Domnitori români din epoca medievală

Referat
8.7/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 8621
Mărime: 1.94MB (arhivat)
Publicat de: Octav Fodor
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Doamna Sebestein Adina
Domnitorii romani care au condus tara noastra in epoca medievala,vom afla mai multe detalii despre victorile si infrangerile acestora cat si despre viata lor in acest referat

Extras din referat

Mircea cel Batran (1386-1418)

Hotarele tarii

Mircea cel Batran a fost unul dintre cei mai straluciti voievozi pe care i-a avut Tara Romaneasca. Viteaz in razboi, iscusit diplomat in timp de pace, bun organizator si carmuitor de tara, putini din domnii nostri ii pot sta alaturi. Dusmanii insisi l-au laudat; astfel, un cronicar al turcilor, Leunclavius il socoteste drept cel mai viteaz si cel mai ager’’ dintre principii crestini. Pe vremea lui Mircea cel Batran, Tara Romaneasca a atins cea mai mare intindere din toate timpurile. Tara Romaneasca se intindea asadar si peste munti, unde domnul avea ca feude Amlasul si Fagarasul, cuprindea si malul drept al Dunarii incepand cam din dreptul Turtucaiei. Felul in care Dobrogea a ajuns in mana lui Mircea cel Batran nu e inca bine lamurit. Probabil, faptul a avut loc prin lupta, poate prin lupta cu turcii care-l atacasera pe Ivanco. Darstorul-Silistra de astazi - va fi si el castigat in aceeasi epoca-1388-1389.

Lupte cu turcii

POLITICA EXTERNA a lui Mircea cel Batran a fost dominata de un fapt capital: primejdia turceasca. Toate razboaiele lui Mircea cel Batran se fac cu turcii, nici unul cu ungurii, cu moldovenii si cu atat mai putin, prin urmare, cu polonii. Turcii, in plina expansiune cuceritoare, aveau mult mai multe mijloace decat domnul muntean. Dar rezistenta lui indelungata-provocand admiratia adversarilor insisi a avut un rezultat de cea mai mare insemnatate: a pastrat fiinta statului muntean in timp ce Bulgaria cadea sub loviturile lui Baiazid si era prefacuta pasalac turcesc. Tara Romaneasca a putut rezista si a asigurat astfel continuitatea vietii sale politice.

Inceputul conflictului cu turcii a avut loc in anul 1389, cand Mircea cel Batran a trimis-dupa unele cronici turcesti - un corp de oaste ca sa-l ajute pe Lazar, cneazul sarbilor, in razboiul pe care acesta il declarase sultanului Murad. Lupta s-a dat pe locul numit Campia Mierlelor (Kossovopolje, in sarbeste). La inceput se parea ca biruinta va fi a crestinilor, mai ales dupa ce un sarb fanatic, Milos Oblici, patrunse pana la locul unde se afla sultanul Murad si-l ucise cu lovituri de pumnal. Fiul lui Murad Baiazid supranumit si Ildaram (Traznetul) din cauza repeziciunii hotararilor si miscarilor sale, lua insa imediat comanda armatei turcesti si schimba retragerea initiala intr-o stralucita victorie. Crestinii fura zdrobiti: cneazul Lazar insusi isi pierdu viata.

Acesta si ajunse sa fie incoronat sultan la inceputul anului 1411. Din nefericire insa, aceasta situatie nu dura mult. Musa fu invins de un alt frate, Mohamed care ramasese singurul stapanitor al imperiului (1413). El provoaca o expeditie de razbunare a lui Mohamed in Tara Romaneasca, in 1417; cu acest prilej luara turcii cetatea Giurgiu si a cedat otomanilor si Dobrogea.

Activitatea interna

IN AFARA DE LUPTELE sale stralucite, Mircea cel Batran mai este insemnat si prin felul cum a stiut sa gospodareasca tara , facand sa se rezolve comertul si viata economica, in general. El a acordat brasovenilor un nou tratat de comert, 1413, specificand vama pe care ei trebuiau sa o plateasca; se aduceau marfuri atat din Rasarit, de peste mare“, cat si din Apus, tocmai din extremitatea cealalta a Europei. Alte doua tratate de comert au fost acordate de voievod liovenilor, unul probabil in 1403, al doilea in 1409. Mircea cel Batran a ridicat o noua ctitorie, de piatra si caramida aparenta, la Cozia, acordandu-i bogate danii, ca si manastirii Tismana, precum si multora din celelalte lacasuri existente in vremea aceea.

Mircea cel Batran a murit la 31 ianuarie 1418 si a fost ingropat in ctitoria sa de la Cozia, intr-un sarcofag de piatra, cioplit ca in Apus. Chipul marelui voievod se vede si astazi pe peretele ctitoriilor.

Vlad Tepes

Vlad Tepes s-a nascut in anul 1431 in fortareata de la Sighisoara. Tatal sau, Vlad Dracul, era in acea vreme guvernatorul Transilvaniei, functie in care fusese numit de catre imparatul Sigismund. Tepes a fost nepotul altui mare voievod roman: Mircea cel Batran (1386-1418).

