Cetățile țărănești din Transilvania, importanța lor istorică și turistică

Extras din referat Cum descarc?

Cele mai vechi stiri scrise privind istoria Transilvaniei medievale dateaza de la inceputul secolului al X-lea, cand a inceput procesul de destramare a obstiilor taranesti si apar organizarile feudale sub forma cnezatelor si a voievodatelor, adevarate uniuni pentru apararea in comun a teritoriului. Procesul de aservire a taranilor a fost un fenomen care a durat cateva secole, documentele din secolele XI, XII si XII semnaland obsti taranesti libere. Dupa cucerirea Transilvaniei de catre regatul feudal maghiar, mosiile feudale s-au extins pe seama pamanturilor regale, pamanturi aflate in stapanirea nominala a regelui, dar folosite si locuite de catre stapanii lor, taranii liberi, constituiti in obsti. Trecerea unui pamant in stapanire feudala, prin donarea lui de catre rege unui nobil, aduce dupa sine si aservirea locuitorilor lui. Pe masura ce aservirea se generalizeaza, aria de raspandire a cetatilor taranesti se restrange la tinuturile privilegiate, acolo unde taranimea si-a pastrat libertatea. Cele mai multe cetati sunt asezate in regiunea centrala a Transilvaniei, fiind mai putin numeroase in tinuturile colonizate de secui si lipsind in regiunile in care iobagia era starea sociala dominanta. 
In incinta cetatii erau interzise conflictele intre localnici. Cel care ridica spade asupra unui semen al sau era pedepsit cu pierderea mainii drepte. Cel care producea o ranire in cetate, era omorat prin decapitare. Cetatile erau pregatite pentru asedii indelungate, iar nevoile gospodaresti au facut ca turnurile ca capete si functii sociale si economice. 
Cetatile de pamant
Sunt asezate de obicei pe o inaltime si au aproape intotdeauna o forma eliptica. Incinta propriu-zisa fiind formata din unul sau mai multe valuri ridicate din pamant scos la saparea santurilor. Inaltimea aleasa spre fortificare avea uneori marginile abrupt. Cand panta dealului era mai domoala, putand permite atacarea cu usurinta a cetatii, marginea platoului era inaltata cu margini de pamant. Una dintre principalele caracteristici ale acestor cetati este suprafata foarte mare pe care o ocupa. 
Cetatile de piatra
Menite sa asigure adapostire populatiei in caz de pericol, sunt construite in locuri retrase pe forme de relief mai greu accesibile, in asa fel asezate incat sa ofere o buna vizibilitate asupra cailor de acces si sa permita surprinderea miscarilor dusmanului. Planul este de regula ellipsoidal cu adaptari la forma de relief a terenului pe care sunt asezate.
Bisericile fortificate
O etapa noua in dezvoltarea cetatilor taranesti din Transilvania incepe la sfarsitul secolului al XIV-lea. Folosirea tehnicii medieval de fortificatii va gface ca noile cetati care se construiesc in secolele XV si XVI sa fie amplasate chiar in mijlocul comunelor. 
Biertan
Biserica-hala de aici a fost construita intre 1492-1515 si este un rezultat al goticului tarziu, cu elemente de Renastere la unele portale. Usa sacristiei este considerata o capodopera a genului. Din 1572 pana in 1867, Biertan a fost sediul episcopatului sasesc, aceasta favorizand construirea uneia dintre cele mai puternice cetati taranesti din Transilvania, in jurul bisericii fortificate. La mijlocul secolului al XII-lea, Regele Geza al II-lea al Ungariei cheama peste 2.500 de colonisti germani sa dezvolte si sa apere zona de sud-est a Transilvaniei. Acestia au fost primii colonisti germani care s-au stabilit aici, punand bazele comunitatilor sasesti. Prima atestare a numelui sau dateaza din 1283, cand, printr-un document, Capitalul Catolic din Alba Iulia cerea preotilor catolici din comunitatile sasesti anumite impozite. Este atestata ca cetate in 1397. Ridicat la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul celui urmator, impresionantul monument de cult imbina armonios stilul gotic cu cel al Renasterii, aparat fiind de trei ziduri de incinta, cu turnuri si bastioane medievale, construite in etape diferite incepand cu secolul al XIV-lea. Lucrarile de fortificare a cetatii au fost contemporane cu ultima etapa a construirii bisericii, de dupa 1515, cand monumentului i se adauga un etaj fortificat. Constructie monumentala, de mari dimensiuni, biserica are trei hale de inaltimi egale. Intrarea se face prin trei porti: de vest, de nord si de sud. La partea superioara are un coridor de aparare, ceasul si clopotele. Turnul-mausoleu este amplasat la nord-est si are la parter un mausoleu care adaposteste, din 1913, mormintele preotilor acestei biserici.
In bastionul estic, pe vremuri se afla carcera, unde erau inchisi sotii si sotiile in cazul in care se certau. Scopul acesteia era unul simbolic, insa si educativ, pentru ca ii punea pe soti in postura de a sta timp de mai multe zile alaturi, dispunand doar de un singur pat si de un singur rand de tacamuri si vesela, sfarsind invariabil prin a se impaca, si, astfel, nu se mai apela la justitie. In partea de sud-vest se afla Turnul Slaninilor, iar pe latura de vest, Turnul Tesatorilor.
In secolul al XVI-lea s-a construit cea de-a treia centura de ziduri pe laturile de est, vest si de sud ale cetatii. Pe aceasta centura au fost ridicate Turnul de poarta, pe latura sudica, care continua cu Turnul Catolicilor - unde acestia si-au amenajat o capela, dupa reforma evanghelica - si cu Turnul Tesatorilor, in partea de vest. Accesul in interior spre biserica se face printr-o scara lunga de 100 de metri, care porneste din piata centrala a satului, de langa turnul paznicului. La capatul ei se afla un bolovan mare pe care, duminica, erau asezati cei care faceau lucruri rele in cursul saptamanii, spre a fi vazuti de intreaga comunitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cetatile Taranesti din Transilvania, Importanta lor Istorica si Turistica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!