Istoria este stiinta care se bazeaza pe datari sigure, nu pe pareri, nu ne ingaduim a permite emiterea ipotezelor, ci enuntarea faptelor asa cum s-au petrecut ele in mod obiectiv in conditiile social istorice respective . Odata studiata istoria Bisericii romanesti, care are o stransa legatura cu istoria Bisericii universale, avem imaginea intregii vieti atat a crestinilor din orice colt al lumii, cat si a vietii crestinilor romani . Mari personalitati romanesti socotesc Biserica Ortodoxa Romana ca fiind piatra de temelie a poporului noastru. Asadar, Mihai Eminescu spune despre Biserica Ortodoxa ca este ,, Mama spirituala a poporului roman" . Tot o mare personalitate care aduce omagii asupra Bisericii Ortodoxe Romane este si Nicolae Iorga care spunea ca ,,Structura noastra sufleteasca este facuta din Ortodoxie tot atat cat este facuta din sangele originii noastre daco-romane" . Regimul totalitar comunist a fost un regim de maxima austeritate si in ceea ce priveste Biserica. De la demolari, la arestari, de la trimiteri in exil, la trimiteri la canale, precum cel de trista amintire, Dunare-Marea Neagra. Acestea sunt cateva din replesaliile ce au fost indreptate catre Biserica in perioada comunista. Odata abolita monarhia, la 30 decembrie 1947, si indata ce regimul totalitar s-a instalat, mai corect dupa anul 1948, Biserica a fost inlaturata din viata statului, activitatea acesteia limitandu-se doar la lacasul de cult si parohii . In timp ce noua oranduire isi intindea bratele peste tot ceea ce insemna societate si cauta metode vaste de control asupra populatiei, sute de preoti erau arestati si inchisi, ori trimisi la munca la sumbrul canal citat anterior, sau uneori erau deportati chiar si in Siberia, acuzatiile indreptate asupra lor fiind total nefondate, insa erau socotiti de noul regim drept persoane periculoase . ,,Numarul preotilor, monahilor, monahiilor si credinciosilor ortodocsi morti pentru apararea credintei este considerabil, insa au murit mai multi preoti ortodocsi in inchisorile si lagarele de exterminare comuniste din motive politice si nu religioase." . Replesaliile evidente nu s-au oprit. Odata instaurat regimul, presiunile tot mai concludente asupra Bisericii Ortodoxe Romane au nascut serioase nelinisti in randul catorva greco-catolici, insa si printre carturarii romani, care se inspaimantau de gandul pericolului pierderii atat a autonomiei bisericesti cat si a independentei culturale. ,,Sovietele ruse par ca sunt pe cale sa prepare un cler ortodox de parada, cu menirea de a lua conducerea spirituala a Ortodoxismului in Orient. [ ] Clerul ortodox rusesc va sti sa se foloseasca de rivalitatea dintre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Unita Catolica Romana, pentru a-si atinge scopul. Clerul Ortodox Roman are naivitatea caracteristica taranului roman. El crede in vorba scrisa sau vorba pronuntata in chip solemn. Clerul roman va fi cu usurinta inselat." .
1) Pacurariu, Mircea, Istoria Bisericii Ortodoxe Romane, editura Stiinta, Chisinau, 1993 2) Paiusan, Cristina, Ciuceanu, Radu, Biserica Ortodoxa Romana sub regimul comunist 1945-1958, Vol. I, Institutul National pentru Studiul Totalitarismului, Bucuresti, 2001 3) Vasile, Cristian, Biserica Ortodoxa Romana in primul deceniu comunist, editura Curtea veche, Bucuresti, 2005
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).