In iarna lui 1436-1437, Dracul devine print al Valahiei (una dintre cele trei provincii romanesti) si isi stabileste resedinta la palatul din Targoviste, capitala principatului.

Vlad Tepes si-a urmat tatal si a trait la curtea princiara sase ani. In 1442, din motive politice, Dracula si fratele sau mai mic Radu au fost luati ostatici de catre Sultanul Murad al II-lea.

Dracula a fost tinut in Turcia pana in anul 1448, in vreme ce fratele sau a decis sa ramana aici pana in 1462. Captivitatea din Turcia a jucat un rol important in dezvoltarea lui Dracula. A fost o perioada in care acesta a adoptat o viziune pesimista asupra vietii. Turcii l-au eliberat, de fapt, dupa asasinarea tatalui sa de catre Vladislav al II-lea, moment in care a aflat si despre moartea fratelui sau mai mare Mircea, care fusese torturat si ingropat de viu de catre boieri la Targoviste

La 17 ani, Vlad Tepes, sustinut de o cavalerie turceasca si un contingent de trupe imprumutate lui de catre Mustafa Hassan, a facut prima sa miscare spre cucerirea tronului Valahiei. Dar un alt doritor, Vladislav al II-lea l-a invins, doua luni mai tarziu. Pentru a se putea pregati in vederea cuceriri tronului, Tepes a trebuit sa astepte pana in 1456, an in care a avut satisfactia de a-l ucide pe asasinul tatalui sau.

Acum este momentul in care Vlad Tepes isi incepe domnia cea mai lunga (sase ani) in care a comis multe fapte sangeroase care i-au adus controversata reputatie.

Primul sau act major de razbunare a fost acela de a-i omori pe ucigasii tatalui sau. Astfel, in anul 1459 el a arestat toate familiile de boieri care participasera la asasinat. Pe unii dintre ei i-a tras in teapa, in vreme ce pe altii i-a obligat sa mearga pe jos din capitala (Targoviste) si pana in orasul Poenari. Cei care au supravietuit acestui supliciu nu s-au putut odihni decat in momentul in care au ajuns la destinatie. Aici Dracula le-a ordonat sa-i construiasca o fortareata pe ruinele unui alt vechi avanpost, deasupra raului Arges. Majoritatea boierilor au murit de-a lungul cladirii acestui castel, Dracula reusind astfel sa-si creeze o noua patura nobiliara.

Vlad Tepes a devenit foarte cunoscut datorita tehnicilor sale de pedepsire brutale. Foarte des poruncea ca nelegiuitii sa fie jupuiti, fierti, decapitati, orbiti, spanzurati, arsi, prajiti, ingropati de vii sau trasi in teapa. De asemenea ii placea sa taie nasuri, urechi, organe sexuale sau limba. Dar dintre toate, metoda sa favorita era trasul in teapa. De aici i-a ramas si numele Tepes.

Exista si o legenda care atesta ca metoda lui Tepes de a pedepsi raufacatorii era eficienta. Se spune ca in timpul domniei sale o cupa de aur se afla la fantana din centrul oradului Targoviste, care servea trecatorilor spre alinarea setei. Conform cronicarilor vremii cupa nu a fost furata atat vreme cat Tepes a domnit.

La inceputul anului 1462, Vlad Tepes a lansat o campanie impotriva turcilor, de-a lungul Dunarii. Era foarte riscant sa intreprinzi asa ceva, deoarece armata turca a Sultanului Mehmed al II-lea era de departe mai puternica. Cu toate acestea, Tepes a reusit in anul 1462 sa obtina numai victorii si sa ingrozeasca turcii. Pentru a se razbuna, Mehmed a decis sa invadeze Valahia, pentru a o transforma in provincie turca. El a intrat in Valahia cu o armata de trei ori mai numeroasa decat cea a lui Tepes. In aceste conditii, si fara nici un aliat, Vlad a fost nevoit sa se retraga la Targoviste. In urma sa a otravit toate fantanile si a ars toate satele pentru ca armata turca sa nu poata supravietui.

Mai mult, atunci cand sultanul a ajuns intr-un final in capitala, el a fost intampinat de o priveliste inspaimantatoare: craniile a 20 000 de turci captivi erau infipte in tepe. Aceasta scena horror a ramas in istorie sub denumirea de „padurea lui Tepes”. Aceasta tactica a terorii, aplicata de Tepes, a avut reusita deoarece sultanul si majoritatea ofiterilor sai care erau foarte obositi si flamanzi au hotarat sa se retraga.

