Aplicarea condițiilor de armistițiu 1944

Extras din referat Cum descarc?

Rezumat
Acest studiu face parte dintr-o lucrare mai ampla referitoare la ,,Activitatea Comisiei pentru Aplicarea Conventiei de Armistitiu din septembrie 1944 in judetul Timis-Torontal" prin care se incearca sa se prezinte situatia dupa incheierea conventiei de armistitiu in 12 septembrie 1944 cu Uniunea Sovietica, greutatile prin care Romania, abia iesita din al doilea razboi mondial, trece.
In aceasta lucrare au fost analizate cele mai importante articole si felul cum au fost indeplinite acestea de catre autoritatilor locale. S-a incercat o analiza cat mai obiectiva a ceea ce s-a intamplat pe teritoriul judetului Timis-Torontal, fara a compara cu situatia raportata pe tara. Cheltuielile facute pentru punerea in aplicare a conventiei nu au fost stabilite cu exactitate, iar documentele prezinta doar o parte a acestora.
Cuvinte cheie: armistitiu, Inaltul Comandament Sovietic, lagar, plasa
Facand referire la art. 12 ,,Guvernul roman se obliga ca in termenele indicate de catre Inaltul Comandament Aliat, sa restituie Uniunii Sovietice, in desavirsita buna stare, toate valorile si materialele luate de pe teritoriul ei in timpul razboiului, apartinand statului, organelor publice si cooperative, intreprinderilor, institutiilor sau cetatenilor particulari precum: utilajul fabricilor si uzinelor, locomotive, vagoane de cai ferate, tractoare, autovehicule, monumente istorice, valori de muzeu si orice alte bunuri." Comisia 9 pentru cumpararea de cai pentru URSS informeaza Prefectura judetului ca s-au trimis pana la data de 11 septembrie 1945 catre URSS 480 vagoane cai si 114 vagoane furaje. 
Pentru a se afla ce bunuri si cantitatea lor a fost luata de pe teritoriul URSS de catre armata romana in brosura numarul 2 a Problemei aplicarii armistitiului emisa de Ministerul Propagandei exista un tabel cu cantitatile de materiale jufuite de pe teritoriul URSS de catre regimul Antonescu: 216.070 tone grau, 466.809 tone porumb, 55320 tone zahar, 156 vagoane ulei, 111.687 oi, 62.500 vaci, 45.616 porci, 286 locomotive, 5280 vagoane, 2371 autovehicule, 2620 tractoare. 
Referitor la indeplinirea art. 9 ,,Guvernul si Inaltul Comandament Roman se obliga sa remita Inaltului Comandament Aliat Sovietic pentru folosinta acestuia, pe intreaga perioada de razboi, impotriva Germaniei si Ungariei, si in interesul general al Aliatilor, toate vasele care apartin, sau au apartinut Natiunilor Unite aflate in porturile romanesti, indiferent la dispozitia cui s-ar afla; ulterior aceste vase urmeaza sa fie restituite proprietarilor lor.
Guvernul Romaniei poarta intreaga raspundere materiala pentru orice stricaciune sau distrugere a bunurilor sus mentionate, pana in momentul predarii lor Inaltului Comandament Aliat." si art. 10,, Guvernul roman trebuie sa faca, in mod regulat, in moneda romaneasca, platile cerute de catre Inaltul Comandament Aliat pentru indeplinirea functiunilor sale, si in caz de necesitate va asigura folosinta, pe teritoriul romanesc, a intreprinderilor industriale si de transport, a mijloacelor de comunicatie, a statiunilor generatoare de energie, intreprinderilor si instalatiilor de combustibil, petrol, alimente si alte materiale sau servicii, in acord cu instructiunile date de catre Inaltul Comandament Aliat. Vasele de comert romanesc, care se gasesc atat in apele romanesti, cat si in cele straine, vor fi supuse controlului operativ al Inaltului Comandament Aliat pentru folosirea lor in interesul general al aliatilor", Prefectura trimite catre Chestura Politiei o nota prin care cere ca toate comisariatele de politie sa blocheze 30 % din intreg stocul de materiale aflate in magazinele din Timisoara pentru a o pune la dispozitia armatei sovietice. 
In legatura cu asigurarea hranei se precizeaza ca pentru asigurarea hranei ofiterilor si ostasilor sovietici, prefectii vor organiza in orasele de resedinta cantine pentru ofiteri si separat pentru trupe unde se va servi masa. 
In Timisoara Prefectura trimite catre Primarie o nota prin care stabileste ca ofiteri sa serveasca masa la restaurantele Palace si Opera, iar trupele la restaurantele Koczonay, Spilhur si Victoria. Plata era facuta de Prefectura din fondul special fixat de Ministerul Afacerilor Interne. 
In acelasi timp s-au facut o serie de reparatii la imobile destinate armatei sovietice. Un exemplu sunt reparatiile la Spitalul militar sovietic nr. 9 unde lucrarile de geamgiu au costat 402.192 lei la data de 13 noiembrie 1945. Pentru cantina comandamentului militar sovietic lucrarile de apeduct, canalizare si electricitate au costat 388.340 lei pana la data de 2 noiembrie 1945 la care se mai adauga alti 207.340lei pentru completarea lucrarilor. 
Biroul Financiar de Armistitiu din cadrul Prefecturii judetului Timis-Torontal intocmeste un borderou cu efectuarea si repararea cladirilor destinate armatei sovietice, reparatii ce s-au ridicat la suma de 13.177.601 lei. 
Pretura plasii Jimbolia trimite Prefecturii judetului o nota la 11 septembrie 1945 in care anunta ca trupelor in trecere nu li se opune nimeni si se cazeaza singuri, iar alimentarea era facuta de unde se putea. 
Preturile plasilor Recas, Periam anunta la 10 septembrie 1945 ca nu erau cazate trupe sovietice pe teritoriul plasii. 
Pretura plasi Buzias trimite o nota prin care anunta ca in intervalul 23 august-31 octombrie 1945 au fost ocupate de catre trupele sovietice 17 cladiri, iar in noiembrie 1945 nu se mai aflau trupe pe teritoriul plasii. 
Prefectura judetului Timis-Torontal trimite catre cercul Teritorial Timis-Torontal o nota prin care chestura va incheia un proces verbal de ridicare a materialului cu proprietarul, se va preciza daca au fost sau nu platite, in cazul neplatii va primi un bon de mana de la delegatul armatei sovietice, iar pentru cele cu plata se va face o factura la Cercul Teritorial Timis. 
Pentru a se putea executa rechizitiile solicitate s-au infiintat Comisii de Recesamant si Rechizitie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aplicarea Conditiilor de Armistitiu 1944.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!