Scaunul

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE
CAPITOLUL I "ISTORIA SCAUNULUI"
CAPITOLUL II "SCAUNE DEVENITE ISTORIE"
INCHEIERE
LISTA DE ILUSTRATII
NOTE
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Obiectele strict necesare cu care omul isi mobileaza locuinta la inceput sunt un pat, o masa si un scaun. 
Patul ramane limitat la interioritate, e doar al tau, si eventual il imparti cu jumatatea ta, dar nu-l scoti in lume. 
Masa are si ea in singuratate, chiar si in masa in doi, intimitatea sa. E drept ca s-a socializat catva, e masa de dineuri, masa de tratative, e masa prezidentiala, ori e cea de la ,,Cina cea de taina...", ori a legendarilor Chevaliers de la Table Ronde . Asa ca...
Scaunul (augustul latin scamnum) parca a capatat mult mai multe extrapolari semantice, conotatii filosofico- existentiale, singurul cu un arbore genealogic mai dens de ramificatii stufoase, cu nobili si bastarzi, cu stejari si palamida, mezaliante si mitologizari. E bipedul miniatural, suport la instrumentele muzicale cu arcus, ori postament pentru diverse unelte, e trepiedul modest, anonimul popular, scaunelul cu trei picioare de la masa taranului Moromete, ori mai ales e patrupedul clasic ce a perpetuat glorios specia. 
Poate fi si personajul prezentei prin absenta, obiect devenit totem, arhetip pentru esecul limbajului, ori pentru asteptare, din pilda Bibliei absurdului a lui E. Ionescu, ,,Scaunele" ( inca nu s-a scris o piesa la fel de clasicizata, cu titlul eventual ,,Patul", ,,Masa"...) 
E jiltul din biserici pentru mitropoliti, Jiltul imparatesc, Jiltul papal, Tronul domnesc, e Scaunul Apostolic, Pontifical, e Constelatia Cassiopeea, Scaunul lui Dumnezeu. 
Daca e sa sumam toate acestea, atunci scaunul arata o complexitate mult mai adanca decat simplicitatea lui aparenta. In continuare am sa cercetez evolutia scaunului in timp si in spatiu, reliefind cele mai renumite modele.
CAPITOLUL I "ISTORIA SCAUNULUI"
Cautand in istoria scaunului, am descoperit cum acest obiect de mobilier se adapteaza si descrie perioada in care ia nastere. In perioada de recesiune economica spre exemplu, se poate observa "austeritatea" liniilor, accentul punandu-se atunci pe obiecte utile si durabile. Dar in perioadele de prosperitate, cand tendinta generala este catre forma si decoratiuni exagerate, isi fac aparitia scaune mai "artistice", manifestandu-se "arta de dragul artei".
In antichitate mobila a aparut si a existat ca un obiect de necesitate practica si estetica, cu forma si estetica influentate de mijloacele de productie rudimentare existente in acea perioada. Structua mobilierului era simpla si rigida care de cele mai multe ori era folosita pentru aplicarea elementelor ornamentale. 
In Egiptul Antic predomina forma simpla, linii si suprafete drepte, cu o oarecare tendinta de comoditate la obiectele de sezut si odihna care adesea erau acoperite cu tesaturi, tapiterii luxoase viu colorate, piei de animale. (imag.1)
Stilul caldeo-asirian este mai rudimentar, rigid, greoi si mai putin comod decat cel egiptean, adesea avea la partea inferioara postament sau suport pentru picioare in fata scaunelor sau tronurilor, a beneficiat doar de preocupare pentru decoratiuni sculptate, suprafete acoperite cu piese metalice din bronz sau pietre pretioase, piciorul era sculptat ca si la egipteni in forma de laba de leu sau copita de taur.(imag.2)
In India Antica atestam tendinta catre ornamentatie bogata si fin executata, plina de fantezie, cu motive geometrice si vegetale, desi pe ansamblu a fost mai scund decat cel caldeo-asirian.(imag.3)
Chinezii au inceput sa utilizeze scaunele si taburetii in timpul dinastiei Tang (618 - 907dc). La acea vreme scaunele reflectau statutul si autoritatea utilizatorului fata de cei care erau prezenti in incapere. Primele scaune aparute in China au fost cele cu capetele bratelor iesite spre exterior. In timpul dinastiei Ming stilul a fost redefinit in 'Yoke', un stil care a fost folosit sute de ani. 
Scaunele pliante au fost si ele realizate devreme in istoria Chinei, si se pare ca au fost folosite mult in timpul dinastiei Ming, in special pentru voiaje. Toate tipurile de scaun au in fata o barna pentru picioare. Majoritatea scaunelor Ming includeau sezuturi din impletituri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Scaunul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!