Instalatii laser cu excimer utilizate pentru corectarea unor afectiuni oculare

Cuprins referat Cum descarc?

1.	INTRODUCERE - LASER EXCIMER	3
2.	TIPURI DE LASERI EXCIMER	5
3.	AFECTIUNI OCULARE CE POT FI TRATATE CU LASERI EXCIMER	13
4.	TEHNICI DE REALIZARE A INTERVENTIILOR CHIRURGICALE CU LASERI EXCIMER.	15
5.	CONCLUZII	19
6.	BIBLIOGRAFIE	19


Extras din referat Cum descarc?

LASER - Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (Amplificarea luminii prin emisia stimulata a radiatiei) - este o instalatie folosita pentru genrarea si amplificarea radiatiei electromagnetice din domeniul vizibil, bazata pe fenomenul de emisie stimulata a radiatiei. Laserul genereaza un fascicul de lumina monocromatic, paralel, coerent si foarte intens. [1]
Fasciculele laser au mai multe proprietati care le diferentiaza de lumina incoerenta produsa de exemplu de Soare sau de becul cu incandescenta: 
- monocromaticitate -- un spectru in general foarte ingust de lungimi de unda;
- directionalitate -- proprietatea de a se propaga pe distante mari cu o divergenta foarte mica si, ca urmare, capacitatea de a fi focalizate pe o arie foarte mica;
- intensitate -- unii laseri sunt suficient de puternici pentru a fi folositi la taierea metalelor.[2]
Fig.1 - Comparatie lumina LASER- lumina naturala 
LASERI EXCIMER
Laserul excimer - este un laser cu radiatie monocroma, cu lungime de unda ce se incadreaza in spectrul razelor ultraviolete. [4]
Radiatia laserilor excimer este emisa de molecule care exista numai pentru o durata foarte scurta de timp. Aceasta molecula este compusa din:
- un atom de gaz nobil: Argon, Kripton sau Xenon si 
- un atom de halogen: Flor, Clor, Brom sau Iod.
Notiunea de excimer provine de la la combinatia a doua cuvinte: excitat dimer (dimer excitat), ce inseamna ca molecula este compusa din doi atomi, si exista numai in stare excitata. (Uneori cercetatorii considera aceste molecule ca fiind un complex, si le denumesc LASER ,,Exciplex").
Un excimer este o molecula care are o stare legata (existenta) numai intr-o stare excitata. In starea fundamentala aceasta molecula nu poate exista si atomii sunt separati. Starea excitata exista pentru o durata foarte scurta, mai mica ce 10 nanosecunde. [3]
Laserul excimer a fost inventat in 1970 de Nikolai Basov, V. A. Danilychev si Yu. M. Popov, de la Institutul de Fizica Lebedev din Moscova. [5]
Acest tip de laser este frecvent utilizat in productia de dispozitive microelectronice, circuite integrate pe baza de semiconductori sau in chirurgia oculara.
Lungimea de unda a fasciculului laser depinde de tipul gazelor folosite (ex: ArF 193 nm, KrF 248 nm, XeBr 282 nm, XeCl 208 nm, XeF 351 nm, etc.). In general, laserele excimer opereaza cu o rata a pulsului ce se situeaza in jur de 100 Hz si cu o durata a pulsului de aproximativ 10 ns.
Laserele de tip excimer emit radiatie monocroma in spectrul UV, nu produc caldura, iar energia unui astfel de fascicul este absorbita de obicei de catre tesuturi la o adancime de 1 nm.
Marimea spotului poate fi ajustata intre 14 si 30 mm, ceea ce face ca laserul sa fie foarte selectiv in ceea ce priveste tratarea exclusiva a ariei cutanate afectate.
Laserii excimer sunt frecvent utilizati in domeniul chiurgiei oftalmologice deoarece pot realiza taieturi mici si foarte fine. [4]
2.TIPURI DE LASERI EXCIMER
- Laser cu scanare punctiforma (la fata locului)
Aceste lasere sunt utilizate frecvent deoarece folosesc raze laser cu diametru foarte mic, pentru a produce o zona de tratament pe suprafata corneei. Sunt utilizate pentru tratarea astigmatismului neregulat.
- Laser cu scanare tip fanta
Acest tip de laser excimer foloseste un dispozitiv de rotatie cu gauri de tip fanta, prin care trec razele laser care cresc treptat extinzand zona de ablatie. Laserele cu scanare tip fanta sunt capabile sa produca tratamente foarte fine.


