Perspectivele tehnologiei sistemelor expert

Extras din referat Cum descarc?

Abstract: Intelligent systems are nature-inspired, mathematically sound, computationally intensive problem solving tools and methodologies that have become important for  future. In this talk, we will discuss intelligent system technologies and expand on the role of intelligent systems in all missions. We will also present several examples of which some are highlighted in this extended abstract.
Continutul acestui referat face referire la proiectele si idealurile de viitor in ceea ce priveste thenologiile avansate ale sistemelor expert. In zilele noastre tehnologiile in general avanseaza intr-un mod fascinant, dar cu toate astea se vrea mai mult, se vrea sa se atinga apogeul.
Progresul in crearea unei inteligente artificiale puternice este mic. Aproape toate simularile inteligentei se bazeaza pe reguli si algoritmi obisnuiti, existand un progres doar in domeniul celei slabe (de exemplu la recunoasterea verbala si a scrisului, la traducerea automata dintr-o limba in alta sau si la jocul de sah).
Expertii realizeaza o serie de previziuni care se bazeaza  pe legea lui Moore ("numarul de tranzistori pe un circuit integrat se va dubla la fiecare 18 luni, prin urmare si puterea de calcul"). Aceasta lege a functionat suficient de bine in ultimii 30 de ani si se considera  ca va fi valabila inca 5 -10 ani. Se spera ca in viitor, tehnologiile (cuantice, optice, holografice, nanotehnologiile s.a.) vor permite mentinerea cresterii exponentiale, astfel ca in maximum 20 de ani computerele sa depaseasca puterea de procesare a creierului uman . Unul dintre principalii sustinatori ai acestei ipoteze, pe langa Vernor Vinge, este cunoscutul expert Ray Kurzweil cu a sa celebra lege a intoarcerilor accelerate. Insa aceste consideratii sunt in general de natura cantitativa, neglijand din pacate nenumaratele fatete calitative ale inteligentei umane naturale.
Au fost dezvoltate doua metode diferite de abordare a Inteligentei Artificiale:
1.	"Top- down  aproach" sau simbolic "aproach to AI " . Spre exemplu, vederea artificiala a unei masini (controlata de un computer) a fost abordata prin construirea unor algoritmi si aplicarea lor pe o serie de date de intrare. Fiecare pas al procesului de vedere trebuie evaluat, un algoritm urmand sa transforme datele de intrare intr-o forma mai usor de utilizat. Dezavantajul acestei metode este faptul ca este prea dependenta de masina si poate fi utilizata doar in probleme foarte restranse. De asemenea, abordarea se bazeaza in mare masura pe cunostintele programatorului, absolut nimic nu poate fi adaugat automat. 
2.	A doua metoda consta in construirea unei retele neuronale care sa asigure convertirea unei imagini in informatie. Astefel, in anii ?60 preocuparile au fost concentrate asupra construirii unei astfel de retele numite "perceptron". Aceasta este o combinatie reusita intre  o retea neuronala  si informatii pre - procesate, care a permis pentru prima data recunoasterea unei imagini de catre un calculator. Perceptronul a fost folosit ulterior pentru constructia masinilor autoghidate.
Principalul scop al Inteligentei Artificiale este de a imita intrutotul creierul uman in modul in care acesta gandeste, raspunde si interactioneaza. in pofida nivelului atins de cercetatori, acest deziderat nu va fi atins foarte curand, creierul uman fiind inca o enigma, aproape imposibil de analizat matematic si/sau tradus in limbaj masina.
Se considera ca masinile, indiferent de puterea lor de procesare,nu vor inlocui niciodata omul, cea mai inteligenta si puternica fiinta de pe Pamant. Acest lucru este afirmat deoarece masinile nu au parcurs rigorile de suparvietuire, timp de milioane de ani precum oamenii. Modul in care acestia interactioneaza,


Fisiere in arhiva (1):

  • Perspectivele tehnologiei sistemelor expert.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.	Andone, I., Tugui, Al., Sisteme inteligente in management, contabilitate, finante-banci si marketing,  Ed. Economica, Bucuresti 1999;
2.	Bajenescu, T. I., Performantele inteligentei artificiale: de la teorie la practica, Ed. Albastra, Cluj-Napoca 2002;
3.	Choffram, J-M., Sisteme inteligente de management: diagnostic, analiza, asistenta a deciziei, Ed. Stiinta & Tehnica, Bucuresti 1997.
Web: http://ro.wikipedia.org/wiki/Inteligenta_artificiala


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!