Zborul UTA 772

Extras din referat Cum descarc?

In septembrie 1989, un zbor al companiei aeriene UTA a explodat in timp ce survola Nigeria, provocand moartea a 170 de persoane. Justitia franceza a acuzat serviciile secrete libiene de organizarea atentatului si sase membri ai acestor servicii au fost judecati.
Zborul UTA 772 al companiei aeriene franceze, Union des Transports Aeriens, a fost un zbor de operare programat de la Brazzaville ,Republica Congo, cu escala la N'Djamena in Ciad, la aeroportul CDG Paris din Franta. 
Pe 19 septembrie, 1989, aeronava McDonnell Douglas DC-10 cu numarul de inregistrare N54629 a decolat de pe Aeroportul International de la N'Djamena, la ora 13:13. 46 de minute mai tarziu, la altitudinea de croaziera de 35000 de picioare, o explozie la bordul aeronavei 772 UTA a cauzat prabusirea in Desertul Sahara aproape de orasele Bilma si Tenere in Nigeria. Toti cei 156 de pasageri si 14 membri ai echipajului au murit, inclusiv Bonnie Pugh, sotia ambasadorului american la Ciad, Robert Pugh.
Victime
Echipajul de zbor:
capitanul Georges Raveneau,ofiterul Jean-Pierre Hennequin, inginerul de zbor Alain Bricout. In cabina, Pursers Jean-Pierre Baschung si Michele VASSEUR, impreuna cu insotitorii de zbor Alain Blanc, Laurence de Boery-Penon, Martine Brette, Anne Claisse, Nicole Deblicker, Ethery Lenoble, Gael Lugagne, Veronique Marella, Jean-Pierre Mauboussin. 
Pasagerii:
Au fost din 18 tari diferite, majoritatea fiind francezi sau congolezi: 54 Franta, 51 Congo, 25 Ciad, 9 Italia, 7 America, 5 Camerun, 4 Marea Britanie, 3 Canada, 2 Africa Centrala, 2 Malaesia, 2 Elvetia, 1 Algeria, 1 Bolivia, 1 Belgia , 1 Greacia, 1 Maroc si 1 Senegal.
Investigatii
O comisie de ancheta ICAO a stabilit ca un dispozitiv explozibil improvizat (IED) plasat intr-un container in locatia 13-R din fata cargo a provocat distrugerea aeronavei. Comisia a sugerat ca cea mai plauzibila ipoteza a fost plasarea unui dispozitiv explozibil in interiorul bagajelor incarcate la aeroportul din Brazzaville. Initial a fost suspectate pentru distrugerea aeronavei, gruparea islamica Jihad si Rezistenta Secreta Chadian,grupare rebela, care s-a opus presedintelui Hissen Habre. In urma cu 5 ani, pe 10 martie 1984, un dispozitiv explozibil improvizat a distrus un alt avion DC-8 al companiei UTA la scurt timp dup ace a aterizat pe aeroportul N'Djamena. Nu au fost victime si cei responsabili nu au fost niciodata identificati.
Comparatii cu PA 103 
Resturi ale aeronavei au fost trimise in Franta pentru examinare,si au fost gasite urme de explozibil in camera din fata cargo. Apoi, bucati dintr-o valiza Samsonite gri acoperite intr-un strat de explozibil au convins anchetatorii ca aceasta a fost sursa de explozie. Ea a fost incarcate in Brazzaville. 
De asemenea, a fost gasit un mic fragment dintr-un circuit imprimat , care, ca si in cazul Pan Am 103, s-a dovedit a fi fost de la un dispozitiv de sincronizare. Acest fragment a fost identificat de catre FBI a lui Thomas Thurman ca fiind fabricate de firma taiwaneza "Ty", care a furnizat un numar de astfel de dispozitive in Libia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Zborul UTA 772.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!