Declansarea Crizei Orientale in Contextul Istoriei Romanilor

Extras din referat Cum descarc?

,,Chestiunea orientala" sau ,,Criza orientala" a reprezentat o perioada din istoria Europei caracterizata prin incercari de rezolvare a problemelor diplomatice si politice declansate de decaderea Imperiului Otoman, odata cu infrangerea otomanilor in Batalia de la Viena din 1683. Miscarile de eliberare nationala ale popoarelor din Imperiul Otoman au devenit, treptat, in decursul secolului al XIX-lea tot mai bine organizate .
Romania a fost afectata de ,,Criza orientala", acestea implicandu-se de voie sau de nevoie in acest conflict, avand ca obiectiv obtinerea independentei fata de Imperiul Otoman. Lupta pentru independenta a fost favorizata de redeschiderea ,,crizei orientale" in anii 1875-1876, odata cu revoltele si razboaiele anti-otomane din Bosnia, Hertegovina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru . 
In vara anului 1875, izbucneste pe teritoriul Bosniei si Hertegovinei, o puternica rascoala a populatiei autohtone impotriva asupririi otomane, rascoala ce va capata un caracter national-religios . Revendicarile rasculatilor erau de ordin economic si administrativ, acestia cerand scaderea impozitelor si renuntarea la impunerea unor noi taxe, organizarea elementului politienesc al provinciei din autohtoni, inlaturarea abuzurilor functionarilor, precum si egalitatea nationala si religioasa, deoarece majoritatea mosierilor erau musulmani, iar taranii erau crestini .
Factorii care au dus la aceste revolte au fost de ordin intern, insa acestora adaugandu-li-se si factorii externi. Nu exista indoiala ca cele doua mari puteri europene, care aveau interese in aceasta zona sa nu fi intervenit, vorbim aici de Rusia si Austro-Ungaria .
Istoricii sunt de parere ca agentii diplomatici ai Rusiei au ridicat populatia din Bosnia si Hertegovina la rascoala, iar Romania, Serbia si Muntenegru au servit ca baza de desfasurare a agitatiei panslaviste pentru a rascula aceste populatii. De asemenea, imparatul austro-ungar, Franz Josef, in urma unei calatorii intreprinsa in Dalmatia, a facut afirmatii ca locuitorii Hertegovinei pot sa se bazeze pe sprijinul sau .
Revolta din Bosnia si Hertegovina a avut inca de la inceput un puternic ecou atat in Balcani, cat si in alte tari europene. La Paris s-a format un comitet de ajutorare a acestor miscari nationale, din care faceau parte inalti clerici sarbi si croati, mai tarziu comitete de ajutorare s-au format si in alte tari ale Europei precum Gemania, Rusia, Italia, etc., unde numerosi voluntari sarbi, muntenegreni, croati si sloveni s-au alaturat rasculatilor .
Agentul diplomatic roman de la Belgrad relata, la 11 august 1875, ca pe strazile orasului umblau zilnic cete de voluntari inarmate cu pusti, furnizate de catre guvern, care se indreptau apoi spre zonele de conflict din Balcani . 
La izbucnirea rascoalelor, diplomatia si clasa politica din Romania avea sa dea dovada de prudenta in a face declaratii in legatura cu evenimentele din acea zona , adoptand o atitudine de expectativa, dorind ca statutul neutralitatii Romaniei sa fie recunoscut si respectat de Marile Puteri europene .


Fisiere in arhiva (1):

  • Declansarea crizei orientale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Nichita Adaniloaiei, Independenta nationala a Romaniei, Bucuresti, Editura Academiei.
2. Constantin Cazanisteanu, Mihail E. Ionescu, Razboiul Neatarnarii Romaniei, Bucuresti, Editura Stiintifica si Enciclopedica, 1977.
3. Dennis Hupchick, The Balkans from Constantinopole to Comunism, New York, 2004.
4. Nicolae Ciachir, Marile Puteri si Romania (1856-1947), Bucuresti, Editura Albatros, 1996.
5. Sorin Liviu Damean, Romania si Congresul de Pace de la Berlin, Bucuresti, Editura Mica Valahie, 2005.
6. St. Pascu, C.C. Giurescu, I. Ceterchi, St. Stefanescu, Independenta Romaniei, Bucuresti, Editura Academiei, 1977.
7. Ferdinand Sghevill, A History of the Balkans, New York, Dorset Press, 1991.
8. Constantin Antin, Istorici Romani si Straini despre razboiul de independenta al Romaniei (1877-1878), Bucuresti, Editura Militara.
9. Dumitru P. Ionescu, Razboiul de Independenta a Romaniei si Problema Basarabiei, Bucuresti, Editura Academiei Romane, 2000.
10. Gheorghe Platon, Istoria Moderna a Romaniei, Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica, 1985.
11. G.D.Iscru, Istoria Moderna a Romaniei, Bucuresti, Editura Nicolae Balcescu, 1998.
12. Donald Quataert, The Ottoman Empire 1700-1922, New York, Cambridge University press, 2005.
13. Barbara Jelavich, Istoria Balcanilor secolele al XVII-lea si al XIX-lea, Institutul European, Iasi, 2000.
14. *** Istoria Romanilor, vol VII, tom I, Bucuresti, Editura Enciclopedica, 2003.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!