Cateva Aspecte ale Dietei Transilvaniei din Sibiu. 1863-1864

Extras din referat Cum descarc?

Cateva aspecte ale dieta Transilvaniei din Sibiu. 1863-1864
In secolul 19 asistam la cresterea puterii intelectuali romani, mai ales ca in cadrul romanilor au lipsit nobilimea aproape cu desavarsire. Despre locuitorii al oraselor putem afirma ca numai in Brasov gasim romani in majoritate, langa sasii. Fiindca ca numai o singura natiune politice a fost acceptat, adica cea maghiara, pentru romani singura modalitati de promovare sociala erau scoala, biserica si comertul.
Intelectuali romani locuitori al oraselor formeaza sub aspect politic un grup unitar. Ceea ce stranga aceasta parte a societatii e rang obtinute in diferite forme si puterea economica. Au fost fondate mai multe fonduri si fundatii banesti. Aici doar pe cele mai mari amintim: cel al Astrei, cel al Academiei de drepturi, al teatrului national, al juristilor romani de la Sibiu, al ,,Gazetei Transilvaniei", al Asociatiei femeilor romane di Brasov etc. Din cadrul bisericesti fundatiile au fost administrate de mitropoliile de la Blaj si Sibiu, de episcopiile de la Gherla, Lugoj, Caransebes. O serie de fundatiuni romanesti se gasim si sub administrarea Guberniului Transilvaniei 
Scolile romana sa-inmultit,la 1841 in toata Transilvania au functionat 298 scoli comunale, in 1865 1483 din care 773 unite si 710 ortodoxe.
Cresterea populatiei romane in asezarile urbane se inregistreaza dupa 1850 de exemplu in Brasov, Abrud, Sebes avand o majoritate relativ romanesti, inca din 1838. Trebuie sa mentionam si pe Blaj, Nasaud, Zlatna, Rodna, Rasinari etc.
Aceste fonduri si fundatiuni constituii un suport material al unei activitati culturale, bisericesti, si nu in ultimul rand bisericesti. In 1864 romanii aveau opt ziare proprii, din care trei politice , doua scolare si trei literare 
Categoria cea mai veche si cea mai numeroasa a mediului intelectual romanesc este cea a reotilor , invatatori. Dintre ei aici amintim doar pe functionari.
Inaintea de revolutia pasoptista nu prea putem sa vorbim despre functionari romani. In schimb dupa 1850 austriecii angajeaza in functii diferite multi dintre tinerii romani absolventi ai gimnaziilor si al academiilor. In 1860 George Baritiu numara in Transilvania 186 de functionari romani, majoritatea ocupand insa posturi inferioare.
Incepand din 1860 s-a inmultit numarul tineri romani in Academia germane de drept din Sibiu, ale facultatiilor juridice din Viena si Pest pentru a putea ocupa apoi functii publice. Astfel dupa Sematismului oficial al Transilvaniei pe anul 1864 se dubleaza numarul angajatilor romani ai statului, in total 300. Intre ei putini, dar gasim functionari inalti: consilieri aulici si gubernali, asesori ai tribunalelor superioare, comiti supremi. 
Din cei 2736 functionari publici ai Principatului in 1864, abia 300 sunt de natiune romana, majoritatea cu functii mici si mai ales in domeniul justitiei. Numai doua oras a avut o administratie romana Nasaud si Fagaras. Ceea ce este comun in aceasta 300 de functionari este constienta nationala. 
Numarul absolut al eleviilor romani din gimnasiile in 1864 erau mai ridicate decat cea maghiarilor si germanilor. 1320 roman in fata de 1170 maghiari, 886 germani si 106 altele. In ceea ce priveste studentii romani dintre toate natiunile au numarul cel mai scazut. 
IN 1863 la universitatiile din Viena si Pest studiau abia 93 romani. Dar daca adaugam al acestia pe cei de la teologiile din Blaj (114), Sibiu (128) si Gherla (39) si pe cei de la Academia de drept din Sibiu (51) numarul studentilor se ridica pana la 425.
Cu negustori si mestesugari romani neintalnim in toate Transilvania, dar mai ales la Brasov, Sibiu, Fagaras, Orastie, Sebes. 
Ca o concluzie particulara afirmam ca, importanta locuitorii romani al oraselor diferite este incomparabil mai mare decat numarul sau si devine tot implicata in viata politica.
Actiunea politica Romaneasca in anii premergatori dietei
Diploma imperiale din 20 octombrie 1860 prin care se instaureaza sistemul liberal de guvernare. Romanii rand pe rand stabilesc programul politic, ei saluta Diploma din octombrie dar vad in ea doar primul pas spre o adevarata liberalizare. Diploma din octombrie este un manifest imperial (,,Catre popoarele mele", o diploma solemna si sase rescripte care cuprind masurile executive necesare).
In acest context romanii isi stabilesc programul politic. Diploma din octombrie favorizau in mod direct aspiratiile romanilor. Cele mai importante pentru ei erau declararea egalitatii tuturor natiunilor, recunoasterea autonomiei Transilvaniei, convocarea dietei si modificarea vechii constitutii al Transilvaniei. Posibilitatile lor de actiune sunt acum incomparabil mai mari. Valul de proteste, memorii, petitii din 1860-1861, deputatiile nationale si locale trimise la Viena, conferintele nationale. 
Miscarea politica romaneasca se intensifica pe masura ce posibilitatile de actiune se largesc. Astfel la cateva zile dupa Diploma, sinodul ortodox din Sibiu da posiblitatea importanta pentru o conferinta unde se schiteaza un prim program national. Altele vor fi intocmite la Brasov, Alba Iulia, Orastie, Lapus, Turnu Rosu fiind publicate in Gazeta Transilvaniei si in altele. 
Conducatorii bisericesti Saguna si Sulutiu, cer intr-o petitie comuna, din noiembrie 1860 intrunirea a unei congres national.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cateva Aspecte ale Dietei Transilvaniei din Sibiu. 1863-1864.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!