William Turner - Romantismul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Viata lui Turner este o mare enigma, informatiile despre viata lui fiind divergente, iar bibliografiile scrise dupa moartea lui sunt contradictorii. Unii il considerau un mizantrop si un cinic, altii l-au elogiat pentru generozitatea si sensibilitatea lui. Adevarul despre caracterul lui Turner ramane in mister. Aceasta aura de mister in care s-a invaluit era intentionata deoarece niciodata nu a dorit ca personalitatea sa sa-i umbreasca operele.

Incertitudinea care invaluie anumite evenimente din viata lui Turner incep chiar cu stabilirea exacta a datei si a locului de nastere al artistului. Anul 1775 reprezinta o certitudine, insa ramane necunoscuta ziua exacta. Pictorul afirma ca a vazut lumina zilei pe data de 23 aprilie, in ziua de Sfantul Gheorghe, ocrotitorul Anglei; aceasta data este in acelasi timp si ziua de nastere a lui Shakespeare, caruia Turner i-a purtat o netarmurita admiratie. Locul de nastere reprezinta si el un semn de intrebare. In mod oficial acesta este Convent Garden, la Londra. Insa Turner isi declara fara scrupule provenienta din cele mai diverse regiuni ale Angliei, in functie de capriciul si cheful de moment, mai ales daca peisajele acelor locuri ii sunt pe plac.

Tatal lui Turner a fost frizer. Despre mama sa, Mary marshall, nu se stie aproape nimic in afara de faptul ca avea accese de furie greu de suportat pentru cei apropiati. Spre sfarsitul vietii, nebuna, este internata la Bethlehem Hospital, un spital londonez pentru bolnavii mintal. Aici se stinge din viata in anul 1804. Unul dintre primii biografi ai lui Turner, Alaric Watts, sustinea ca "pictorul ar fi putut sa mosteneasca temperamental sau melancholic de la mama sa". Alti cunoscuti ai artistului isi aminteau, pe de alta parte, de generozitatea si veselia lui William, trasaturi de character datorate tatalui sau. Tatal sau a jucat un rol hotarator in privinta drumului artistic al baiatului sau. A observat repede talentul neobisnuit al fiului sau care, la varsta de zece ani, "deseneaza pasarile, florile si copacii vazuti pe fereastra". Impresionat de talentul micului William, tatal sau expune lucrarile fiului la ferestrele salonului sau de frizerie si le spune tuturor cu mandrie: "William va fi pictor".

Turner primeste porecla de "Printul stancilor" in anul 1791, cand a fost in vizita la prietenii tatalui sau de la Bristol, sat vestit pentru prefrumoasele peisaje panoramince. Aici isi petrece toata ziua catarandu-se prin locuri nu intotdeauna sigure, punandu-si in pericol sanatatea si viata, de dragul inspiratiei si artei. Un eveniment neobisnuit ca o furtuna in largul marii sau un incendiu inspaimantator in oras nu-l ingrozesc si il determina sa se masoare cu propriile slavbiciuni, evenimente care se vor fructifica in capodopere.

Toata lumea este impresionata de talentul artistic al tanarului Turner. In anul 1789, a fost acceptat la Royal Academy, unde baiatul timid este admirat si respectat de colegi ca un geniu si un artist deja consacrat.

La abia 15 ani ani, in anul 1790, expune pentru prima data la Salonul Academiei Regale. Din acel moment isi va expune cu regularitate lucrarile la sesiunea anuala. Noua ani mai tarziu, la virsta de 24 de ani, devine unul dintre cei mai tineri membrii ai Academiei. In 1804 deschide o galerie particulara unde isi va prezenta lucrarile. Viata sa personala trece pe planul secundar; pictatul devine interesul principal dar in pofida acestul lucru Turnur va deveni tatal a doua fete, Eveline si Georgiana (nascute probabil in 1799 si 1802). Mama fetelor este considerate a fi Sarah Danby dar unii presupun totusi ca nu Sarah, cinepoata ei, Hannah, a fost partenera pictorului. In orice caz, artistul nu doreste ca viata de families a-i fie o piedica in munca de creatie si de aceea nu le va consacra multa atentie mamei si copiilor.

