De la Cuza la Carol I

Extras din referat Cum descarc?

"Dorinta cea mai mare,cea mai generala, aceea hotarata de toate generatiile trecute, aceea care este sufletul generatiei actuale, aceea care, va face fericirea generatiilor viitoare, este unirea Principatelor intr-un singur stat." ( Din propunerea de unire citita de Mihail Kogalniceanu in Divanul ad-hoc al Moldovei) 
Rezultat al unui intreg process istoric, Unirea nu poate fi inteleasa in afara acumularii indelungate a premiselor care au stat la baza constituirii natiunii si constiintei nationale. Asa cum pe drept a remarcat un cercetator facand exegeza numelui de Romania: "O intreaga istorie a unui popor se ascunde intr-un singur cuvant." 
Indata ce se stiu de hotararile Tratatului de la Paris, in Principate incepura pregatirile in vederea divanurilor. Curentul pentru unire crescuse mult in ultimul timp, lumea isi dadea seama ca se putea forma un stat care sa ajunga independent si puternic. Erau insa si forte ce se opuneau unirii: statele vecine, Austria si Turcia.
Prin Conventia de la Paris incheiata in ziua de 19 august 1958 se hotarara urmatoarele: Muntenia si Moldova vor purta numele de Principatele Unite, va exista o Comisie Centrala, cu sediul la Focsani si o Curte de Casatie comuna, armatele vor primi o organizare identica, si fiecare tara va avea domnul ei ales dintre cetateni.
Urma sa se faca alegerea noilor domni. In Moldova erau doi candidati: Mihail si Grigore Sturdza. Fu propusa o noua candidatura, cea a colonelului Alexandru Cuza. Acesta fu proclamat, cu unanimitate, domn al Moldovei, in ziua de 5/17 ianuarie 1859.
In Muntenia se vorbea la inceput de Gheorghe Bibescu si de Barbu Stirbey; dupa alegerea din Moldova, incepu sa circule insa si numele lui Cuza. Astfel in ziua alegerii el intruni unanimitatea voturilor. Prin indoita alegere a lui Cuza, inaintasii nostri stiura deci sa impace textul Conventiei cu dorinta intregii tari. 
Alexandru Ioan Cuza (1820-1873), pasoptist cu studii la Paris atrasese atentia asupra sa cand isi daduse demisia din postul de parcalab al Galatiului, in semn de protest fata de falsificarea listelor electorale. Cuza era un patriot plin de intentii bune, un om ingaduitor cu sine insusi si un politician nu foarte abil. Acesta a facut o buna impresie cand s-a dus la Constantinopol in octombrie 1860 pentru investire. 
"Moldova, Transilvania, Muntenia nu exista pe fata pamantului; exista o singura Romanie, cu un picior in Dunare si cu altul pe ramificatiile cele mai indepartate ale Carpatilor; exista un singur corp si un singur suflet." (Bogdan Petriceicu Hasdeu) 
Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza in amandoua tarile a fost privita cu satisfactie de puterile favorabile infaptuirii statului unitar roman. Cavour, de pilda, a apreciat evenimentul drept "triumful politicii Frantei si Sardiniei in Orient". Totodata el a spus lui Alecsandri ca "Unirea Principatelor si consultarea votului poporului este inceputul unei ere noua in sistemul politic al Europei." Desigur, nu toate puterile unioniste nu s-au situate pe aceeasi pozitie, Imperiul tarist fiind usor iritat. Spre deosebire de puterile unionist care au intampinat pozitiv evenimentele de la Bucuresti, la Constantinopol efectul dublei alegeri a fost sintetiyat de un ziar din Cluj ca fiind " o furtuna de vara iscata din senin", iar Austria a primit vestea cu o adanca neplacere. 
Infaptuita in persoana aceluiasi domnitor, prin alegerea lui Al. I. Cuza, recunoscuta de Europa ca un fapt implinit, Unirea trebuia desavarsita si intarita printr-o serie de reforme largi si radical. Ii revenea lui Al. I. Cuza, "domnitorului Unirii", sarcina istorica de a da viata cerintelor obiective legate de infaptuirea statului national. In scurta sa domnie, de numai 7 ani, a infaptuit o opera uriasa. Au fost ani dinamici in care s-a savarsit o revolutie radicala; s-a constituit Romania moderna, s-au creat puternice temelii dezvoltarii interne. 
Pentru a obtine confirmarea dublei alegeri, au fost trimise la Constantinopol doua delegatii care, dupa cateva luni, au fost puse sub conducerea unica a lui C. Negri. Totodata, in capitalele occidentale au fost trimise misiuni speciale, cu sarcina de a obtine sprijinul puterilor garante.
La 26 martie/ 7 aprilie 1859 s-a intrunit la Paris o conferinta a reprezentantilor puterilor garante in problema Principatelor. La 1/13 aprilie cinci dintre puterile garante au recunoscut dubla alegere a lui Cuza. O luna mai tarziu, constransa, Austria a recunoscut si ea regimul de facto din Principate. Dubla alegere a fost recunoscuta de toate cele 7 puteri garante la 25 august/6 septembrie 1859, in a treia sedinta a Conferintei de la Paris. 
Domnia lui Cuza Voda a fost caracterizata de o nerabdatoare dorinta de a ajunge din urma Occidentul, dar efortul domnului si al sprijinitorilor sai intampina rezistenta fortelor conservatoare si a inertiilor colective. Mai grav, el sta sub semnul provizoratului, caci domnia lui Cuza este perceputa ca pasagera; tara a vrut un domn strain, l-a acceptat insa pe cel autohton, dar n-a renuntat la vechea doleanta; in asteptarea contextului prielnic, ea ingaduie un provizorat. 
Unirea, insa se infaptuise doar in persoana domnitorului. In conditiile impuse de Conventie,opera legislativa si administrativa a domnitorului intampina greutati de netrecut, aproape. Al. I. Cuza trebuia sa lucreye cu doua adunari, cu doua guverne, in doua capitale diferite. Cu rabdare, cu abilitate diplomatica si demnitate, domnul Unirii a reusit constituirea unei singure Adunari, a unui singur govern si a unei singure administratii cu sediul la Bucuresti.


Fisiere in arhiva (1):

  • De la Cuza la Carol I.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!