Fenomenul Pitesti - Apogeul Dezumanizarii

Extras din referat Cum descarc?

Singurul motiv pentru care Partidul Comunist exista, singurul motiv al politicii in sine, este de a obtine puterea. O data ce puterea este obtinuta, ea trebuie pastrata cu orice pret. Pentru aceasta, conducatorii trebuie sa fie puternici, iar conditia esentiala pentru sporirea puterii lor, este slabirea poporului. Oamenii, masele aforme, trebuie sa fie slabe, trebuie sa fie supuse, nu trebuie sa gandeasca prea mult, sau chiar deloc, nu trebuie sa ridice probleme, nu trebuie sa conteste ceea ce le este spus sau impus. Precum in romanul lui George Orwell, O mie noua sute optzeci si patru, mintile lor simple trebuie sa se lase in voia Partidului, care intotdeauna stie ce este mai bine pentru ei. Daca oamenii nu au o ocupatie si daca nu simt permanent o prezenta amenintatoare, daca oamenii nu se tem, atunci poate vor avea timpul sau curajul de a gandi sau de a crede, fara supravegherea partidului, iar ideile si dorintele sunt daunatoare. 
Experimentul Pitesti este poate punctul culminant al evolutiei dezumanizarii intr-un sistem totalitar. Incercarea de a reeduca, de a impune o cale despre care nimeni nu era convins ca era cea corecta, distrugerea, daca nu fizica, atunci psihica a unor fiinte umane, sadismul inimaginabil, strigatele de durere care vor rasuna pentru totdeauna in amintirile supravietuitorilor, toate acestea si-au gasit apogeul in Inchisoarea din Pitesti. Aici au fost inchisi aproape 5000 de studenti, membrii ai Partidului National Taranesc, membri ai Partidului National Liberal, tineri inspirati de Garda de Fier sau membri ai comunitatii evreiesti. Este considerat a fi cel mai mare program de indoctrinare si de spalare a creierelor din intreaga Europa de Est. 
Neculai Popa, unul dintre supravietuitori vorbeste despre acel loc de trista amintire: Inchisoarea Pitesti este cunoscuta si va ramane in istorie prin atrocitatile si crimele ce au fost comise in timpul reeducarii. Am avut norocul sau poate nenorocul de a fi si eu in aceasta perioada in penitenciarul din Pitesti, unde am putut sa vad cum a fost creat omul, cu virtutile sau slabiciunile sale. Mi-a fost dat sa vad cum un om se poate transforma, cu sau fara voia lui, intr-un instrument de tortura pentru semenii lui sau cum poate accepta martiriul cu seninatate. Pentru a putea intelege cum de a fost posibil sa se ajunga la asemenea crime, consider ca e necesar sa se urmareasca, pe cat este posibil, evolutia acestei reeducari gandite, prin care se urmarea distrugerea fizica si morala a tuturor celor care au avut curajul sa se opuna comunismului. 
Incepand cu noaptea de 6 decembrie 1949, 22 de detinuti politici, in frunte cu Eugen Turcanu (fost legionar, inchis de comunisti dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial), au fost selectionati pentru a smulge de la ceilalti detinuti orice informatie care nu a aparut in anchetele anterioare, orice ar fi putut fi considerat folositor pentru starpirea oponentilor regimului. Acestia, torturati in prealabil ca si ceilalti detinuti, au acceptat, sub promisiunea eliberarii si chiar a incadrarii cu grade in Securitate. 
Metodele erau dintre cele mai diverse. Gandindu-ne astazi, ni se pare incredibil ca pot exista minti atat de diabolice incat sa inventeze astfel de modalitati de a tortura trupurile si sufletele unor oameni care nu erau cu nimic diferiti fata de ei. 
Una dintre cele mai utilizate metode era plasarea in aceeasi incapere atat a banditilor nereeducati cat si a reeducatilor. Acestia din urma erau infiltrati printre ceilalti, ascunzandu-si ideile, cautand sa-si faca prieteni si sa asculte destainuiri. Dupa ce se creau suficiente legaturi si si dezvaluiau suficiente secrete, reeducatii se intorceau impotriva noilor lor prieteni, pedepsindu-i pentru gandurile lor. Efectul de groaza era urias, intrucat cei loviti nu stiau ce s-a intamplat, cine ii loveste si de ce. Dupa aceasta prima invingere a opozantilor sistemului, urma Tratamentul. Timp de saptamani, uneori chiar luni, detinutii erau schingiuiti in cele mai cumplite moduri. Inventivitatea tortionarilor a intrecut orice limite. Cu greu pot fi descrise aceste episoade de chinuri. 
Ei trebuiau sa renege tot ceea ce crezusera pana atunci (politica, religie, familie) si sa se declare convinsi de superioritatea comunismului si de necesitatea reeducarii in spiritul sau. Trebuiau sa denunte pe cei apropiati, sa povesteasca orice eveniment vag semnificativ sau daca nu aveau nimic de spus, erau fortati sa inventeze. In final, trebuiau sa se declare disponibili pentru reeducarea altor prizonieri


Fisiere in arhiva (1):

  • Fenomenul Pitesti - Apogeul Dezumanizarii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!