Dacii

Extras din referat Cum descarc?

Rege dac (86-106). In timpul domniei lui, statul geto-dac atinge apogeul dezvoltarii economice si politice. A luptat impotriva romanilor incercand sa organizeze o coalitie a populatilor dace, sarmate si germanice din N.Carpatilor. Victorios la inceput, a fost in cele din urma infrant de romani in urma a doua razboaie grele 101-102e.n. si 105-106e.n. S-a sinucis pentru a evita umilinta captivitatii.
Batalii insemnate duse de Decebal. 
-anul 87e.n. campaia initiata de Domitianus. Sub conducerea generalului Corneliu Fuscus cinci sau sase legiuni trec Dunarea pe un pod de vase si inainteaza prin Portile De Fier Ale Transilvaiei, aici in apropierea satului de astazi "Bucova" intr-un loc numit TAPAE, legiunile sunt surprinse de daci. Una din legiunile romane este nimicita aproape in intregime, steagurile si masinile de razboi fiind capturate de autohtoni.Insusi comandantul de cucerire Fuscus este ucis in lupta Dzastrul luptei este recunoscut de mai multi istorici latini (Tacitus, Martial, Iuvenal ). Nmele conducatorului armatei dece este consemnat numai de unul singur Tacitus, este vorba de Diurpaneus, un tarabostes din sud-vestul Daciei In urma bataliei dtorita fortei de lupta si tactici duse, il determina pe batrinul Duras sa lase tronul biruitorului lui Fuscus. Diurpaneus purtand supranumele Decebal("Cel puternic", "Cel viteaz") devine astfel rege in anul 87. El este recunoscut unic conducator de toti geto-dacii liberi, atrasi de virtutile regelui aureolat de legenda.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dacii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!