Evolutia Agriculturii Romanesti in Perioada Interbelica

Extras din referat Cum descarc?

Perioada interbelica desemneaza intervalul de 21 de ani intre cele doua Razboaie Mondiale (1918-1939).
A fost o perioada zbuciumata in care, in ciuda pacii aparente, conflictele erau in stare latenta. Acum se concretizeaza cele doua ideologii opuse care au schimbat fata lumii: fascismul, nazismul in special si comunismul. Aceste doua ideologii castiga tot mai mult teren pe fondul unei apatii generale din partea democratiilor europene. Anii de dupa razboi au fost deosebit de grei pentru fostele Puteri Centrale, care pierdusera razboiul, in special pentru Austro-Ungaria care se va destrama si pentru Germania care va suferi din cauza obligatiei de a plati daune de razboi. Rata somajului va creste, inflatia va atinge cote nebanuite, violenta stradala va instaura o stare de asediu. Pentru celalalte state situatia nu va fi cu mult mai buna, toate fiind nevoite sa se recladeasca dupa razboi. 
Primii ani ai perioadei interbelice sunt caracterizati, pentru majoritatea tarilor europene, de problematica reconstructiei tuturor sectoarelor economice si de o ampla miscare reformista in domeniul agriculturii, bazata pe o interventie sporita a statului in aceasta ramura economica si care era realizata sub impulsul evitarii problemelor de aprovizionare si hranire a populatiei si a efectivelor militare aparute in timpul razboiului, dar si in raport cu evenimentele revolutionare ce s-au soldat cu victoria bolsevicilor in Rusia, pentru a preintampina adoptarea modelului rus pe teritoriul propriu. 
Mobilizarea statelor europene pentru depasirea efectelor crizei economice mondiale, declansata in 1929 si care a lovit din plin sectorul producatorilor agricoli, a insemnat un intreg cortegiu de masuri protectioniste si de interventie etatista pe pietele agricole, cu rezultate practice limitate, in conditiile in care efectele depresiunii economice in sectorul agricol sunt resimtite pana la sfarsitul perioadei interbelice .
Evolutia economica a Romaniei in perioada interbelica a fost puternic influentata de situatia economica si politica internationala, din Europa cu precadere.Spre deosebire de lunga pace antebelica (1870-1914), marcata doar de crize economice si politice conjuncturale,viata economica si politica a continentului european in anii dintre cele doua razboaie mondiale (1918-1939) a fost caracterizata de instablilitate politica si economica, dezvoltare slaba, inegala, manifestarea celei mai adanci si prelungite crize economice (1929-1933).1
Domeniul agricol a continuat sa ramana, pentru Romania la fel ca in anii precedenti, si in perioada interbelica,sectorul cu problematica cea mai importanta si mai complicata, economica si sociala, insa sub aspecte modificate si noi in comparatie cu situatia antebelica.2
1. Importanta si caracteristicile agriculturii
Importanta agriculturii se vede din faptul ca ea constituia ocupatia a circa 75% din populatia tarii si furniza inrtreaga gama de produse de baza pentru alimentatia populatiei de 15-20 milioane: cereale si materii prime pentru majoritatea industriei de prelucrare casnica, mestesugareasca si mecanizata; bunuri agricole vegetale si animale- asigurau partea predominanta a exportului tarii si compensau majoritatea importului de fabricate.
Problemele agriculturii apareau in alte complicatii ca pana la 1918. In urma reformei agrare din anul 1921- marea proprietate a fost expropriata de latifundii, improprietarindu-se cu parcele aproape jumatate din totalul taranimii; in consecinta agricultura romaneasca s-a constituit ca teren al exploatatiilor mici taranesti pana la 10 ha- in proportie de 92% si lucrand 60 %din suprafata arabila a tarii. Dintr-o tara a marilor latifundiari, Romania s-a transformat intr-un stat agrar dominat de mica exploatatie taraneasca.3
In agricultura romaneasca interbelica se profileaza 2 tipuri de evolutie: cel al exploatatiilor mici taranesti si cel al exploatatiilor marfare si capitaliste.In culturile vegetale ale tarii au precumpanit cerealele cu 85% din suprafata insamantata.- aceasta a mentinut caracterul extensiv si cu tehnici traditionale ale exploatatiilor taranesti ; efectele s-au manifestat cu gravitate: randamente mai scazute decat cele antebelice, iar activitatea sezoniera a gospodariei dictata de culturile cerealiere, utiliza numai jumatate din fondul de timp de munca al taranimii generand o masiva suprapopulatie relativa agricola, insotita de un nivel de trai cel mai redus fata de celelalte categorii sociale din tara.
Situatia agriculturii si a taranimii era grav afectata deasemenea, de pulverizarea proprietatilor si exploatatiilor taranesti, la aceasta adaugandu-se regresul septelui, cu efecte negative asupra mijloacelor de tractiune agricole si asupra productiei animaliere. Desi inzestrarea tehnica a agriculturii in general face progrese, gospodaria taraneasca ramane deficitara.
Agricultura romaneasca din perioada interbelica a suportat nu numai consecintele propriei sale subdezvoltari, ale exploatarii sale de catre celelalte sectoare interne dar ea a fost supusa din exterior, din economia mondiala la actiuni economice ruinatoare din care cea mai distrugatoare a fost criza agrara mondiala din perioada 1928-1936, cand toate carentele agriculturii romanesti au aparut si s-au manifestat cu mare gravitate in viata sociala a tarii. 4


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Agriculturii Romanesti in Perioada Interbelica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!