Constantin cel Mare și creștinismul

Extras din referat Cum descarc?

-Razboiul dintre biserica si stat (64-311 d.Hr.):
In epoca precrestina,carmuirea romana manifestase fata de rivali paganismul ortodox.
Inainte de Nero,cele doua forte gasisera modalitatea de a convietui in termeni pasnici.Legea ii scutea pe evrei sa il slaveasca pe imparat,iar crestinii confundati la inceput cu evreii,beneficiau de acelasi privilegiu.
Executarea lui Petru si Pavel precum si arderea crestinilor de vii pentru a lumina jocurile lui Nero au transformat toleranta reciproca de altadata in ostilitate ba chiar in razboi.
La smirna,poporul i-a cerut "asiarhului" Filip sa respecte legea;el a fost de acord si a condamnat 11 crestini la moarte,in amfiteatru.
Persecutiile au continuat sub cuviosul Marc Aureliu.
In timpul lui Commodus persecutiile s-au mai rarit.
In anul 303,cretinii erau mai numerosi,iar in Siria s-a organizat o miscare revolutionara,iar in Nicomedia Palatul lui Diocletian a fost incendiat de doua ori.Dupa aceste fapte Galerius i-a acuzat pe crestini,iar crestini la randul lor au ripostat acuzandu-l pe Galerius.
In anul 311 Galerius s-a imbolnavit grav si la insistentele sotiei sale sa se impace cu Dumnezeul neinvins al crestinilor,a promulgat un edict de toleranta care recunostea Crestinismul ca religie legala.
-Urcarea pe tron a lui Constantin:
Flavius Valerius Constantinus se nascuse la Naissus,in Moesia,probabil in anul 272,ca fiu nelegitim al lui Constantinus si al concubinei sale legale Elena.O data ajuns cezar Constantinus a fost obligat de Diocletian sa o alunge pe Elena si sa o ia de sotie pe Teodora,fata vitrega a lui Maximian.Constantin a primit o educatie destul de precara.S-a inrolat in armata de tanar si si-a dovedit curajul in razboaiele din Egipt si Persia.O data scapat de sub supravegherea paznicilor lui Galerius,Constantin a strabatut europa pentru a i se alatura tatalui sau la Boulogne,la o campanie militara in Britannia.Cand tatal sau a murit in 306 la York,trupele l-au aclamat pe Constantin nu numai in calitate de Cezar ci chiar de Augustus (Imparat).
Intre timp la Roma garda praetoriana l-a numit imparat pe Maxentiu.
Intr-o dupa-amiaza Constantin a vazut pe cer o cruce de flacari purtand cuvintele grecesti "en toutoi nika(Vei invinge cu acest semn)".In zori zilei urmatoare,Eusebiu si lacantiu relateaza cum Constantin a visat o voce ce ii poruncea sa puna un x pe scuturile soldatilor sai cu o linie transversala si rotunjindu-l in partea de sus,simbolul lui Hristos.Cand s-a sculat a indeplinit intocmai poruna,dupa care a trecut in fruntea trupelor.Constantin a invins in batalia de la Pons Milvius iar Maxentiu impreuna cu miile sale de soldati au pierit.


Fisiere in arhiva (1):

  • Constantin cel Mare si Crestinismul.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!