Academia Domneasca din Iasi

Extras din referat Cum descarc?

Antecedente
O prima incercare pentru crearea unei forme de invatamant din Moldova ii apartine lui Despot voda Heraclid (1561-1563) care infiinteaza colegiul de la Cotnari. Durata acestui colegiu a fost scurta (aprilie - august 1963) din cauza disparitiei fondatorului (rapus de Stefan Tomsa). Limba in care se preda era latina datorita influentelor polone. Dintre profesori amintim pe germanul Johann Sommer , care preda stiinte. Un altul trebuia sa fie si grecul Listarhos Hermodoros, care a ajuns pana la Dunare dar s-a intors din drum afland de destinul fostului sau elev. Dupa moartea fondatorului, colegiul si-a incheiat activitatea.
O alta scoala a fost infiintata in vremea lui Petru Schiopu , 1574 - 1578. Era o scoala latina la Cotnari, cu profesori iezuiti adusi din Polonia. Era o scoala destinata mai mult catolicilor.
Urmatoarea incercare ii apartine lui Vasile Lupu (1634-1653) care infiinteaza in 1640 colegiul de la Trei Ierarhi. Limba in care s-a predate la inceput a fost latina, ulterior se pare ca a fost si limba greaca.
Academia domneasca din Iasi 
Data de infiintare a academiei domnesti din Iasi a fost un subiect de controversa pentru istorici: Stefan Barsanescu, intr-un studiu din 1962, plasa anul ,,nasterii" ca fiind 1714, Ariadna Camariano-Cioran, este de parere ca data corecta infiintarii academiei iesene este 1704, pe baza unui document publicat acum o jumatate de veac. Antioh Cantemir a infiintat in capitala Moldovei o scoala cu limba de predare greaca, iar acest eveniment este apreciat de Dimitrie Cantemir li Hrisant Notara. Stirea infiintarii scolii grecesti de la Iasi o gasim intr-o scrisoare nedatata a ieromonarhului Atanasie, profesor la Iasi. Datarea gresita -c.1720- facuta de editorul scrisorii, N. Iorga, a contribuit ca ea sa nu fie luata drept izvor documentar pentru epoca in care a fost scrisa, dar din continutul acestei scrisori, unde se spune ca Hrisant Notara "s-a facut acum pastor al turmei sale cuvantatoare si supraveghetor al sfintelor lacasuri de pelerinaj". Din acestea rezulta ca scrisoarea a fost scrisa curand dupa ce Hrisant Notara s-a urcat pe tronul ierosolimitan. Si intrucat acest eveniment s-a intamplat la 8 februarie 1707 , se poate admite ca Atanasie era profesor la scoala din Iasi de la inceputul anului 1707. "Ma aflu in Iasi de la Boboteaza, scrie Atanasie , caci m-a adus prea luminatul ca sa deschida scoala. Numai ca toate sunt slabe si inauntru si inafara si mai ales nu avem carti de studiu". El roaga pe Hrisant sa ii trimita un Hrysoloras si un Cato poate si caiete de scoala si vreo gramatica .
In concluzie in februarie 1707 se pun bazele academiei domnesti din Iasi dar inceputul era foarte greu, in special din cauza lipsei de manuale. Aceasta lipsa de manuale este un alt argument al datei gresite -1720- pentru ca atunci profesorii nu se plangeau de manuale pentru ca academia fusese dotata cu biblioteca la reorganizarea din 1714. Din cauza razboiului ruso-turc din 1711 a facut ca scoala abia deschisa sa se inchida.
Nicolae Mavrocordat, domn al Moldovei intre 1711 si 1715, reinfiinteaza Academia Ieseana in primavara anului 1714 cu ajutorul lui Hrisant Notara (patriarhul), cei doi alcatuind, se presupune, o programa de cursuri cel putin similara cu cea elaborata de Hristan in 1707 pentru Academia din Bucuresti . Urmasul lui Mavrocordat a fost Mihail Racovita, care desi a reinnoit toate hrisoavele refertoare la invatamant nu le-a respectat . Una din cauze a fost razboiului ruso-turc din 1716 in urma caruia elevii s-au risipit iar profesorii au ramas neplatiti. De exemplu profesorul Constantin, care din indemnul lui Hrisant Notara trecuse din Tara Romaneasca in Moldova, ii relata intr-o scrisoare din 4 mai 1717 starea deplorabila a invatamantului, adaugand ca in situatia de atunci era imposbil sa se consolideze. Se pare ca dupa inchierea razboiului cursurile au fost reluate.
In 1723 localul academiei a fost mistui de flacari, iar scoala s-a mutat la manastirea Barnovschi. In aceasta perioada tot cu ajutorul lui Hrisant Notara, domnitorul Grigorie Ghica va lua masuri importante pentru consolidare: construieste un local propiu pentru scoala din bani proprii, langa mitropolie; se va studia limba greaca, limba slava si limba moldoveneasca; stabileste un buget de 600 de lei - contributia inaltului cler (ex: mitropolitiul 50 lei anual, diecii 10 lei anual), negustorii Iasului 30 de lei. Suma de 600 de lei era distribuita astfel: 200 de lei sa primeasca primul profesor de greaca, care era si director de obicei, 100 de lei al doilea profesor de greaca, 80 de lei cel de slavona, 60 cel de romana, 100 de lei destinati scolilor din Ierusalim, si 60 de lei ajutoare pentru elvilor saraci. Suma fixata era foarte greu de strans. Privilegii pentru profesori: directorul avea scutire pentru 50 de stupi, iar cel de-al doilea profesor de greaca pentru 25 de stupi. Acestea au fost intarite de un hrisov domnesc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Academia Domneasca din Iasi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!