Basarabia - Colonie a Imperiului Rus

Extras din referat Cum descarc?

In anii care Imperiul rus a anexat Basarabia si teritoriului din Stinga Nistrului la Rusia, tarismul considera aceste teritorii drept coloniile sale interne, la fel ca si alte zone periferice ale imperiului ( Ucraina de Sud, Caucazul, Asia Centrala, Siberia etc). Acestor colonii noi li se rezervase rolul de furnizor de produse agricole pentru guberniile centrale ruse , industrializate si de exportator de cereale peste hotare.
In afara de aceasta, Basarabiei i se rezerva rolul de baza strategico-militara pentru viitoarea expansiune a Imperiului Rus in Balcani si de furnizor de cereale si alte materii prime pentru armata rusa in viitoarele campanii militare.
Incepind cu 1828 Basarabia a fost transformata intr-o colonie tipica a Rusiei tariste.
Coloniile sunt tari sau parti din teritoriul acestora, anexate de statele straine si lipsite completamente de atribute ale statalitatii nationale, de independenta politica si economica.
In colonii aparatul de stat, cel administratic, fiscal si judiciar se constituie si activeaza respectiv sub controlul nemijlocit al organelor de stat centrale ale metropolei.
Lucratorilor autohtoni li se impune de regula o alta limba, o alta cultura, un alt mod de viata,de obicei ei is umiliti,mai persecutati, mai impovarati cu impozite si diverse prestatii.
Sub astfel de regim politico-juridic au fost impusi sa existe romanii basarabeni.
Creandu-se ,,goluri" in populatia Basarabiei prin plecarea romanilor in cele patru zari, guvernul rusesc s-a grabit sa le umple. In acest scop s-a produs si o miscare de populatie in sens invers, adica spre Basarabia. Aceasta a cuprins cele mai diferite nationalitati.
Primele valuri de colonisti au fost aduse in Bugeac, unde populatia era rara dupa plecarea tatarilor nogai si dupa anii de razboi pustiitor. Insa continuitatea romaneasca de locuire acolo nu s-a intrerupt niciodata. Inca pe vremea tatarilor, in Bugeac erau numeroase asezari romanesti. Unele se insiruiau pe valea Nistrului, precum Talmaz, Ciubarciu, Rascaeti, Purcari, Olanesti, Tudorovo. Altele ocupau locurile cele mai prielnice din interiorul Bugeacului, ceea ce atesta fara nicio greutate faptul ca romanii erau cei mai vechi locuitori ai regiunii: Palanca, Causenii Vechi, Cainari, Ermoclia, Festelita, Frumusica Veche, Hancasla, Valea Perjii, Furmanca, Chitai etc.
De asemenea, si mai tarziu, amestecati printre valurile migratorilor, au continuat sa soseasca romani in Bugeac. Unii veneau din sud, din Imperiul otoman, odata cu bulgarii si gagauzii, in primul rand romani din Dobrogea. 
1 Anton Crihan, Drepturile romanilor asupra Basarabiei dupa unele surse rusesti, in Basarabia, Chisinau, . nr. 11/1991, p. 115.
2 Formarea natiei burgheze moldovenesti, Chisinau, 1985, p. 41 
3 Istoria rominilor in epoca monderna clasa 11,Ion Varta,Demir Dragnev
Dar si romani din nordul si centrul Basarabiei au emigrat spre acele locuri, astfel ca dupa 1817 in Bugeac au aparut sate cu nume ca acestea: Spinoasa, Tambur, Caprioara, Frumusica Noua, Catargiu, Satu Nou, Bulboaca, Moldovanca, Moruzeni, Varatic, Razleanca, Ialpugeni, Brezoaia, Gradina, Baba, Fantana Zanelor, Cismeaua Varuita etc.
Prima grija a noilor stapani ai Basarabiei a fost sa favorizeze venirea colonistilor. 
La 23 iulie 1812, Rusia a acordat cetatenie rusa oricarui locuitor care se afla in Basarabia, fie ca era chiar de acolo, fie ca intre timp venise sa se stabileasca acolo, cu conditia de a depune juramantul de credinta fata de tar. Articolul XXII al statutului respectiv prevedea: ,,Toti locuitorii provinciei, cum si cei ce vor veni sa se stabileasca acolo ulterior, sunt scutiti pe timp de trei ani de plata impozitului general si cel agricol catre stat." Iar articolul XXIII completa: ,,Toti locuitorii provinciei, cum si cei ce ar veni sa se stabileasca acolo de acum inainte, sunt scutiti de serviciul militar." (1)
Prin urmare, colonistii din imperiu nu au intarziat sa-si faca aparitia. In cativa ani dupa anexare, in Basarabia, mai ales in sud, au aparut 16 colonii evreiesti, 24 nemtesti, 42 bulgaresti, una elvetiana, 7 cazacesti, doua tiganesti etc. De asemenea, spunea Krusevan: ,,Gurile Dunarii i-au atras pe cazacii rusi fugari." (2)
Colonistii germani au fost adusi mai ales din regiunile poloneze si baltice, in valuri nenumarate care au cuprins anii: 1814, 1816, 1817, 1833, 1834, 1836, 1839 si 1842. Multe dintre satele colonistilor capatau numele localitatilor in care trupele rusesti il invinsesera pe Napoleon: Borodino, Tarutino, Maloiaroslavet, Krasnoe, Kulm, Leipzig, Katzbach.


Fisiere in arhiva (1):

  • Basarabia - Colonie a Imperiului Rus.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!