):

  • Formarea Tarii Moldovei.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Cernea E. Istoria statului si dreptului romanesc,editura Universul Juridic, Bucuresti, 2005
2. Formarea statului medieval Moldova. https://istoriiregasite.wordpress.com/tag/formarea-statului-medieval-moldova/ (accesat 14.01.2019)
3. Constituirea statului medieval Tara Moldovei: intre legenda si adevar istoric. https://ru.scribd.com/doc/221446359/Constituirea-statului-medieval-%C5%A2ara-Moldovei-docx (accesat 13.01.2019)
4. Descalecatul Moldovei. https://ro.wikipedia.org/wiki/Desc%C4%83lecatul_Moldovei (acesat 14.01.2019)


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!