Breasla Blanarilor din Botosani

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 2
I. Premisele economice ale aparitiei breslelor medievale 4
II. Structura interna a breslei. 5
III. Functiile de baza ale breslei. 10


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In orasele si targurile Moldovei, mestesugurile constituiau una din ocupatiile principale ale populatiei urbane. Mestesugarii de aici au cunoscut diviziunea muncii la nivelul societatii de atunci, asigurand populatia urbana cu obiectele mestesugaresti necesare. Atat in procesul productiei, cat si in cel al realizarii ei, mestesugarii de la orase intalneau un sir de obstacole, pentru inlaturarea carora ei se asociaua in corporatii profesionale, cunoscute in istoria Europei medievale sub denumirea de bresle (de la cuvantul slavon ,,bratstvo" - ,,fratie").
Examinarea acestui aspect al istoriei economice a Tarii Moldovei prezinta mare interes stiintific, si a fost acoperit intr-un numar lucrati cu caracter istoric. De exemplu, una dintre primele lucrari despre mestesuguri in orasele din Moldova se datoreaza lui N. Iorga Celebrul istoric roman analizeaza unele probleme de mestesug si de productie mestesugareasca in Moldova medievala, cum ar fi cauzele breslelor, si pentru prima data a introdus in circuitul stiintific o gama larga de surse care acopera aceasta problema. Autorul pune accentul pe structura organizatorica a breslelor, relatiile dintre mesterii, calfe si ucenici, si mai putin ne vorbeste despre activitatea de productie a breslasilor.
Contributie semnificativa la studiul de mestesuguri si breasla din Moldova medievala a adus E. Pavlescu Monografia sa, scrisa in baza bogatelor surse istorice, este una dintre lucrarile fundamentale pe aceasta tema. Autorul foarte detaliat analizeaza aparitia breslelor in orasele principatului, structura lor si relatiile in functie de membri, utilizand cu acest scop un numar mare de statute de bresle. E. Pavlesku determina cauza aparitiei breslelor, unul dintre principalele factori dupa acest autor este lupta religioasa impotriva strainilor catolici si artizanilor locali de credinta ortodoxa. Astfel, autorul a concluzionat ca breslele din orasele Tarii Moldovei au constituit o forma aparte de organizare a mestesugarilor locali impotriva celor straini.
La studiul istoriei mestesugului in principatul Moldovei de la secolul X - pana la mijlocul secolului al XIX-lea este a contribuit si monografia lui St. Olteanu si C. Serban Autorii analizeaza in detaliu dezvoltarea mestesugurilor in orasele si satele din principat, dinamica evolutiei meseriilor artizanale, producerea obiectelor mestesugaresti in cadrul breslelor etc. 
Cu mare atentie aparitia si evolutia institutului de breasla in principatul Moldovei este studiata in monografiile lui P. Cocarla , care vizeaza dezvoltarea socio-economica a targurilor si oraselor din Moldova incepand cu sec. XV si pana la inceputul secolului XIX. Autorul monografiilor in cauza, pe baza analizei mai multor statute de bresle din diferite orase ale principatului, examineaza in detaliu premisele aparitiei breslelor mestesugaresti din Moldova, structura de organizatie in brasla si in ateliere de lucru, problemele legate de relatiile si activitatile intre mesteri, calfe si ucenici implicate in procesul de productie in cadrul breslelor etc.
Problema legata de evolutia breslelor medievale din Moldova este reflectata si in volume istorice cu caracter general: in "Istoria Romania" (volumul III), este examinata dezvoltarea sociala si economica a statelor princiare de la sfarsitul XVII - inceputul secolului XIX; in ,,??????? ????????? ????????? ?????????? ???: ? ?????????? ?????? ?? 1812 ????" , este elucidata si problema aparitiei si dezvoltarii breslelor mestesugaresti in Tara Moldovei.
Dat fiind faptul ca autorul studiului in cauza a avut acces la statute de bresle formate in targurile sau orasele Moldovei medievale, in calitate de obiectiv de baza a constituit statutul blanarilor din Botosani , care ca si celelate statute de bresle din Moldova, desi are unele deosebiri specifice, in linii majore corespunde structurii si functiilor breslelor in ansamblu. De exemplu, spre deosebire de unele bresle din Europa Occidentala, in aceste statute din Tara Moldovei sunt inregistrate mai multe paragrafe care reflecta influenta bisericii asupra statutelor de breasla. Astfel, la inceputul sttutelor, de regula, se mentiona ca acestea au fost semnate prin mila lui Dumnezeu si ca ele prevad modul de venerare a diferitor sarbatori religioase: ,,Cu mila lui Dumnezeu smeritulu Verniaminu Mitropolitu Moldaviei. Viindu inaintea noastra blanarii dinu targulu Botosaniloru... vor insamna in catastihulu acesta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Breasla Blanarilor din Botosani.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!