Economia României în perioada secolului XX

Extras din referat Cum descarc?

Economia romaneasca a fost marcata de evenimente ciclice. Incepand cu dezastrul economic cauzat de Primul Razboi Mondial, urmat de boom-ul economic din perioada interbelica. Acelasi lucru repetandu-se dupa Al Doilea Razboi Mondial si terminand cu revolutia din 1989.
Perioada interbelica (1918 -  1939) 
Statutul economiei romanesti din perioada interbelica a fost unul foarte slab. Situatie cauzata de Primul Razboi Mondial. Productia generala a tarii se afla la 20-25% din capacitatea pe care o avea in perioada antebelica (1913-1914). Economia romaneasca era la nivelul celei din perioada 1907-1910. 
Implicarea statului a fost necesara pentru redresarea economiei. S-au creat noi ministere in toate domeniile economice. Statul roman s-a implicat in achizitionarea de utilaje si materiale prime necesare reconstruirii Romaniei si relansarii economice a tarii. Statul a oferit credite pentru a sprijini infiintarea de intreprinderi metalurgice si constructoare de masini. Inreprinderi precum Malaxa, I.A.R. sau Uzinele Titan. 
O mare realizare a industriei romanesti au fost avioanele IAR 80 si IAR 81 care, la acea vreme, ocupau locul 3 in Europa, respectiv locul 4 in lume d.p.d.v. al vitezei si altitudinii.
(avioane IAR 80 zburand deasupra Carpatilor)
In perioada interbelica Romania a avut una din cele mai mari cresteri economice din lume (aproximativ 5.5%/an). Datorita rezervelor mari de petrol si investitiilor facute in industria petroliera, Romania se clasa pe primul loc in Europa si pe locul sase in lume din punct de vedere al productiei de petrol (1936) si pe locul doi la productia de gaze naturale (1937). 
Agricultura a ramas cea mai importanta ramura a economiei, aceasta trecand prin cea mai mare reforma agrara din lume (la vremea respectiva). 
Perioada comunista (1947 -  1989)
Dupa Al Doilea Razboi Mondial, si in Romania, asemeni celorlalte state est-europene se aplica o economie planificata, mai exact economie de comanda-control, cu planuri cincinale.
In 1945, agricultura scazuse la nivelul de dupa Razboiul de Independenta, iar foametea a atins in 1947 un nivel mai crunt decat cel din 1907. In judetele Moldovei s-au produs in acel an doar 5.000 de vagoane de cereale, de patru ori mai putine decat ar fi fost necesare pentru hranirea populatiei.
Transporturi cu ajutoare in hrana au mai venit din Suedia, Elvetia, Vatican si chiar din Bulgaria, dar in tot acest timp, trenuri cu cereale, lemn , petrol, minereuri si alte resurse plecau deja in URSS, caci Romania pierduse razboiul si despagubirea fusese evaluata la 300 de milioane de dolari. Comparabil in epoca cu intreg PIB-ul Romaniei, aceasta datorie a fost umflata la doua miliarde de dolari, plus inca cinci miliarde de dolari rascumpararea SOVROM-urilor. Abia dupa 30 de ani de la sfarsitul razboiului, Romania a incheiat plata unor despagubiri catre URSS care au totalizat de 15 ori PIB-ul tarii din 1945. Dar poporul nu stia asta, oamenii mureau de foame si poate se bucurau citind in "Scanteia" ca rusii ne-au mai redus datoria. Este greu de facut o comparatie in bani, caci din Germania rusii au luat fabrici cu totul, au demontat caile ferate, le-au transferat in URSS dar este posibil ca, in valoare absoluta, jaful facut in Romania de rusi sa fi depasit despagubirile facute de Germania catre URSS dupa al Doilea Razboi Mondial.
La sfarsitul anilor '50 dar mai pregnant prin '70 si pana in 1985, Romania a folosit masiv politica externa in ajutorul economiei. Exista doua personalitati care au jucat un rol crucial in aceasta strategie mai putin cunoscute insa: Ion Gheorghe-Maurer, ministru de externe iar apoi, mai mult de un deceniu, premier, si Corneliu Manescu, de asemenea ministru de externe in timpul lui Maurer. Acesti doi oameni cu adevarat destepti, sfatuitori si apropiati si ai lui Dej si apoi si ai lui Ceausescu, au compensat lipsa de educatie economica a liderilor comunisti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Romaniei in perioada secolului XX.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

youtube.com/Istoriepesleau - Economia Romaniei in anii '90. Haosul prin care am trecut cu totii
stiri-economice.ro - Economia Romaniei in perioada 1918-1939 (interbelica)
ro.wikipedia.org -  Romania comunista 
historia.ro -  Situatia dezastruoasa a economiei romanesti in Epoca de Aur
money.ro -  Esecurile si realizarile economiei romanesti intre 1990 si 2007.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!