Economia Daciei Romane

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere ..2
2. Consecințele economice ale împletirii civilizațiilor geto-dacice și romane 2-3
2.1. Agricultura ... .3-4
2.2. Mineritul . . ... ..4-5
2.3. Meșteșugurile... ... 5
2.4. Așezare regională .5-6
2.4.1. Drumurile .6
2.4.2. Orașele ...6-7
2.4.3. Așezările rurale . 7
2.5. Comerțul și circulația monetară .. . 7
2.6. Fiscalitatea .. . .7-8
3. Concluzii .8
4. Referințe bibliografice 9


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Cucerirea romană și influența exercitată de cultura și civilizația Romei vor pune capăt înfloritoarei culturi geto-dacice, care se va structura prin receptarea și asimilarea noilor valori materiale și spirituale. O atenție deosebită în istoria și civilizația Daciei Romane, au avut-o organizarea administrativă și militară, viața economică, evenimentele politice, structurile sociale, aspectele culturale și religioase, populațiile noi sau colonizate dar și populațiile locale. 
Procesul de romanizare, sinteza daco romană, problemele legate de sfârșitul dominației romane Dacia, de-a lungul conceptelor și suportului istoriografiei române, au fost exploatate pe deplin în ultimele decenii.
Viața economică romană reprezintă o condiție materială a romanizării, prin integrarea treptată a autohtonilor daci în modul de viață roman. În esență factorul economic este decisiv pentru stabilitatea, durata și profunzimea romanizării. Dacia romană și postromană au format nucleul structurilor de rezistență și al culturii latine, care a stat la baza originii națiunii române în regiunea Dunării de Nord. 
2. Consecințele economice ale împletirii civilizațiilor geto-dacice și romane
Cucerirea de către romani a unor întinse teritorii dacice nord-danubiene și încadrarea lor în sistemul social-economic, politic-administrativ și militar al vastei împărății romane marchează începutul unei noi epoci în istoria Daciei. Regatul lui Decebal, independent și puternic,este cucerit și desființat prin forța armatelor romane, în urma razboaielor purtate în anii 101-102, 105-106, iar la nordul Dunării, pe pământ dacic, apare o provincie romană, singura ctitorită de împarat in cursul timpului la nordul marelui fluviu.
Se produc schimbări importante, economice, sociale, etno-politice, lingvistice și cultural religioase, începe o organizare nouă, de factură superioară similară celei din restul lumii romane. Stăpanirea romană a însemnat pentru Dacia un real progres pe scara dezvoltării istorice generale, în comparație cu epoca anterioara. Viața economică înregistrează un mare salt înainte în toate domeniile de activitate.
A avut loc o transformare structurală, cu înființarea și dezvoltarea unei ordini neoromane specifice imperiului de la începutul secolului al II-lea încoace. Au avut loc schimbări economice și sociale, etno-politice, lingvistice și cultural-religioase și a început o nouă organizare de nivel superior. Viața economică a făcut un salt uriaș înainte în toate sferele de activitate. Bogăția solurilor din Dacia a fost exploatată mai intens cu unelte mai fine și metode mai avansate, care au contribuit la creșterea producției, calității și varietății. Diverse meșteșuguri s-au dezvoltat rapid, oferind oamenilor produsele necesare. Au fost construite clădiri durabile din piatră și cărămidă arsă, precum și numeroase apeducte, instalații termale și băi publice, creând temple maiestuoase pentru zeii panteonului greco-roman.
Coloniști, negustori, cultivatori și funcționari din tot Imperiul Roman, care tânjeau după o viață mai bună, au venit în noua provincie pentru a se stabili cu locuitorii locali. În fruntea și în interiorul teritoriilor cucerite au fost desfășurate forțe militare, legiuni și auxiliare semnificative pentru a apăra stăpânirea și noua ordine romană în ținuturile dacice. Peste tot începe să se generalizeze treptat vorbirea limbii latine, s-au infiltrat produse și noi moduri de viață provinciale romane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Daciei Romane.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Academia Română, Istoria Românilor vol. II, Editura Enciclopedică București 2001
Constantinescu, N. N., Istoria Economică a României, Editura Economică București 1997
Mureșan, Maria, Mureșan, Dumitru, Istoria Economiei, Editura Economică București 1998


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!