Basarabia - o datorie morală a românilor sau un potențial pericol

Extras din referat Cum descarc?

Realitatea geopolitica si intersectarea unor interese divergente in aceasta regiune istorica a Romaniei, Basarabia, a creat, pe parcursul timpului, o traiectorie franta a evolutiei demografice, politice si culturale. Contextul istoric in care Basarabia a evoluat, a schimbat echilibrul demografic si etnic, a propulsat uneori, si cel mai adesea, a inhibat afirmarea clara a romanitatii si romanismului. Pornind de la realitatea ca situatia dramatica a romanilor despartiti de o granita artificiala si traitori in doua state romanesti este rezultatul unor actiuni politice, politicienilor le revine sarcina sa foloseasca orice context istoric favorabil pentru a reface unitatea nationala romaneasca, in contextul integrarii euroatlantice la care aspiram. 
Conform afirmatiei lui Vintila Mihailescu :,,identitatea este precum maseaua: devine o problema numai cand te doare" referindu-se la faptul ca etnicitatea a fost invocata in spatiul de dincolo de Prut in contexte acute, de criza politica, economica sau sociala relevand astfel potentialul pericol reprezentat de Basarabia dar , cu toate acestea, sa nu uitam ca orice basarabean in sufletul sau stie ca este roman si, cel mai important, cu toate aspectele negative si potentialele pericole, este o datorie morala a romanilor sa lupte pentru reintregirea tarii, animati de acelasi spirit patriotic si curaj cu care au reusit sa isi atinga idealul in 1918.
Problema identitatii, mereu actuala, comporta azi un interes aparte. In cazul Republicii Moldova- ii voi spune Basarabia, spre a evita confuzia cu cealalta parte a Moldovei istorice- problema identitatii subsista de aproape doua secole cu accente particulare, data fiind anexarea ei de catre Rusia la 1812 si prelungirea acestui statut pana la finele regimului sovietic. Revenirea la Romania, in perioada interbelica, a fost prea scurta pentru a-i vindeca ranile identitare, iar noul statut de independenta statala, inca este prea recent pentru a se putea trage concluzii valide sub acest unghi. 
In urmatoarele randuri voi dezvolta problema identitatii Basarabiei si, intrucat, concursul incurajeaza o abordare cat mai personala si orginala a temei voi inclina spre accentuarea ideii ca Basarabia este intai de toate o datorie morala a romanilor si de asemenea,Basarabia este pamant romanesc. Argumentarea celor afirmate o voi face in special dintr-o perspectiva istorica, initial, dar pe parcurs voi atinge atat aspectele sociale si juridice in incercarea de a demonstra ca acestea, conform opiniei mele, nu reprezinta potentiale pericole.
Caracterul roman al identitatii basarabenilor reiese in primul rand din numele tarii lor. Voi enumera o serie de afirmatii ale unor mari istorici in argumentarea caracterului roman al tarii de peste Prut: istoricului elvetian A. Babel sustine ca ,,Rusia, dand numele de Basarabia intregii regiuni dintre Prut si Nistru, prin aceasta a cautat sa acrediteze ideea existentei unei tari basarabene istoriceste despartite de Moldova propriu-zisa" asadar, Babel sustine fara niciun dubiu ca rusii au fost cei care ne-au despartit de fratii nostri basarabeni si ca acestia sunt de acelasi neam ca noi; rusul Berg afirmand ca ,,denumirea Basarabiei vine de la numele voievozilor transilvaneni Basaraba, care in primii ani ai secolului al XIV-lea au pus inceputul dinastiei Basarabilor, intemeietorii Valahiei independente" demonstreaza legatura directa a basarabenilor cu locuitorii munteni din Tara Romaneasca. De asemenea, atat Berg si K.Marx (un cunoscut analist al problemei