Aventura cuplului

Extras din referat Cum descarc?

INTRE PUBLIC SI PRIVAT
-AVENTURA CUPLULUI-
Motivul pentru care am ales aceasta tema este tocmai faptul ca nu este un subiect strict istoric si mi s-a parut extrem de interesant, intrucat nu se rezuma la date si evenimente importante. Desigur, este necesara si cunoasterea contextului istoric, pentru a trata aceasta tema, dar acest lucru nu se afla in plan principal. Folosind ca surse cele doua carti ale doamnei Sarolta Solcan, ''Familia in secolul al XVII-lea in Tarile Romane'' , ''Femeile din Moldova, Transilvania si Tara Romaneasca '', ''In salvari si cu islic'' , a doamnei Constanta-Vintila Ghitulescu, ''Calatori straini despre Tarile Romane'' si Ecaterina Lung ''Imaginea familiei intre realitate si utopie in opera lui Antim Ivireanul'', voi incerca sa ilustrez in randurile urmatoare situatia cuplurilor din secolele XVII si XVIII, in Tarile Romane, folosindu-ma atat de sursele mentionate, cat si de parerile mele personale.
Intr-adevar,familia reprezinta celula de baza a societatii, dar ce se intampla atunci cand societatea in care traim ne limiteaza propriile alegeri si ne constrange sa respectam legi care uneori distrug armonia si buna-intelegere dintre membrii familiei?
In Tarile Romane, in secolele XVII, respectiv XVIII, situatia familiilor era extrem de diferita fata de prezentul nostru. Ceea ce pentru noi astazi reprezinta o normalitate, pentru oamenii perioadei mai-sus-numite insemna anormalitate. Conceptiile noastre despre cuplu si familie sunt total diferite de cele ale oamenilor secolelor trecute.
Legile referitoare la casatorie erau de cele mai multe ori favorabile barbatului, in timp ce femeile nu beneficiau de posibilitatea de a lua propriile decizii. Ele erau supuse sotilor lor, trebuind sa asculte de hotararile barbatilor, atat ale tatilor, cat si ale viitorilor parteneri de viata: ''Ca Dumnezeu tatal, barbatul este capul de necontestat al familiei, de care femeile si copiii trebuie sa asculte'' 
Divortul nu era vazut ca ceva normal in cazul in care sotii nu se intelegeau dupa casatorie, acesta era aprobat doar in cazuri extreme, cum ar fi violenta domestica, atentie! , exagerata, daca femeile faceau avorturi sau daca sotul era hot de morminte. Situatii in care sotii se puteau desparti erau si acelea in care unul dintre ei se imbolnavea si printr-o ''carte de dezlegare'' isi dadea acordul ca partenerul sau sa isi poata vedea de viata in continuare. Niccolo Barsi, un calugar italian din Moldova sustinea faptul ca daca, dupa casatorie, barbatului ii displacea sotia si dorea sa isi aleaga alta femeie, acest lucru ii era permis, cu acordul mitropolitului, conditia fiind ca sotii sa aiba aceeasi relgie. Tot despre divort, vorbeste si un Vicar al celor doua Valahii, care subliniaza faptul ca pentru infaptuirea unei despartiri era necesara o invoiala mai intai. 
Pe langa divort si recasatoria reprezenta o actiune greu de savarsit. Oamenii nu se puteau recasatori dupa voia inimii, refacandu-si viata in conditiile in care primulmariaj nu a functionat. In evul mediu, a te casatori de mai multe ori reprezenta o imoralitate si un motiv de rusine. 
Ca si in zilele noastre, existau familii in care domnea armonia si intelegerea, dar si familii in care conflictele erau la ordinea zilei. Femeile erau supuse adesea la violente domestice, acest lucru nefiind iesit din comun sau condamnat. Au existat cazuri in care atat femei cat si barbati isi ucideau partenerii, tocmai din cauza neintelegerilor.Totusi, agresiunile nu reprezentau cauze principale ale divortului. De departe una dintre cele mai mari infractiuni din cadrul unei familii era adulterul, cel mai aspru pedepsit. In ciuda gravitatii acestei actiuni, adulterul era ceva frecvent in randul oamenilor secolelor trecute,in special in cazul barbatilor. Infidelitatile si bataile savarsite de catre barbati erau atat de cumplite, incat femeile apelau la vrajitorie, sperand ca remediile acestora saajute la imbunarea sotilor, diminuand violentele. Societatea nu le oferea protectie, ba chiar promova conceptiile conform carora sotiile trebuiau sa-si arate supunerea si respectul (exagerat) fata de barbatii lor, cat si fata de straini. Fetele si femeile nu mancau in acelasi timp cu barbatii si nu isi permiteau nici macar sa treaca prin fata acestora pe strada, in cazul in care se inersectau. 
Desi am vorbit despre casatorie si despre relatiile dintre sot si sotie, nu am pomenit nimic de actiunile premergatoare mariajului,cele mai importante aspecte fiind logodna sizestrea,fara de care o fata nu se putea marita. Ce este o zestre? Ei bine, ea reprezinta ''partea din averea paterna care ii revine fiicei o data cu casatoria'' . Zestrea contine atat bijuterii, imbracaminte, lenjerii, cat si case, mosiisau bani.Aceasta varia de la familie la familie, in functie de posibilitati si de statutul social. Zestrea reprezenta cea mai mare grija a unui tata, barbatii fiind preocupati sa-si marite fiicele chiar si prin testament. Acestia stabileau ca in cazul in care ei mureau, fiii lor sa se ocupe de zestrea fetelor, iar daca nu lasau un testament, automat fratilor le revenea sarcina de a se ocupa de surorile lor indiferent desituatie. 
Acest lucru demonstreaza inca o data dependenta femeilor fata de barbati. Acestea nu se puteau intretine, nu isi puteau alege barbatul pe care il doreau si chiar daca tatal era de acord cu partenerul pe care si-l alegea fata, exista posibilitatea ca aceasta sa nu fie acceptata de baiatul ales sau de familia acestuia din motivemateriale. Fetelor si femeilor nu le ramanea nimic altceva de facut decat sa se supuna barbatilor.
Exista o ''foaie de zestre'' intocmita de parintii fetei si de catre ginere si familia acestuia, in care se stabilea zestreaacesteia. Socrii negociau si hotarau de comun acord bunurile si proprietatile care ii vor reveni viitoarei mirese. Se intampla ca,uneori, chiar daca invoiala fusese finalizata, ginerelui sa nu ii convina zestrea pe care sotia lui avea sa o primeasca si folosindu-se de diferite pretexte, incerca sa obtina mai mult de la socru, prin returnarea foii de zestre. In alte cazuri, returnarea avea loc si daca ginerele nu mai dorea sa se casatoreasca din motive diverse. Anularea unei casatorii reprezenta pentru o fata un adevarat dezastru. Reputatia ei era la mijloc, iar o astfel de actiune starnea barfe si comentarii negative la adresa ei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aventura Cuplului.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!