Sistemele Expert

Extras din referat Cum descarc?

Sistemele expert au aparut in anii `70 ai secolului XX, la inceput pentru aplicatii medicale si tehnice.Dintre primele sisteme expert realizate, se amintesc MYCIN-pentru diagnosticarea bolilor datorate infectiilor bacteriene datorate infectiilor bacteriene si DENDRAL -destinat spectografiei de masa, ambele apartinand Universitatii Standford din SUA; DART- pentru depanarea calculatoarelor electronice, apartinand firmei IBM. Ulterior aplicatiile economice ale sistemelor expert au capatat o amploare deosebita, in special in domeniile finaciar-contabil, bancar si de marketing(exemple: LOAN PROBE al asociatiei de companii de audit Big Eight - pentru auditarea imprumuturilor de la banci, SURVEILLANCE EXPERT al bursei din New York, destinat supravegherii tranzactiilor,PLAN POWER al firmei Applied Expert Systems, Inc.- planificare financiara individuala, BUSINESSPLAN- planificare finaciara pentru intreprinderi mici ce apartin firmei Sterling Wentworth Corp.ANSPLAN al firmei Ansoft- planificarea firmei pe baza cotei de piata si diferentierii produselor, FINACIAL ADVISOR al firmei Paladian Software- gestionarea proiectelor de capitalizare intensiva, PPAM al firmei Lysia- planificare de marketing pentru un singur produs).
Sistemele expert (SE) sunt cele mai utilizate aplicatii ale inteligentei artificiale in cadrul intreprinderilor(Figura 1).Un sistem expert este un program care reproduce comportamentul unui expert uman indeplinind o sarcina intr-un domeniu precis. Acest program poate fi scris a priori in orice limbaj.
Figura 1. Utilizare aplicatii ale inteligentei artificiale
Sistemele expert s-au nascut dintr-o idee simpla: aceea de a face calculatoarele inteligente, furnizandu-le cunostintele unor experti. Fundamentul conceptului de sistem expert rezida in natura explicita a cunostintelor. Aceste cunostinte nu sunt bazate in mod absolut pe algoritmi, ci ele sunt formalizate sub forma unor reguli care vor fi astfel inlantuite incat sa simuleze rationamentul unui expert uman.
Sistemele expert sunt in general realizate pentru a rezolva probleme de clasificare sau de decizie. Aceste sisteme sunt instrumente ale inteligentei artificiale, ele sunt utilizate atunci cand nici o metoda algoritmica exacta nu este disponibila sau practicabila.
Sistemele expert pot fi utilizate ca sisteme informatice specializate sau pot fi integrate ca subsisteme in sisteme informatice hibride, inclusiv in sisteme informatice de asistare a deciziei( SIAD sau DSS) si in sisteme informatice integrate economice, in conformitate cu conceptia halonica asupra sistemelor(doua sau mai multe sisteme autonome se pot integra, pentru a indeplini obiective bine definite, pe baza unor criterii prestabilite, pentru a forma un nou sistem de referinta denumit sistem halonic).
Principalele tipuri de sistem expert utilizate in domeniul economic sunt:
o Sisteme expert destinate previziunii si planificarii(previziunea structurii portofoliului de clienti ai unei sociatati de asigurari sau planificarea investitiilor)
o Sisteme expert de diagnosticare( diagnosticarea situatiei financiare a unei societati comerciale sau supravegherea procesului de acordare a creditelor intr-o banca)
o Sisteme expert de control si monitorizare(gestiunea trezoreriei)
Alte tipuri de sisteme expert(folosite in alte domenii decat cel economic) au functii de depanare si reparare, proiectare, instruire, interpretare, simulare sau clasificare.Conform unor statistici cele mai folosite tipuri de sistem expert sunt cele de diagnosticare(45%), de planificare si previziune(25%), de control si monitorizare(15%).
Arhitectura unui sistem expert cuprinde: baza de cunostinte,baza de fapte, motorul de inferente, modulul de achizitie a acunostintelor, modulul explicativ si intrefata cu utilizatorul.
Figura 2 Arhitectura unui sistem expert
Baza de cunostinte si baza de fapte formeaza baza de date a sistemului expert. Baza de cunostinte cuprinde date sub forma de cunostinte( reprezentate prin regului, retele semantice, retele neuronale, modele hibride etc.) ale unui domeniu specializat.Aceste cunostinte sunt expresia entitatilor si a relatiilor dintre ele din universul real.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemele Expert.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!