Alegeri parlamentare in judetul Falciu 1920-1922

Extras din referat Cum descarc?

1.Date despre Falciu si Husi
Dorind sa creez u preambul al subiectului, voi prezenta pe scurt situatia satului Falciu si a municipiului Husi. In prezent Falciul este un sat, resedinta a comunei cu acelasi nume. Desi in istorie Falciul a fost cunoscut drept unul dintre targurile de mare importanta din spatiul romanesc, incepand cu al Doilea Razboi Mondial, Falciul a decazut pana la gradul de sat, un factor ce explica aceasta decadere putand fi argumentat si prin zona in care este pozitionat, acesta neoferind beneficii investitorilor. Ca referire istorica pentru Falciu, putem mentiona recensamantul din 1860, Falciul fiind oficial cea de-a 35-a localitate urbana a Moldovei dupa numarul de populatie (1630).
Ajuns in interbelic judetul Falciu, acesta isi avea resedinta la Husi. In ceea ce priveste originea numelui Husi, eruditi ca Nicolae Iorga, episcopul Melchidisec, Gheorghe Ghibanescu, afirmau ca numele orasului ar deriva de la boierul Hus (Husul sau Husea), asa cum rezulta din documentul dat de Stefan cel Mare la 13 martie 1489. De fapt, prima atestare a orasului apare doi ani mai devreme, la 17 decembrie 1487 intr-o scrisoare trimisa de Stefan cel Mare brasovenilor. Municipiul Husi este asezat in partea de est a Romaniei, in depresiunea cu acelasi nume in zona de contact a Podisului Central Moldovenesc cu Dealurile Falciului, fiind un punct de legatura cu vama Albita ce permite trecerea in Republica Moldova. Orasul a oferit Moldovei dar si Romaniei, incontestabile valori precum: Radu Cernatescu (chimist), Alexandru Ioan Cuza (potrivit lui Ion Lupascu), Mihail Kogalniceanu, Nicolae Dabija, Mihai Ralea dar si alte personalitati ce au imbogatit fondul cultural roman.
2.Sistemul electoral interbelic
Sistemul electoral din Romania interbelica era unul complex, iar oamenii nu dadeau prea mare importanta dreptului de vot, pe care il obtinuse in 1919. In aceasta perioada, pentru a-si desemna reprezentantii intr-un cadru legal, s-a aplicat sistemul reprezentarii proportionale, imprumutat din legea electorala belgiana, combinat cu sugestii din legislatia electorala elvetiana. Deci, potrivit acesteia, se alegea un deputat la 50.000 de locuitori, in urma unei modificari de la 30.000. Acest lucru a fost vizibil mai ales in 1920, cand mai erau 369 de deputati din 568.
La primele alegeri, cele din 1919, se observa foarte clar ca votul era unul complex, deoarece procentul voturilor anulate era unul foarte mare (30% pe tara). Abia in anul 1920, procentajul voturilor anulate cunoaste o scadere, pana la 9.50%, iar pana in anul 1932, procentajul voturilor anulate ajunge la 2%. 
Organizarea alegerilor din anul 1920 a revenit guvernului condus de Alexandru Averescu ce era si presedinte al Partidului Poporului. Data alegerilor a fost stabilita printr-un decret regal, alegerile parlamentare avand loc in zilele 25, 26, 27 mai pentru Adunarea Deputatilor si 30 mai pentru Senat.
Alegerile din 1920 au fost precedate de o perioada de scindari/ sciziuni, Partidul Poporului reusind sa atraga in randurile sale membri ai P.N.R, remarcati facandu-se Octavian Goga, Ioan Suciu, Petru Groza, dar si o parte din membrii Partidului Democrat al Unirii din Bucovina, in special oamenii din spatele lui Dori Popovici.
In acelasi timp, guvernul lui Alexandru Averescu a realizat un cartel electoral cu Partidul Conservator Democrat si cu Gruparea germanilor din Romania. Opozitia raspunde si ea prin crearea Federatiei Democratice Nationale, compusa din Partidul Taranesc, Partidul National-Democrat si gruparea independenta dr. Nicolae Lupu. Partidul National Roman v-a prefera ca in Transilvania sa depuna liste electorale separate, in timp ce P.N.L va candida singur, acestia traversand si o perioada de criza organizationala.
3.Alegerile din 1920
In cazul judetului Falciu, alegerile din 1920 au pus pe tapet in lupta pentru Adunarea Deputatilor, sapte formatiuni politice care oferea fiecare patru reprezentanti.
Din partea Federatiei Democratiei National Sociale au candidat: Dr. Niculae Lupu, Ion M. Sarbu, Victor Rascanu si Gheorghe Nita. Din partea Partidului Conservator-Democrat: Grigore Vericeanu, Gheorghe St. Rascanu, Petru Gh. Botez, Dimitrie I. Harnagea, iar Partidul Poporului s-a prezentat cu: Ion Zelea Codreanu, Vasile Baltenoiu, Grigore Pavlov, Leon Chibaia. Dizidenta Partidului Liberal s-a prezentat cu: Irimia Gheorghiu, Alexandru Bendorf, Petru Tamas, Ilie Ilie Romila. Din partea Partidului Conservator-Progresist au candidat: Anibal Teleman, Enacache Iamandim Constantin I. Afteni, Dimitrie Gociu. Din partea Partidului Liberal au candidat: Nicolae N. Tiron, Ion T. Prodea, Const. Al. Holban, Dimitrie R. Ralle, si Partidul Socialist: Tanase Zaharia, Brzoza Iosif, Suba Nicolae, Sarbu Anton.
Ca semne adoptate pe buletinele de vot, gruparile politice aveau urmatoarele simboluri: Federatiei Democratiei National Sociale aveau Secera, Partidului Conservator-Democrat aveau Goarna, Partidul Poporului aveau Steaua Plina, Dizidenta Partidului Liberal aveau Un Steag, Partidul Conservator-Progresist aveau Coasa, Partidul Liberal avea Crucea si Partidul Socialist avea Doua ciocane incrucisate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Alegeri parlamentare in judetul Falciu 1920-1922.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!