Leonardo Da Vinci

Extras din referat Cum descarc?

Leonardo Da Vinci (1452 - 1519) a trait la sfarsitul uneia dintre cele mai importante epoci din istoria artelor: Renasterea italiana. S-a nascut la 15 aprilie 1452, nu departe de Florenta, in mica localitate Anchiano, fiind copilul nelegitim al tarancei Catarina si al lui Pietro, fiul notarului din oraselul Vinci.
Pe cand avea doar trei ani tatal sau l-a luat de langa mama lui. De educatia viitorului pictor s-a ocupat tatal sau, barbat iubit de toata lumea si cu educatie aleasa. Cele mai frumoase clipe ale copilariei si ale adolescentei, Leonardo si le-a petrecut pe colinele din Vinci, in mijlocul naturii. Curiozitatea micului Leonardo, greu de satisfacut, l-a facut pe notarul toscan sa descopere curand abilitatile extraordinare ale fiului sau. Totul pare sa-l pasioneze pe baietel - matematica, dar si muzica sau poezia, si nu numai - cunostintele de chimie. Este totodata inventatorul unui mecanism neobisnuit care face ca brusc, in mijlocul noptii, patul sa arunce in sus persoana care doarme in el. Insa tanarului Leonardo nu-i place sa faca numai pozne - ia lectii de dans, calarie si in toate aceste domenii este un elev extraordinar de dotat. Tanarul Leonardo este in stare sa petreaca ore in sir desenand. Piero Da Vinci ii observa de timpuriu abilitatile extraordinare si ii prezinta cateva din lucrarile fiului sau unui cunoscut, un celebru pictor si sculptor florentin - Andrea Verrocchio. Artistul nu vrea sa creada ca desenele pe care le avea in fata ochilor iesisera de sub mana unui baietel si cere sa il cunoasca pe micul geniu. In anul 1469 Leonardo isi incepe ucenicia in atelierul lui Verrocchio devenind in scurt timp elevul lui preferat.
In 1480, Leonardo Da Vinci este acceptat la vestita academie din piata San Marco din Florenta. Neinteles de contemporanii sai, artistul scapa si astazi oricaror clasificari. Leonardo Da Vinci nu este un umanist tipic, in sensul strict clasic al acestui termen. Nu este un filozof-erudit, ci mai degraba un autodidact ferm ancorat in realitate si in tot ce este concret. Nu are incredere in reflectiile prea mistice ale filozoficilor epocii sale. Prefera sa isi petreaca timpul la petrecerile organizate de familia de Medici sau sa observe oamenii care trec pe strada. Despre acest lucru aflam mai pe larg din ,,Memoriile" artistului: ,,Sa studiezi pe strada pe inserat, cand este vreme urata, chipurile barbatilor si ale femeilor: cat farmec, cata blandete."
Prima lucrare cunoscuta a lui Leonardo reprezinta doi ingeri cuprinsi in pictura lui Verrocchio, Botezul lui Hristos. Ingerul lui Leonardo era atat de abil si subtil pictat incat se parea ca Verrocchio s-a hotarat sa renunte la pictura in favoarea sculpturii. La varsta de 20 de ani Leonardo a obtinut calificarea de maestru si a fost acceptat ca membru al breslei pictorilor, Compania Sf. Luca.


Fisiere in arhiva (2):

  • Leonardo Da Vinci.doc
  • Leonardo Da Vinci.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!