Fisiere in arhiva (1):

  • Instalatii laser cu excimer utilizate pentru corectarea unor afectiuni oculare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

[1]"Laserul - Prezentare generala,Proprietatile radiatiei laser referat", Referatele.com, 2017. [Online]. Available: http://www.referatele.com/referate/fizica/online10/Laserul---Prezentare-generala-Proprietatile-radiatiei-laser-referatele-com.php. 
[2]"Laser", Ro.wikipedia.org, 2017. [Online]. Available: https://ro.wikipedia.org/wiki/Laser. 
[3]"LASERE EXCIMERI", Scribd, 2017. [Online]. Available: https://www.scribd.com/document/96130424/LASERE-EXCIMERI. 
[4]2017. [Online]. Available: http://www.revistasrd.ro/includes/files/articles/399-409_(410_alba)o_ro_157.pdf. 
[5]"Excimer laser", En.wikipedia.org, 2017. [Online]. Available: https://en.wikipedia.org/wiki/Excimer_laser. 
[6]"LASIK Surgery Options: Types of Lasers Available", Barnet Dulaney Perkins Eye Center, 2017. [Online]. Available: http://www.goodeyes.com/blog/lasik-technology-top-surgery-options. 
[7]"Excimer Lasers Information | Engineering360", Globalspec.com, 2017. [Online]. Available: http://www.globalspec.com/learnmore/optical_components_optics/lasers/excimer_lasers. 
[8]"Laser Eye Surgery Technology | Wavelight EX500 and Ziemer Lasers - | ScottHyver Visioncare, Inc.", Scotthyver.com, 2017. [Online]. Available: http://www.scotthyver.com/technology. 
[9]"Topograf corneean WaveLight(R) Oculyzer(TM) II | Laser Vision Med", Laservisionmed.ro, 2017. [Online]. Available: http://laservisionmed.ro/topograf-corneean-wavelight-oculyzer-ii/. 
[10]2017. [Online]. Available: http://www.vederefaraochelari.ro/optilasik-laser-correction.aspx#WaveLight(R) EX500 Excimer Laser. 
[11]"Dr Sachdev Eye Hospital | Lasik Center", Eyespecialist.co.in, 2017. [Online]. Available: http://www.eyespecialist.co.in/go/album/instruments. 
[12]"Alcon Wavelight Allegro Custom Analyzer", Laserlocators.com, 2017. [Online]. Available: https://www.laserlocators.com/equipment/alcon-wavelight-allegro-custom-analyzer-3/. 
[13]P. Oculus, A. 2014 and O. 90!, "Oculus a achizitionat ultima generatie de Laser Excimer MEL 90!", Clinica oftalmologica Oculus, 2017. [Online]. Available: http://www.clinicaoculus.ro/arhiva-2014/noutati-2014/laser-excimer-mel-90. 
[14]"Operatii cu laser PRK", Oftalmolaser.ro, 2017. [Online]. Available: http://www.oftalmolaser.ro/chirurgie_refractiva.php. 
[15]"Miopie", Ro.wikipedia.org, 2017. [Online]. Available: https://ro.wikipedia.org/wiki/Miopie. 
[16]"Hipermetropie", Ro.wikipedia.org, 2017. [Online]. Available: https://ro.wikipedia.org/wiki/Hipermetropie. 
[17]"Astigmatism (ochi)", Ro.wikipedia.org, 2017. [Online]. Available: https://ro.wikipedia.org/wiki/Astigmatism_(ochi). 
[18]"Laserul in operatiile oftalmologice", Sfatulmedicului.ro, 2017. [Online]. Available: http://www.sfatulmedicului.ro/Sanatatea-ochilor/laserul-in-operatiile-oftalmologice_14905. 
[19]"Laser Excimer - Scapa de ochelari", Scapa de ochelari, 2017. [Online]. Available: http://www.scapadeochelari.ro/laser-excimer/.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!