Comparatie intre Constitiutiile din 66 si 23

Cuprins referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE. pag 3
2. PREZENTAREA CONSTITUTIILOR
2.1. CONSTITUTIA DIN 1866 .pag 5
2.2. CONSTITUTIA DIN 1923 .pag 10
3. ANALIZA CELOR DOUA CONSTITUTII
3.1. ASEMANARI INTRE CONSTITUTIA DE 
LA 1866 SI CEA DE LA 1923 .pag 13
3.2. DEOSEBIRILE DINTRE CELE DOUA CONSTITUTII.pag 14
4.SISTEMATIZAREA PRINCIPALELOR ASEMANARI SI DEOSEBIRI DINTRE CONSTITUTIA DIN 1866 SI 1923.pag 16
5. BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE
Necesitatea unei constitutii ca fundament al organizarii institutinal-politice a aparut in societatea romaneasca in conditiile procesului de modernizare a vietii social-economice, politice, culturale de la sfarsitul sec. XVIII -lea inceputul sec XIX-lea; in contextul patrunderii si difuzarii ideilor Revolutiei Franceze. 
Constitutia in Romania a aparut mult mai tarziu decat constitutiile din tarile europene din vest, cu toate ca aparitia ei a fost determinata de aceleasi cauze care au determinat constitutia din restul lumii. Aceasta intarziere se explica prin aceea ca epoca moderna, dezvoltarea tehnica, economica, sociala si culturala a inceput in Romania mult mai tarziu datorita dominatiei Imperiului Otoman.
Una dintre constitutiile care au contribuit la modernizarea societatii romanesti a fost elaborata in sec XIX-lea si mai precis in 1866. Inlaturarea lui Alexandru Ioan Cuza si aducerea printului strain a urgentat elaborarea unei noi legi fundamentale a statului. Constitutia din 1866 a avut ca model Constitutia belgiana din 1831 considerata la acea vreme cea mai liberala din Europa. In cele 8 titluri si 133 de articole, Constitutia consacra faruirea statului modern roman, proclamarea monarhiei constitutionale pe temeiul separarii puterilor in stat precum si drepturile si libertatile cetatenesti.
O privire generala asupra Constitutiei justifica aprecierea ca aceasta a marcat introducerea definitiva a institutiilor de guvernare de tip reprezentativ in organizarea de stat a Romaniei. Cu toate acestea prin sistemul electoral introdus, bazat pe un cens de avere ridicat, ca si prin stabilirea a patru colegii electorale, 
Constitutia din 1866 corespundea intereselor paturilor sociale privilegiate - marii mosieri si varfurile burgheziei liberale.
Odata cu Marea Unire Romania a avut nevoie de o noua Constitutie. Astfel in 1923 pe baza constitutiei din 1866 se realizeaza cea de a doua constitutie a Romaniei. Astfel consolidarea unitatii nationale http://new.arbocontext.ro/core/ad_transaction?att=4&atd=139;9016868817464952132;3065893868997548494;24;32839;1048;28;4772568004021444154;1;4;3;1527342753&curl=http%3A%2F%2Fwww.arbocontext.roreclama unei noi Constitutii. 
Aceasta necesitate era acceptata de catre toate fortele politice din tara. In scopul elaborarii Constitutiei guvernul liberal a a anuntat prin decret regal dizolvarea Parlamentului si convocarea corpului electoral in vederea alegerilor pentru constituirea adunarii nationale cu putere de Constituanta. Aceasta decizie era o incalcare a procedurii legale de revizuire si a fost criticata de partidele de opozitie.
Dupa lungi proteste ale partidelor de opozitie, acestea au votat la 28 martie 1923, Constitutia. Astfel, inceta valabilitatea Constitutiei din 1866, care fusese in vigoare cu unele modificari.
2. PREZENTAREA CONSTITUTIILOR
2.1. Constitutia din 1866
In cadrul premizelor istorice ale primei Constitutii din Romania, o importanta deosebita il are in infaptuirea in anul 1859 a Statului National, prin unirea Munteniei si Moldovei sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.
Modernizarea legislatiei devenise o necesitate, atat din punct de vedere al organizarii societatii romanesti, cat si din perspectiva raporturilor pe care statele apusene le aveau cu Tara Romaneasca si Moldova. Mai ales dupa Unirea de la 1859, cand diplomatia romaneasca facea eforturi extraordinare pentru recunoasterea dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza, iar dintre marile puteri Anglia avea o atitudine ezitanta, si Austria si Turcia se impotriveau, a fost nevoie de multa fermitate si iscusinta politica pentru pastrarea si consolidarea acestei mari realizari. Curajos, Al. I. Cuza, bucurandu-se de sprijinul poporului, a impus in primul rand opozitiei din tara, dar si celei din strainatate, vointa tinerei Romanii. A inlaturat caimacamii, a organizat administratia in mod unitar, a unificat ambasadele Moldovei si Tarii Romanesti si a impus reprezentante diplomatice
unice in Romania pentru celelalte tari.
Pe plan legislativ, Cuza a inceput reformele cu reorganizarea armatei, adoptand regulamente de instructie comune celor doua principate; a modificat conducerea bisericii si a reorganizat-o, in vederea limitarii amestecului altor state in treburile interne ale Bisericii Romane; in foarte multe cazuri a recurs la politica faptului implinit, luand acele masuri care s-au dovedit bune pentru popor, fortand in acest fel marile puteri sa recunoasca infaptuirile sale. Daca in raporturile externe politica lui Cuza se bucura de un sprijin mai larg din partea partidelor politice, pe plan intern s-a izbit de o puternica opozitie din partea reprezentantilor mosierimii. Acestia erau refractari la masurile novatoare propuse de catre domn, deoarece le lovea interesele economice si le slabea puterea politica. In 1862 se formeaza asa-numita "monstruoasa coalitie", care dorea sa
impiedice realizarea reformelor, mai ales a adevaratei reforme agrare. Majoritatea parlamentara, formata din mosieri, a respins constant incercarile de promovare a acestor legi, consecinta directa fiind o mare instabilitate a guvernelor, care se schimbau la cate 2- 3 luni.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comparatie intre Constitiutiile din 66 si 23.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!