Valori Atribuite Monumentelor Istorice

Extras din referat Cum descarc?

Inceputul Renasterii coincide cu aparitia si dezvoltarea interesului pentru antichitati, apar colectionari si anticari care definesc vaoarea. Valorile antichitatilor descoperite se imparteau in doua categori: istorice si artistice; insa in prima faza valorile istorice sunt cele care capata mai mult interes din partea anticarilor. Caylus este printre primii anticari care-si pune intrebari asupra valorii pentru arta a imaginilor ce reproduc monumentele istorice.
Revolutia Franceza este perioada in care datorita vandalismului incep sa se ia masuri, aparand termenul de monument istoric si cel de patrimoniu national, statul vazandu-se nevoit sa gestioneze anumite bunuri ca fiind valori nationale. 
Atasamentul fata de vestigii se manifesta incepand din sec. XIII cand ruina capata in constiinta colectiva valoare prin puterea de invocare a originii unei societati. Printre primele valori atribuite monumenului istoric sunt cele nationale, cognitive,economice si artistice.  
Valoarea nationala este cea care a generat idei  de restaurare si conservare, justificand inventarierea si succesiunile; valoare cognitiva sau educativa este cea in care monumentele istorice sunt pastratoare de valori de cunoastere pe baza lor putandu-se reconstrui informati istorice ale diferitelor domenii, reprezentand un filon de informatii importante in cunoastera trecutului; valoarea economica care prin importanta patrimoniului monumentelor face ca turismul sa prospere, ruinele capata un mare interes si atrag din ce in ce mai multi vizitatori; valoarea artistica are un rol pedagogic important  in formarea noilor generatii de artisti si dezvoltarea  culturala.
Monumentul istoric poate deasemenea invoca o valoarea pitoreasca prin infatisarea sa veche si patinata. Iar prin faptul ca reuseste sa tina piept timpului si reprezinta un simbol al destinului omenesc, monumentul capata astfel o valoare morala. De asemenea emotia data de valoarea pitoreasca sau calitatile arhitecturale pot genera valoarea afectiva


Fisiere in arhiva (1):

  • Valori Atribuite Monumentelor Istorice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!