Avortul în perioada comunistă - Liberalizare vs Restricționare

Extras din referat Cum descarc?

Antropologii de orientare feminista Faye Ginsburg si Rayna Rapp afirma ca: ,,reproducerea este un concept alunecos, care conoteaza in acelasi timp nasterea, notiunile marxiste de intretinere a gospodariei si de constituire a fortei de munca, precum si ideologii care sustin continuitatea sistemelor sociale" .
Avortul tinde sa reprezinte un fenoment care polarizeaza intreaga atentie a oamenilor si care aduce in joc participarea tuturor actorilor sociali. Ea schiteaza un pericol ce poate afecta viata societatii, ca un colectiv, administratia si politica tarii respective. Marile state ale lumii au dorit sa tina sub control aceasta problema atat de complexa si rigida. Lipsa unei bune gestionari ar fi putut sa le conduca la repercursiuni esential negative asupra oamenilor si implicid a evolutiei ulterioare a statului lor. 
Modelul sovietic cu privire la politica demografica a inclus din 1936 reincriminarea avortului, iar totodata "taxele de divort au fost marite consistent: 50 de ruble pentru primul divort, 150 de ruble pentru al doilea si 300 de ruble pentru al treilea" . Reactia populatiei a fost una ferma, manifestandu-si indiganrea fata de aceasta decizie prin revolte si o puternica rezistenta. La doi ani dupa implementarea deciziei, "rata natalitatii a inceput sa scada, iar in anul 1940 a ajuns la nivelul celei din 1935" . Moartea lui Stalin si instaurea unei noi conduceri a facut posibila liberalizarea avortului in 1955, punand capat si luptei aprige dintre stat si cetatenii ei.
Tarile satelit ale U.R.S.S.- ului din Europa Centrala si Rasariteana urmeaza modelul recent adoptat de catre sovietici: "Bulgaria, Polonia si Ungaria pasesc in 1956 prin liberalizarea avortului, in 1957 Romania, urmata la o distanta de un an de Cehoslovacia si mai apoi, in 1961, de Iugoslavia" .
In Europa Centrala si de Est, cu exceptia Romaniei, avortul a fost si a ramas liber. Situatia din Romania poate fi comparata mai ales cu cea din Rusia. In ambele state s-au ivit cele mai sumbre scenarii ale evolutiei demografice din toata aria de desfasurare a comunismului, exceptie o facea, Georgia, "unde rata totala a avorturilor este cu peste 50% mai mare decat in Romania si Rusia" . 
Finalul celui de-Al II-lea Razboi Mondial a adus cu sine numeroase mutatii fundamentale in structura fiecarui stat. Populatia, profund marcata de sumbrul eveniment, a fost pilonul ce a resimtit puternic zguduirea adusa de conflagratia mondiala din 1939-1945. Razboiul a oferit premisele necesare stagnarii casatoriilor si nasterilor, care au fost reluate imediat dupa incheierea acestuia, insa sentimentele de teama traite recent de catre oameni s-au conturat intr-un supliciu sufletesc cu vizibile urmari in plan emotional. 
Marcati vizibil de cele cele intamplate, cu o rana sufleteasca adanca, oamenii s-au desprins de ideea de a da nastere altor vieti intr-un mediu stapanit de frica si grija zilei de maine. Intre 1948-1957 avortul a fost restrictionat ceea ce a presupus o usoara crestere a natalitatii pentru R. P. R. insotita de o mica doza de speranta ca palierul cel mai fragil al statului avea sa-si recapete stabilitatea necesara ancorarii in problemele vremeii. Aceasta mica bucurie a fost repede umbrita de inregistrarea unor numere din ce in ce mai scazute in randul nasterilor, astfel, intre 1957 si pana la 1966 avortul a fost cunoscut ca un drept de care femeile s-au folosit din plin. 
Punctul de plecare al R.P.R era unul bun, cu o populatie preponderent tanara si cu un procent de 10% al generatiei in varsta, se promitea un viitor luminos, insa toate acestea s-au stopat incepand cu anul 1956, conform recesamantului de atunci. Mai apoi, scaderea numarului nasterilor si imbatranirea populatiei au intrat intr-un ritm alert: "in 1956, jumatate din populatia Romaniei era sub virsta de 25 ani, cealalta jumatate situindu-se peste aceasta virsta" .
Liberalizarea avortului de catre sovietici i-a determinat pe romani sa preia exemplul acestora si sa actione ca atare. Astfel, la 1 noiembrie 1955 s-a inregistrat primul semn al debutului miscarii de legalizare a avortului: "In Romania, un prim semnal in privinta liberalizarii intreruperilor de sarcina este transmis la 1 noiembrie 1955, printr-o modificare a articolului 484 din Codul Penal, ce ingaduia intreruperea sarcinii pe motive sociale si efectuarea interventiei in afara unitatii medicosanitare" .


Fisiere in arhiva (1):

  • Avortul in perioada comunista - Liberalizare vs Restrictionare.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Surse primare:
1. ANIC, fond CC al PCR- Sectia Organizatorica, dosarul nr. 30/1966, f.1.
2. ANIC, fond CC al PCR- Sectia Cancelarie, dosarul nr. 101/1966, f. 106, Studiu privind situatia natalitatii din RSR si masuri de redresare a natalitatii din tara noastra.
3. Anuarul statistic al Romaniei, Ed. Institutul National de Statistica, Bucuresti, 1990, p. 123.
4. Directia Generala de Statistica, Comisia Nationala de Demografie, Anuarul demografic al RSR 1974, Bucuresti, 1974, oo. 132-133.
Surse secundare:
1. Barbulescu, Constantin, Documente privind politca sanitara in Romania, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2010, p.9.
2. Corina Dobos, Politica pronatalista a regimului Ceausescu. O Perspectiva Comparata, Vol I, Ed. Polirom, Iasi, 2010 p. 114.
3. Dorobantu, Ionel, Educatia pentru sanatate in probleme de demografie, Eidtura Medicala, Bucuresti, 1985 p. 8-9
4. Sheila Fitzpatrick, Everyday Stalinism. Ordinary Life in Extraordinary Times: Soviet Russia in the 1930s, Oxford University Press, 2000, p. 152.
5. Ginsburg, Faye, Rapp, Rayna, 1991, The politics of Reproducyion, Annual Review of Anthropology 20, p 31.
6. Gail Kligman, Politica duplicitatii, Ed. Humanitas, Bucuresti, 2000, p. 39. 
7. Jerome S. Legge, Abortion Policy: an evaluation of the consequences for maternal and infant health, State University of New York Press, Albany, 1985, p. 59.
8. Serbanescu, Florina, Morris, Leo, Marin, Mona (coord.), Studiul Sanatatea Reproducerii Romania 1999, Raport final martie 2001, CDC, ARSPMS, p. 63.
9. Trebici, Vladimir si I. Ghinoiu, Demografie si etnografie, Ed. Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1986;
10. Wright, N., Restricting Legal Abortion: Some Maternal and Child Health Effects in Romania, American Journal of Obstetrics and Gynecology 121. 1975, p. 254, anuntata in Pravda.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!