Infracționalitatea electronică

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiuni juridice 1
2. Scurt istoric al infractionalitatii pe calculator 3
3. Clasificarea delictelor informatice 6
3.1 Pirateria software 8
3.2 Raspandirea virusilor 9
3.3 Furturi de bani si informatii 10
3.4 Furturi prin Mailbox 11
3.5 Falsificarea de valori 11
3.6 Atacuri asupra ATM, debit-card, PC passwords, PIN 12.
3.7 Furturi de carduri 12
3.8 Spionajul computerizat 13
3.9 Atacuri teroriste 13
3.10 Inselatoria prin computer 14
3.11 Sabotajul prin computer 14
3.12 Atacuri impotriva protectiei mediului inconjurator 14
4. Exemple de fraude informatice 15
5. Fraude informatice autohtone 18


Extras din referat Cum descarc?

Notiuni juridice
In dictionarul limbii romane infractiunea este socotita ca fiind o fapta care prezinta pericol social, constand in incalcarea unei legi penale, in savarsirea cu vinovatie a unei abateri de la legea penala, si care este sanctionata de lege. In Codul Penal Roman se defineste aproape asemanator infractiunea de drept comun, astfel: "Infractiunea este fapta care prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie si prevazuta de legea penala". 
Conform aceluiasi dictionar al limbii romane frauda reprezinta o inselaciune, hotie, sau un act de rea-credinta savarsit de cineva, de obicei pentru a realiza un profit material de pe urma atingerii drepturilor altuia. 
La prima vedere s-ar putea spune ca, atunci cand se comite o frauda prin intermediul calculatorului in tara noastra, neexistand o lege care sa sanctioneze fapta, aceasta n-ar trebui sa fie catalogata drept infractiune. Desi pare un paradox, totusi lucrurile nu stau chiar asa. Chiar daca in tara noastra nu exista suficiente legi specifice care sa combata infractiunea pe calculator, o buna parte din fapte pot totusi fi incadrate juridic. Pe de alta parte, nu putem neglija ca majoritatea tarilor dezvoltate din lume au legi in acest domeniu, bine puse la punct, si mai devreme s-au mai tarziu, le vom avea si noi. De aceea problema infractionalitatii pe calculator trebuie cunoscuta, ea devenind, in ultimul timp, un adevarat flagel la scara mondiala, cu tentacule suficient de periculoase si in tara noastra. 
Primul lucru pe care ne propunem sa-l tratam este cel legat de intelegerea corecta a termenilor utilizati in acest domeniu, iar dintre acestia, vom incepe cu cei juridici. 
Asadar, frauda informatica, prin specificul ei este o infractiune cu un grad de periculozitate foarte ridicat. O eroare intr-o banca de date poate provoca pagube incalculabile. 
Frauda informatica, asa cum este ea definita de lege, este caracterizata de fapte precum intrarea, alterarea, stergerea sau supraimprimarea de date sau de programe pentru calculator sau orice alta intruziune care ar putea sa genereze o influenta a rezultatului, cauzand prin aceasta un prejudiciu material sau economic intentionat, faptuitorul urmarind sa obtina un avantaj patrimonial pentru sine ori pentru altul. 
Obiectul juridic al acestei infractiuni este dat de proprietatea aceluia sau acelora care detin informatii ce au fost fraudate, iar prin aceasta, implicit, este vorba de inviolabilitatea proprietatii, iar proprietatea a fost, este si va ramane un drept sacru al oricarui cetatean, garantat de orice constitutie din lume. 
Obiectul material il constituie acel suport material, precum CD-ul, discheta, hard disk-ul etc., pe care pot fi inscrise datele si programele protejate. 
Subiectul activ este reprezentat de orice persoana care raspunde penal, sau un subiect calificat precum unul dintre angajati care ar trebui sa vegheze la bunul mers al sistemelor de gestiune informatizata, caz in care descoperirea lui este mai dificila. 
Intrarea este considerata a fi intruziunea sau introducerea de date nereale sau care nu au ce cauta acolo, patrunderea intr-un loc interzis, ceea ce constituie infractiunea. 
Alterarea este definita de modificarile efective operate in acele date, partiale sau totale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Infractionalitatea Electronica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!