Sultanul Mehmed a lasat partea a doua a bataliei, fratelui mai tanar al lui Vlad, Radu favoritul turcilor la tronul Valahiei. Acesta l-a urmarit pe Tepes pana la castelul Poenari, de pe malul raului Arges. Conform legendei, acesta este momentul in care sotia lui Vlad, pentru a nu fi capturata de turci, se sinucide aruncandu-se de pe stanci (scena exploatata de regizorul Francis Ford Coppola). Vlad, in schimb, a reusit sa scape utilizand un pasaj secret din munte. Ajutat de niste tarani, el s-a refugiat in satul Arefu si de aici a ajuns in Transilvania unde l-a intalnit pe regele Ungariei, Matei Corvinul. Acesta in loc sa-l ajute, l-a arestat si l-a inchis in capitala Visegrad

Preview document

Domnitori români din epoca medievală - Pagina 1
Domnitori români din epoca medievală - Pagina 2
Domnitori români din epoca medievală - Pagina 3
Domnitori români din epoca medievală - Pagina 4
Domnitori români din epoca medievală - Pagina 5
Domnitori români din epoca medievală - Pagina 6
Domnitori români din epoca medievală - Pagina 7
Domnitori români din epoca medievală - Pagina 8
Domnitori români din epoca medievală - Pagina 9
Domnitori români din epoca medievală - Pagina 10
Domnitori români din epoca medievală - Pagina 11
Domnitori români din epoca medievală - Pagina 12
Domnitori români din epoca medievală - Pagina 13
Domnitori români din epoca medievală - Pagina 14
Domnitori români din epoca medievală - Pagina 15
Domnitori români din epoca medievală - Pagina 16
Domnitori români din epoca medievală - Pagina 17
Domnitori români din epoca medievală - Pagina 18
Domnitori români din epoca medievală - Pagina 19
Domnitori români din epoca medievală - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Domnitori Romani din Epoca Medievala.doc

Alții au mai descărcat și

Mircea cel Bătrân

INTRODUCERE Mircea cel Bătrân reprezintă o personalitate importantă pentru poporul român, întrucât acest domnitor s-a dovedit a fi unul dintre cei...

Ștefan cel Mare

I. SCURTĂ PREZENTARE STEFAN – VODĂ, fiul lui Bogdan – Vodă, a fost domnul Moldovei între anii 1457 – 1504. Născut: 1433. Borzeşti Moare la:...

Regii Daciei

Mare rege dac(87-106 en) fiu al lui Scorillo.I-a urmat la tron lui Duras.Strateg talentat,Decebal reuseste sa zdrobeasca armata trimisa impotriva...

Stefan cel Mare și Sfânt

Stefan cel Mare era fiul lui Bogdan al II-lea si nepotul unui alt mare si luminat voievod al neamului, zis Alexandru cel Bun si Drept. A domnit...

Luptele purtate de țările române în secolele XIV-XVI, aspecte legate de organizarea armatei, de strategie și tactica bătăliilor lui Mihai Viteazul

I. PRINCIPALELE RĂZBOAIE DE APĂRARE PURTATE DE ROMÂNI ÎN SECOLELE XIV-XVI Marile victorii obţinute în de cursul celor trei secole de lupte aprige...

Domnitori români

În secolele al XVI-lea statutul internaţional al Ţărilor Române este determinat de doi factori: raporturile dintre marile puteri vecine;...

Iancu de Hunedoara

Se trăgea dintr-o familie de nobili români din Ţara Haţegului. Tatăl său, Voicu, din familia Corvineştilor,a fost inzestrat de regele Sigismund de...

Cultura Gumelnița în Centrul și Sudul Dobrogei

Complexul cultural Kodjadermen-Gumelnita-Karanovo VI s-a format la nivelul eneoliticului dezvoltat, dupa o perioada de ample transformari materiale...

Te-ar putea interesa și

Circuit peșterile din Munții Bihor

TRASEU: PLOIEŞTI – SINAIA – BRAŞOV – SIGHIŞOARA – TÂRGU MUREŞ – CLUJ NAPOCA – ORADEA – DEVA – SIBIU – RÂMNICU VÂLCEA – PITEŞTI – TÂRGOVIŞTE –...

Evoluția dreptului penal

INTRODUCERE Profundele transformari social-economice pe care societatea le-a cunoscut in evolutia sa au marcat, cum era si firesc, in mod direct...

Bucovina turistică

ARGUMENT Una dintre orientările fundamentale ale economiei moderne este dezvoltarea şi diversificarea serviciilor. În cadrul acestora agroturismul...

Corupția și Combaterea Ei

ABSTRACT From an etymologic pint of view, the word “corruption” comes from the Latin word “corrumpere”, which means to degrade (oneself), to...

Contribuția Civilizațiilor Antice la Făurirea Tezaurului Civilizației Universale

„Contribuţia civilizaţiilor antice la făurirea tezaurului civilizaţiei universale” Lumea antică a avut o importanţă majoră în dezoltarea lumii...

Istoricul clădirilor din București

Cladirile din Bucuresti: istoric, constructie si arhitectura “Percep orasul ca pe un ocrotitor al vietii, care separa cerul infinit de cel de al...

București - prezentare turistică

BUCURESTI - PREZENTARE TURISTICA Bucuresti este capitala si cel mai mare oras din România, localizat în sud-estul tarii. Orasul este situat la...

Regiunea Bucovina

Regiunea Bucovina. Argumente Istorie. De ce este Bucovina regiune? Bucovina ar putea fi socotită drept „prima formulă de regionalizare forţată”...

Ai nevoie de altceva?