Construirea imaginii trecutului

Extras din referat Cum descarc?

Izvoarele istorice
-  reconstituirea oricarui eveniment istoric se bazeaza pe izvoare istorice prelucrate critic:
?izvoare scrise - epigrafice 
-numismatice
-lingvistice
-literare
-diplomatice
?izvoar nescrise-paleontologice
-arheologice
- fiecare tip de izvor istoric are o pondere diferita in activitatea istoricului -  in functie de epoca sau evenimentul istoric ce fac obiectul studiului 
Istoriografia
- totalitatea lucrarilor de istorie constituie istoriografia
Istoriografia romaneasca incepe in veacul al XV-lea, cu scrieri in slavona. Cele in limba romana apar de abia peste 200 ani:
?primele scrieri istorice sunt letopisetele lui Grigore Ureche si Miron Costin, insa primul carturar roman care se va bucura de o larga recunoastere internationala va fi Dimitrie Cantemir odata cu publicarea Istoria cresterii si descresterii Imperiului Otoman(1714) -  va deveni membru al Academiei din Berlin in 1714 
- in paralel cu cresterea numarului de scrieri istoriografice se constata abordarea problemelor legate de metodologia cercetarii istorice:
?sec XIX -  istoricii romantici, Nicolae Balcescu, Mihail Kogalniceanu, dezv o istoriografie animate de un elan national 
-  Bogdan Petriceicu Hasdeu(1838-1907), A. D. Xenopol -  introduc noi directii de cercetare 
?sec XX -  marcheaza adancirea studiilor si integrarea lor in contextul european prin creatiile lui Nicolae Iorga(1871-1940), Gheorghe I. Bratianu(1898-1953) sau David Prodan(1902-1992).
Epoci istorice
- pt a reconstitui istoria, evenimentele trebuie incadrate in timpul istoric; pt a le intelege mai bine, istoricii au decupat timpul istoric dupa caracteristici commune, in epoci istorice
?istoria spatiului romanesc e si ea divizata in epoci istorice:
1. Epoca straveche (cca. 1 mil iH - sec IiH) -  apar primele comunitati umane; in urma patrunderii indo-europenilor, are loc desprinderea din randul lor a tracilor si a ramurii lor nordice, geto-dacii.
2. Antichitatea (sec I iH -  sec VII e.n.) -  cuprinde perioada formarii statului dac, moment de apogeu al culturii si si civilizatiei geto-dace, perioada contopirii acesteia cu civilizatia romana si cea a etnogenezei romanesti.
3. Epoca medie (sec VII -  XVIII) -  perioada de prima afirmare a civilizatiei romanesti si de formare a statelor medievale, a carei evolutie in timp a fost marcata de relatiile cu statele vecine, in special cu Imperiul Otoman.
4. Epoca moderna (sec XVIII -  XX) -  incepe spre sf. sec XVIII si se accentueaza pe parcursul celui de-al XIX; dupa parerea altor istorici, ea incepe insa cu infaptuirile lui Mihai Viteazul(1600)
5. Epoca contemporana (sec XX) -  cuprinde evolutia societatii romanesti dupa 1918 pana in zilele noastre: consolidarea statului national roman, participarea Romaniei la Al Doilea Razboi Mondial, regimul communist -  curmat de revolutia din decembrie 1989.
DOSAR
SPATIUL ROMANESC VAZUT DE ISTORICI
Moldova vazuta de Dimitrie Cantemir - Descriptio antiqui et hodierni status Moldaviae (Descrierea starii de odinioara si de astazi a Moldovei)
Printre scrierile cu larg ecou in lumea stiintifica europeana din sec al XVIII-lea s-a numarat Descriptio Moldaviae (Descrierea Moldovei), scrisa de Dimitrie Cantemir in limba latina la cererea Academiei din Berlin. Ea s-a impus atentiei contemporanilor prin acuratetea metodei folosite, varietatea informatiei si conceptia stiintifica moderna care i-a stat la baza , lucrarea fiind o expunere monografica a cadrului geografic si etnografic , precum si a istoriei si culturii Moldovei. Pe langa elementele de geografie a Moldovei , partea cea mai valoroasa o reprezinta informatiile referitoare la aspectele de tip social, moravurile si alcatuirile politice ale vremii -  alegerea domnilor, ierarhia boiereasca, legislatia si armata. Totodata, referirile privitoare la originea poporului roman sunt corelate de Dimitrie Cantemir cu informatiile privind obiceiurile populare. Scrierea este insotita de o harta amanuntita a Moldovei (harta sus).


Fisiere in arhiva (1):

  • Construirea imaginii trecutului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!