Crizele Sistemice din Istorie

Extras din referat Cum descarc?

Traim moda modelelor si a scenariilor. Economistii cauta modelul ideal, politicienii scenariul perfect. Si unii, si altii, sunt contrazisi de o realitate nemiloasa, pe care refuza s-o recunoasca: nimic nu este ideal, nmic nu este perfect.
Oamenii se simt inselati
Criza economica a inceput in anul 1929 in SUA si apoi sa extins in intreaga lume.
Extraordinara prosperitate din anii 1920 a fost favorizata de mai multi factori:
-organizarea stiintifica a muncii
-concentrarea si rationalizarea intreprinderilor
-publicitatea si creditul
cauza profunda a crizei a fost productia anarhica ne tinand seama de absorbtia pietii.
Marea majoritate a intreprinderilor au facut imprumuturi masive pe termen scurt avind incredere in prosperitatea si in posibilitatea rambursari lor.
Pe 24 octombrie 1929 a avut loc crahul de pe Wall Street. La bursa din New York numerosi actionari ne mai avind incredere in intreprinderi au incercat sa i-si vanda actiunile,pretul actiunilor scazand brusc.Criza bursiera provocand o criza financiara,
depunatori grabinduse sa-si retraga banii, foarte multe bancii au dat faliment.(5096 de banciiAmericane si-au suspendat platile intre anii 1929 si 1932.
Cele mai afectate tarii au fost Germania si Austria, in 1932 erau aproxmativ 6 milioane de someri, adica o treime din forta de munca. Nici Anglia nu a fost ocolita de aceasta criza ,fiecare ai patrulea muncitor era somer,iar productia industriala a ajuns la nivelul anului 1900.
Principala grija a guvernelor europene in perioada crizei a fost aceea de a practica o politica de deflatie ptr. A salva moneda nationala. 
In Franta criza sa declansat ceva mai tarziu,dar pe o perioada mai lunga de timp, de aproape 6 ani.
Productia a scazut cu aproape 30%, iar in 1935 numarul somerilor a atins peste 4,2 milioane.
In Ceoslovacia productia industriala a scazut cu 40%, iar in Romania exporturile de grau si titei au scazut cu 57,6%. Singura tara ne afectata de depresiunea economica a fost URSS care, izolandu-se de restul lumii, nu facea parte din sistemul economic capitalist si aplica planificarea economica.In tarile nordice, Danemarca, norvegia Suedia si Finlanda, criza a avut influente minime.Desi multe firme au dat faliment si numarul somerilor a crescut, guvernele din aceste tari au aplicat ample programe economice pertru prevenirea declinului economic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Crizele Sistemice din Istorie.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!