identitatii popoarelor) fac afirmatii cu privire la nedreptatile la care au fost supuse Principatele Romane de catre Imperiul Rus si Imperiul Otoman, din urma carora putem concluziona ca pamantul Basarabiei este pamant romanesc si el a fost rapit fara niciun drept si indepartat de patria mama cu o mare cruzime. In primul rand, analizand opinia lui K. Marx despre modul cum a fost incheiat tratatul din 1812: ,,Turcia nu putea ceda ce nu-i apartinea, pentru ca Poarta otomana recunoscuse acest lucru, cand la Karlowitz, presata de poloni sa cedeze Moldo-Valahia, ea raspunsese ca nu are dreptul de a face cesiune teritoriala, deoarece capitulatiile nu-i confereau decat un drept de suzeranitate" constat ca Turcia fiind puterea suzerana a Principatelor nu avea dreptul de a face cedari teritoriale din cadrul unor teritorii care nu le stapanea de drept. In al doilea rand, conform afirmatiei lui Berg ca ,,in timpul ocupatiei rusesti din 1806-12, Basarabia actuala purta numele de Moldova asezata in stanga Prutului. In curand insa, dupa anexiune, i s-a dat in mod oficial numele de Basarabia, desi inca mult timp dupa aceasta prin Basarabia se intelegea numai partea ei de sud sau Bugeacul. Cauza pentru care denumirea partii de sud a fost extinsa la intreaga provincie a avut un caracter diplomatic. Unul din articolele Tratatului de la Tilsit din 1807, incheiat intre Napoleon si Alexandru I, obliga Rusia sa-si retraga trupele din Moldova si Muntenia. In timpul tratativelor ce au urmat la Paris la sfarsitul anului 1807, plenipotentiarul rus arata ca in acest tratat nu se spunea nimic despre <<Basarabia>> si in consecinta el insista ca aceasta trebuia sa ramana la Rusia, interpretand totodata notiunea de Basarabia in mod largit, adica nu numai la Bugeac, ci la intreaga regiune dintre Prut si Nistru" demonstreaza faptul ca rusii au extins denumirea de ,,Basarabia" intregului teritoriu dintre Prut si Nistru cu scopul unei expansiuni cat mai mari, aceasta expansiune nefiind aprobata de marile puteri europene.
Importanta teritoriului situat la stanga Prutului si la nordul gurilor Dunarii, in cadrul politicilor rusesti din Orientul European, a devenit tot mai evidenta, in cursul dezvoltarii crizei din Crimeea. Rusia si-a urmarit, insa, cu perseverenta,obiectivele politicii sale orientale si a profitat de orice oportunitate pentru a se apropia ,pas cu pas, de Basarabia, ale carei valente in strategia politicii sale orientale au ramas intacte. In ceea ce o priveste. Pana la anexarea propriu-zisa, Basarabia s-a bucurat de atentia permanenta a rusilor. Pe data de 16/28 mai 1812, in articolele IV si V ale Tratatului de Pace de la Bucuresti se consfinteste sfasierea in doua a Moldovei si rapirea de catre Imperiul Rus a largii regiuni dintre Prut si Nistru denumite de atunci Basarabia. Tratatul incalca practica internationala si normele de drept existente la moment, devreme ce Imperiul otoman ceda tinuturi care nu-i apartineau si care faceau parte dintr-un stat vasal, dar autonom, cu care imperiul avea un tratat garantind frontierele de atunci. Pacea de la Bucuresti face ca Moldova sa piarda pentru totdeauna mai mult de jumatate din teritoriul sau si astfel, Rusia dobandeste un nou teritoriu in Europa, a carui valoare economica dar, mai ales, strategica, pentru promovarea politicii sale orientale avea sa fie confirmata in secolul al XIX-lea, justificandu-se, astfel, consecventa cu care aceasta putere a urmarit, timp de un secol acapararea lui.


Fisiere in arhiva (1):

  • Basarabia - o Datorie Morala a Romanilor sau un Potential Pericol.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!