Arta si Arhitectura Imperiului Roman

Cuprins referat Cum descarc?

I. INTRODUCERE pag.3
II. Arta Imperiului Roman pag.4
III. Arhitectura Imperiului Roman pag.6
IV. Bibliografie pag.13


Extras din referat Cum descarc?

ARTA SI ARHITECTURA 
IMPERIULUI ROMAN
I. Introducere
Imperiul Roman, este denumirea data statului roman dupa instaurarea, de catre imparatul Augustus, in a.27 i.Hr, a formei de conducere monarhice.
Augustus a ales pentru sine termenul de princeps, astfel incat regimul instaurat de el a dat perioadei de inceput a imperiului (sec 1-3 d.Hr), inca din antichitate, numele de principat. 
Domniile lui Diocletian si Constantin cel Mare, care inaugureaza monarhia absoluta de drept divin, deschid epoca dominatului (sec. 4-5) 
Imperiul Roman este cel mai vast si compact imperiu al antichitatii, una din cele mai unitare si durabile macroformatiuni statale din istoria omenirii. 
Este singura data in istorie cand un stat a inglobat intre hotarele sale toate regiunile limitrofe Marii Mediterane, transformand-o intr-o Mare Internum. 
Intre granitele Imperiului Roman, care insumau peste 10000 km, traiau, pe o suprafata de 3,3 mil. km2, intre 50-70mil. de locuitori, cca 1/5 din populatia de atunci a globului. In timpul dinastiei Antoninilor (96-192) Imperiul Roman atinge apogeul expansiunii teritoriale si al puterii militare, epoca marii crize a sec. 3 marcata de profunde framantari interne si grave conflicte militare, afectand intreaga viata statala.
Noul stadiu de dezvoltare atins de populatiile barbare de la hotare impune revizuirea raporturilor de subordonare a acestora fata de imperiu, constrans acum sa treaca la un razboi de aparare de-a lungul intregii frontiere. 
Reformele lui Diocletian si Constantin cel Mare vizeaza intarirea coeziunii interne si sporirea rezistentei statului in fata pericolului extern.
Daca prin Edictul de la Milano (313) crestinismul devine o religie egala in drepturi cu celelalte culte din Imperiul Roman, prin Edictul de la Tesalonic (380) crestinismul este proclamat religie de stat, obligatorie pentru toti supusii imperiului. 
Unitatea Imperiului Roman se destrama la moartea lui Teodosiu I (395), cand teritoriul statului este impartit intre cei doi fii ai sai Arcadiu si Honoriu.
ROMA
Organizarea sociala a Romei in perioada 753-509 a.Chr., era democratia militara. Locuitorii Romei erau impartiti in trei triburi a cate zece curii, fiecare curie avand zece ginti. Principalele institutii politice ale statului roman incipient erau adunarea batranilor (senatus), adunarea poporului pe curii (comitia curiata), care alegea pe toti magistratii, si regele (rex), ales de adunarea poporului. 
In cursul evolutiei sale din aceasta perioada populatia Romei s-a impartit in patricieni(aristocratia gentilica) si plebei (reprezentanti ai triburilor aservite), amandoua categoriile fiind formate din oameni liberi, sclavia incipienta, avand un caracter patriarhal.
II. Arta Imperiului Roman
Istoria artei romane are in vedere nu numai creatiile de pe pamantul italic, ci si cele realizate in timpul dominatiei romane in toate provinciile imperiului - din trei continente: Grecia, Asia Mica, Siria, Africa romana si Egipt, din Galia, Britania, Germania, si regiunile dunarene


Fisiere in arhiva (1):

  • Arta si Arhitectura Imperiului Roman.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!