Buceag - o istorie tumultoasa

Extras din referat Cum descarc?

Regiunea cuprinsa intre Nistru, Republica Moldova, Delta Dunarii si Marea Neagra este cunoscuta sub multe denumiri -  Basarabia de Sud, judetele Ismail si Bolgrad sau Bugeac si a avut parte de o istorie tumultoasa.
Pana in anul 1812 a facut parte din vechiul principat al Moldovei si a intrat in componenta Rusiei prin Tratatul de la Bucuresti, in care Imperiul Otoman a cedat Moscovei un teritoriu care nu ii apartinea. In anul 1856 Rusia, infranta de catre Marile Puteri aliate Turciei, este nevoita sa intoarca o mare parte din Bugeac Principatului Moldovei: vestul si toata linia Dunarii, o suprafata de aproximativ 10 977 km2. Restituirea acestor teritorii s-a facut in urma unor negocieri complicate intre Franta, Austria, Anglia si Rusia. Napoleon al III-lea al Frantei, dorind sa menajeze Rusia, pe care o considera un posibil aliat, nu a impus, ca de altfel nici Austriei, parasirea intregului teritoriu, ci doar a malurilor Dunarii. De altfel, printr-un protocol, a fost modificat Tratatul de Pace de la Paris din 30 martie 1856 si au fost inapoiate Turciei Delta si Insula Serpilor desi, initial, au fost atribuite Moldovei. Cu toate ca era cunoscuta romanitatea Basarabiei, din rapoartele consulului de la Iasi, Victor Place, memorandumul Adunarii Ad-hoc de la Iasi, prin care se argumenta romanitatea Deltei si se cerea restituirea ei, a fost ignorat. Bugeacul a ramas in componenta Romaniei pana in anul 1878 cand a revenit Rusiei prin Tratatul de la Berlin.
In teritoriile revenite Principatului Moldovei au fost pastrate cutumele si proprietatile colonistilor bulgari si gagauzi stabiliti dupa 1812. A fost aprobata, prin lege, functionarea scolilor primare de limba bulgara care aveau si limba romana ca disciplina de studiu. 
In 1858 a fost deschis Liceul Bulgar din Bolgrad care a avut rolul cel mai important in formarea generatiei care a restabilit statalitatea Bulgariei. Acest liceu, deschis in Bugeac inaintea vreunei scoli asemanatoare de limba romana, a avut si o baza economica, avand dreptul de exploatare a lacurilor dunarene. In Bolgrad au fost infiintate, in anul 1860, o biblioteca si o tipografie.
Colonistii bulgari au avut o atitudine de respingere violenta fata de administratia romaneasca, iar in 1860 au cerut guvernare directa de la Istanbul si au redactat proteste si brosuri despre ,,atrocitatile guvernarii moldovenesti". Aceste actiuni au fost provocate de catre Imperiul Tarist dar, in scurt timp, aceste tensiuni au luat sfarsit deoarece a fost emis un decret care erau stabilite drepturile acestei minoritati. 
Bugeacul a facut parte din Statul Roman, constituit prin dubla alegere la Iasi si Bucuresti, a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, intre anii 1859-1866. Din 1866, statul s-a mentinut sub forma unui principat apoi, din 1881, a devenit regat parlamentar condus de Carol I de Hohenzollern pana in 1914. 
Tinutul basareabean a fost impartit in trei judete: Cahul, Bolgrad si Ismail, fiecare judet cuprinzand comune urbane si comune rurale. Au fost infiintate scoli primare de baieti si de fete in fiecare comuna si cateva scoli secundare: in Ismail functionau Scoala normala de invatatori rurali si Seminarul ortodox, in Cahul era Scoala de catiheti, iar in Bolgrad Liceul Bulgar. 
In 1878 Bugeacul a fost reocupat de catre Imperiul Rus, trupele au sosit in tara si au trecut Dunarea pentru un nou razboi ruso-turc. Dupa ce a fost proclamata independenta, de catre Mihail Kogalniceanu la 9 mai 1877, datorita infrangerilor rusesti, armatele romanesti au fost solicitate sa treaca Dunarea si sa participe la lupta. Turcii au fost respinsi si nevoiti sa se retraga pana aproape de Istanbul. Dupa aceasta unire de forte, Rusia si-a insusit o parte din teritoriul aliatei sale motivand ca Basarabia este o chestiune de onoare. 
Mihai Eminescu indica termenii reali ai problemei in ziarul ,,Timpul": "Daca Rusia voieste intr-adevar sa realizeze teoria granitelor naturale, atuncea ar trebui sa anexeze toata Romania, daca cerinta de granite naturale ar fi un drept. Noi stim ca sub pretextul de-a avea granite naturale s-ar putea cuceri universul intreg". In aceeasi nota stabileste si pozitia de principiu in fata insolentei imperiale: ,,Rusia voieste sa ia Basarabia cu orice pret, noi nu primim niciun pret."


Fisiere in arhiva (1):

  • Buceag - o istorie tumultoasa.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  Stefan Ciobanu, Basarabia. Populatia, istoria, cultura, Editura Clio, Bucuresti, 1992
-  Gheorghe I.Bratianu, Basarabia. Drepturi nationale si istorice, Editura Semne, Bucuresti, 1995
-  George Damian, Catalin Florintiu Varzaru, Romanii din Bugeac pe cale de disparitie, Centrul de Studii pentru Resurse Romanesti, Bucuresti, 2010
-  http://www.buciumul.ro/2015/11/02/despre-romanii-din-bugeac-o-suta-cincizeci-de-ani-de-atrocitati-rusesti/
-  https://adevarul.ro/life-style/travel/bugeac-rasarit-europa.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!