Spre sfarsitul anului 1807, Turner va primi postul de profesor de perspective la Royal Academy. Artistul scrie poezii si proza, unele dintre tablouri sunt descrise in versuri, fapt care trezeste surprinderea publicului. Incetul cu incetul, lucrarile sale vor fi primate cu mai putin entuziasm de Academia Regala, inovatiile lui punand criticii in incurcatura. Unul dintre acestia, William Hazlitt, ii numeste in anul 1816 peisajele "tablouri ale vidului, pline insa de similitudini izbitoare". Cu toate acestea, Turner nu acorda atentie aprecierilor si parerilor exprimate de cei din jur despre arta sa, fiind convins de vocatia artistica si mandru de pictura sa, care "se va ridica in plina lumina" - dupa cum remarca un prieten al artistului, critical de arta si scriitorul John Ruskin (1819-1900).

Dupa numerosele calatorii in Europa, in anii 1820-1830, pictorul se stabileste la Londra. Locuieste in cartierul muncitoresc Chelsea, intr-o casuta modesta a carei pivnita o transformase in atelier, casa care o inchiriase de la Sophie Caroline Booth, o vaduva despre care se zice ca i-a fost si tovarasa de viata in acea perioada.

Pe la sfarsitul anilor patruzeci, Turner e oboist de ritmul criminal de munca pe care si-l impuse. In anul 1830, la 75 de ani, se simte foarte rau. Doctorul l-a anuntat ca se afla aproape de moarte.

Pe 19 decembrie 1851, Turner moare. Inmormantarea are loc pe 30 decembrie. La cererea sa, este ingropat la catedrala Sf. Pavel de la Londra, linga un alt maestru, pictorul Sir Joshua Reynolds (1723-1792).

Pasiunea lui Turner a fost zugravirea lumii in cele mai diverse aspecte ale sale. Insa nu a fost interesat atat de precizia si fidelitatea redarii naturii, cat de exprimarea precisa a propriilor sentimente si impresii.Puterea imaginatiei artistului depaseste hotarele stricte ale normelor academice. Fantezia lui Turner face posibila eliberarea puterii sale extraordinare de exprimare, vizibila in opera sa picturala.

Primele lucrari ale lui turner sunt legate de traditiile istorice ale peisagistilor englezi, carora le este caracteristica innainte de toate redarea amanuntita a detaliilor naturii si a cladirilor paisajului redat. In opera lui Turner o schimbare radicala se produce atunci cand tanarul artist face cunostinta cu operele lui Cozens. In operele pictate in anii de mai tarziu incep sa devina dominante caracteristicile curentului romantic.

Metoda lui Turner pune capat viziunii care aseza traditional fata in fata pictura istorica si cea peisagistica. Dupa parerea sa, arta peisagistica este un gen la fel de nobil.

Noutatea lui Turner consta in faptul ca, depasind metodele traditionale, este capabil sa redea luminile; este capabil sa zugraveasca lumina fara a folosi elementele intunecate caracteristice si contrastele umbrei. Cu tehnica sa, turner rastoarna dogmele artei plastice si realizeaza maiastra incarnatie a lumii.

Opera:

"Muntele Coniston dimineata, Cumberland" - 1798

La 22 de ani, Turner viziteaza regiunea lacurilor situata in nordul Angliei. Admirand virful Coniston, executa multe schite de care se va servi un an mai tarziu, atunci cand va picta tabloul "Muntele Coniston dimineata, Cumberland", care este o lucrare tipica pentru perioada de inceput a creatiei lui Turner. Pictorul isi alege un loc drept punct

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • William Turner - Romantismul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 242 cuvinte
Nr caractere:
12 722 caractere
Marime:
18.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Artelor
Tag-uri:
opere, romantism, curent cultural
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Artelor
Sus!