Convenția politică dintre Antantă și România - București 4 - 17 august 1916

Extras din referat Cum descarc?

Mi-am propus abordarea si prezentarea unui document din cadrul tratativelor purtate de Romania cu Antanta, cu privire la participarea Romaniei la Marele Razboi. Asa ca am ales Conventia politica incheiata intre Romania, Franta, Marea Britanie, Italia si Rusia (Bucuresti, 4/17 august 1916) Documentul a fost incheiat la Bucuresti la data de 4/17 august 1916, in 5 exemplare, intre ministrul Frantei, Saint - Aulaire, ministrul Marii Britanii, Barclay George, ministrul Italiei, Baron Fasciotti, ministrul Rusiei, Stanislav Poklevsky - Koziell si presedintele Consiliului de Ministri al Romaniei, Ion I. C. Bratianu.
Conventia politica a fost redactata in 7 articole care stipulau conditiile participarii Romaniei alaturi de celelalte tari la conflict, teritoriile pe care urma sa le primeasca Romania in urma razboiului si conditiile participarii la pacea generala de dupa razboi.
Conform articolului I din aceasta conventie, statele membre ale Antantei garantau Romaniei integritatea teritoriala pe toata intinderea frontierelor sale actuale.
Prin intermediul articolului II Romania se angaja sa declare razboi Austro - Ungariei si in acelasi timp trebuia sa inceteze orice relatii economice si schimburi comerciale cu Puterile Centrale.
Articolul III si IV consemneaza faptul ca Franta, Marea Britanie, Italia si Rusia vor recunoaste dreptul Romaniei pentru anexarea teritoriilor monarhiei austro - ungare si se precizeaza in cadrul articolului si delimitarea teritoriala a acestor teritorii. In articolul IV se precizeaza ca ,,linia demarcatiei va incepe pe Prut [ ] in apropiere de Noua Sulita si va urca [ ] pana la frontiera Galitiei, la confluenta Prutului cu Ceremusul. Ea va urma frontiera Galitiei si a Ungariei pana la punctul Stog, cota 1665; de aici va urma linia de separatie a apelor Tisa si Viseu, in amonte de punctul unde ea se uneste cu Viseul " Vor fi delimitate cu amanuntul teritoriile pa care urma Romania sa le ocupe la finalul razboiului. De asemenea, Romania nu trebuia sa ridice fortificatii in fata Belgradului (zona urma sa fie delimitata ulterior) si nici nu trebuia sa mentina trupe imense, decat fortele necesare serviciului de politie. In acelasi timp, Romania trebuia sa despagubeasca pe sarbii din regiunea Banatului, care dupa inceputul razboiului urmau sa emigreze. Despagubirea trebuia platita in termen de 2 ani de la incheierea pacii.
In articolul V al conventiei se mentiona ca niciuna din tarile membre Antantei nu vor avea voie sa incheie pace separata sau generala, decat impreuna si in acelasi timp. Tot in acest articol se mai mentiona faptul ca in urma incheierii tratativelor de pace, toate teritoriile monarhiei austro - ungare stipulate in caadrul articolului IV din conventie, vor fi anexate Romaniei.
Articolul VI al conventiei mentiona ca Romania va avea aceleasi drepturi ca si Aliatii ei in ceea ce priveste preliminariile, negocierile pacii, precum si dezbaterea problemelor ce vor fi supuse hotararilor Conferintei de pace.
In final, articolul VII preciza faptul ca toate puterile care au participat la incheierea aceste conventii trebuiau sa se angajeze pentru pastrarea secreta a acestui document pana la incheierea pacii generale.
Incheierea acestei conventii politice din 1916 a fost rodul unei indelungate campanii diplomatice desfasurate de catre diplomatii francezi in primul rand, si ceilalti ai tarilor partenere Antantei in al doilea rand, pe teritoriul Romaniei, adresate guvernului de la Bucuresti, pentru intrarea acesteia alaturi de Antanta si pentru stabilizarea fortelor pe fronturile de razboi


Fisiere in arhiva (1):

  • Conventia Politica dintre Antanta si Romania - Bucuresti 4 - 17 August 1916.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!