Experimentul Pitești - Eugen Țurcanu

Extras din referat Cum descarc?

,,Un barbat frumos, iesit din comun, cu capul mare, cu trasaturi fine, fruntea lata, buze senzuale, parul castaniu spre blond, ondulat si nasul de tip classic, grecesc. Ochii, mari, exagerat de mari, albastri, foarte expresivi. Cand se incrunta, te inspaimanta. Barbia specific tipului voluntar. Radea rareori si rasul lui era placut, atragator. Corpul, bine proportionat, parea al unui atlet de performanta. Cand se enerva era atat de crud, ca distrugea totul in calea lui, ca un ucigas feroce. Mai era apoi si de o inteligenta iesita din comun si cu o memorie formidabila. Isi aducea aminte de tot ceea ce declarase fiecare student la Bucuresti si Gherla".
Dumitru Bordeianu
Introducere.
In istoria comunismului romanesc, Eugen Turcanu este unul dintre personajele cele mai crude si inumane pe care le-a putut naste comunismul din Romania, numele sau fiind aproape sinonim cu ,,reeducarea de la Pitesti". Eugen Turcanu, supranumit ,,calaul de la Pitesti" a fost un personaj obscur, conducator al tortionarilor de la Pitesti, acesta a dat dovada de o cruzime criminala fara limite fata de victimele sale. ,,Experimentul Pitesti" pe care istoricul Francois Furet il considera ,,una dintre cele mai cumplite experiente de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastra" , este direct legat de numele lui Turcanu. Personaj central al ,,demascarilor", Eugen Turcanu a fost cunoscut de majoritatea celor inchisi in Pitesti, unde avea puteri discretionare: ,,De el se temea mai mult personalul care lucra pe sectie decat de director (...) intrucat acesta dadea informatii administratiei si despre personalul administrativ, lucru cunoscut in penitenciar" . 
Cine a fost Eugen Turcanu?
Eugen Turcanu era originar din judetul Suceava, a vazut lumina zilei in Darmoxa (astazi Brosteni, Paltinis) pe 8 iulie 1925, fiind cel mai mare dintre sapte frati. Tatal sau, Gheorghe, lucra ca supraveghetor de padure chiar in Brosteni si se inscrisese in P.M.R. Eugen a urmat scoala primara la Paltinis, in catunul Dragoiasa, si alti trei ani in catunul natal, dupa care s-a inscris in 1937 la Liceul ,,Dragos Voda" din Campulung Moldovenesc. Apropierea de Fratiile de Cruce s-a produs in clasa a IV-a de liceu, nu atat datorita afinitatii pentru conceptia legionara, cat legaturile prietenesti: Turcanu a fost recrutat in decembrie 1940, in plina guvernare legionara, si incadrat in grupul FDC Campulung.
Activitatea legionara a lui Eugen Turcanu.
Activitatea din aceasta perioada s-a rezumat la participarea la sedinte si colectarea unor sume de bani, ea fiind tulburata de izbucnirea rebeliunii din 21-23 ianuarie 1941. Dupa inabusirea rebeliunii legionare, s-a reintors la scoala, unde a fost anchetat de un maior. Incidentele nu l-au facut sa renunte la orientare, dar, intrucat activitatea legionara devenise interzisa, nu s-a remarcat prin nimic deosebit. In vara anului 1942 Turcanu a depus juramantul de frate de cruce .
Anul scolar 1943-1944 i-a adus primele nemultumiri majore fata de noul sef de grup din liceu, fiindca le pretindea ,,activitate intensa, sedinte peste sedinte, lucru cu care eu nu eram de acord". Dupa patrunderea trupelor sovietice in nordul Moldovei, in martie 1944, Turcanu s-a refugiat la Viforata si s-a intors abia in toamna pentru a-si relua studiile. Ramas singurul frate de cruce din liceu, a primit ordin sa continue activitatea si a condus doua sedinte la care a participat, printre altii, Stefan Andronic, Vasile Badale si Maximilian Sobolevschi, cu care se va reintalni in penitenciarul din Suceava. Prin urmare, pentru o scurta perioada a fost chiar seful grupului FDC Campulung. Pare sa fie ultimul gest voluntar facut pentru legionari, pentru ca la inceputul anului 1945 s-a inscris in UTC, moment din care colegii au inceput sa-l evite. Spre finalul liceului a trait o poveste de iubire cu Oltea Saghin, fiica unui comandant legionar din Campulung, care ulterior a fost obligata sa renunte la scoala pentru a naste o fetita, Elena, botezata astfel dupa mama lui Eugen.
Turcanu si-a dat examenul de bacalaureat pe 10 iulie 1945 la Suceava si s-a inscris la Facultatea de Drept din Iasi. Anul urmator a fost invitat la doua sedinte ale grupului legionar de la Drept, la care a participat probabil din prietenie pentru Dumitru Solcan si Stefan Andronic, desi in sinea sa era din ce in ce mai stingher. Numai ca lucrurile se schimbasera definitiv pentru tanarul student: ,,Acum insa eram ateu si intervenisera lucruri ce aveau sa caracterizeze un moment de cotitura in viata mea" . Desi a acceptat sa participe la sedinte, Turcanu nu a reusit sa intre in atmosfera grupului si a incercat sa discute si despre alte subiecte decat cele de ideologie legionara pentru a vedea daca nu sunt ,,in contratimp cu realitatile", dar colegii l-au refuzat si l-au amenintat indirect, spunandu-i ca discutiile libere pot duce la rataciri. La a doua intalnire, un episod si mai penibil avea sa-l faca sa constientizeze fara urma de indoiala ca locul sau nu mai este langa legionari: Dumitru Solcan i-a cerut sa vorbeasca despre Corneliu Zelea Codreanu in timp ce se uita la o stea luminoasa. Nefiind patruns de solemnitatea cautata de fostul sau sef, Turcanu a refuzat sa raspunda si a parasit definitiv activitatea, ,,dezamagit si scarbit de miscarea legionara". La randul lor, legionarii l-au considerat din acest moment ,,tradator". Ruperea de sub influenta legionar-reactionara a familiei sotiei i-a fost facilitata de cunoasterea unor studenti comunisti si de acumularea primelor cunostinte ideologice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Experimentul Pitesti - Eugen Turcanu.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!