Acte cu caracter constituțional

Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere
o Constitutia ca lege fundamental este o creatie a epocii modern, prima fiind cea Americana din 1787.
o Reprezinta legea fundamental a unui stat, adica fundamental organizarii institutional politice, baza juridical a unui regimm politic.
II. Doua cauze ale aparitiei constitutiilor
o Necesitatea elaborarii unei legi in societatea romaneasca s-a concreticat in contextual procesului de modernizare din sec XVIII inceputul sec XIX si al patrunderii in spatial romanesc al ideilor Revolutiei franceze declansata in 1789= asadar necesitatea elaborarii constitutiei, considerate de Nicolae Iorga "Cea dintai necessitate inn statele romanesti" a avut la baza urmatoarele cauza:
- Necesitatea modernizarii societatii romanesti dupa model occidental
- Difuzarea in Principatele Romane a ideologiei iluministe, al ideilor Revolutiei Franceze care exprimau tendinta introducerii si in spatial romanesc a sistemului de guvernare modern bazat pe principiul separatiei puterilor in stat.
o Idea de constitutie in societatea romaneasca s-a concretizat in :
- Acte cu caracter constitutional elaborate in prima jumatate a sec XIX
- Constitutii, in scopul modern al cuvantului elaborate si adoptate inn a doua jumatate a sec XIX, dupa constituirea statului roman modern.
III. Acte cu caracter constitutional
o Sunt elaborate in prima jumatate a sec XIX, sub impactul ideologiei iluministe si revolutiei franceze.
o Prin aceste acte, autorii lor solicitau introducerea in principate a sistemului modern de guvernare= deci marcheaza dorinta elitei romanesti grupate in Partida Nationala de a organiza societatea romaneasca pe baz aprincipiilor modern: suveranitatii poporului, guvernarii responsabile, separatiei puterilor in stat, drepturi si libertati cetatenesti, intr-un context istoric marcat de regimul democratiei otomane si al protectoratului tarist.
o Principalele acte cu caracter constitutional din prima jumatate a sec XIX sunt:
- "Cererile norodului romanesc" elaborate in 1821.
- "Constitutia carbunarilor" elaborate in 1822.
- "Regulamentele organice" introduce intre anii 1831-1832.
- Programele prezentate in timpul revolutiei de la 1848 ca de ex: "Proclamatia de la islaz", "Dorintele partied nationale in Moldova" sau "Printipiile noatre pentru refomarea patriei".
- "Conventia de la Paris" din 1858 + "Statutul dezvoltator al Conventiei de la Paris" sin 1864.
1. "Cererile Norodului Romanesc"
o Elaborat in 1821 in timpul revolutiei din Tara Romaneasca condusa de Tudor Vladimirescu.
o Document inspirit din ideile iluministe si ale marii revolutii franceze
o In acest act, Tudor Vladimirescu schiteaza modul de organizare al societatii romanesti dupa inlaturarea regimului fanariot.
o Contine principiile moderne ale:
- Suveranitatii poporului= "Patria inseamna poporul"
- Principiul separatiei puterilor in stat= domnul -puterea executive, limitata si ales pe tara, puterea legislative exercitata de Adunarea Norodului"
- Masuri de stimulare economica, de refacere a armatei nationale, desfiintarea privilegiilor de clasa si ocuparea functiilor dupa merit "caftan cu bani sa nu se mai faca"
- Revenirea la vechea autonomie, inlaturarea din conducerea principatului a grecilor.
o Nu au fost niciodata puse in aplicare, pentru ca revolutia a fost infranta prin interventia armatei otomane, insa cererile formulate au contribuit la inlaturarea de catre sultan a regimului fanariot.


Fisiere in arhiva (1):

  • Acte cu Caracter Constitutional.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!