Vibrațiile și zgomotele

Extras din referat Cum descarc?

Zgomotul si vibratiile excesive din interiorul cabinei aeronavelor are o serie de rezultate negative: scaderea inteligibilitatii de comunicare dintre piloti si organele de la sol, pasageri, iar in cadrul zborurilor de durata mare, duc la accentuarea starii de oboseala a pilotilor si pasagerilor. Spectrograma zgomotului din cabina este in general dominata de o serie de varfuri, generate de catre elementele sistemului de propulsie, care se transmit prin fuselaj, elementele sistemelor hidraulice, sistemul de conditionare si vibratii proprii ale fuselajului si aripilor. Pentru controlul eficient al zgomotului este necesara determinarea precisa a surselor si a cailor de transmisie.
In scopul determinarii precise a spectrogramei sonore, se fac o serie de masuratori, la bordul aeronavelor, pe turata unui zbor, la diverse regimuri, prin plasarea unor traductori acustici (microfoane) liniari, in diferite zone din interiorul cabinei aeronavei si achizitia si analiza ulterioara a datelor datelor furnizate. Folosind aceste elemente, se pot grupa elementele generatoare de zgomot, pe zone, si se poate stabili ulterior o metodologie de reducere a zgomotului in cabina, folosind metode pasive (sisteme de absorbtie, de reflexie) sau metode active. Procedeul de determinare a spectrogramei sonore, in zonele din cabina aeronavei, pe durata unui zbor se numeste holograma audio. O spectrograma tipica, pentru un singur traductor, este prezentata in figura z-001.

Figura z-001
Spectrograma tipica unui singur traductor acustic

Identificarea individuala a surselor sonore, poate fi facuta prin masuratori spectrometrice sonore, la sol, prin activarea succesiva a potentialelor surse de zgomot si efectuarea substractiilor din spectrograma finala.
O analiza grosiera a sunetelor captate in cabina de pasageri a unei aeronave civile de transport, cu motor turboreactor, cu dublu flux, furnizeaza spectrograma prezentata in figura z-002.
Spectrele audio pentru sistemul de propulsie se masoara la sol, la un regim de lucru nominal, prin amplasarea traductorilor acustici in zona dispozitivului de admisie (DA), dispozitivului de evacuare fan (DE), in apropierea dispozitivului de evacuare gaze (Jet) si in zona mediana (motor). Spectrul audio pentru structura este determinat, in zbor, la un regim de lucru nominal pentru sistemul de propulsie, dupa substractia din cadrul spectrogramei finale a spectrogramelor obtinute la sol. Erorile ce pot apare sint date de interferentele produse de functionarea celorlalte siseme ale aeronavei: sistemul hidraulic, sistemul de conditionare si presurizare, zgomotele produse de alte agregate.

Figura z-002
Spectrograma sonora determinata in cabina si in zona sistemului de propulsie

In figurile z-003, z-004, z-005 si z-006 sint prezentate spectrogramele audio pentru traductori montati in cabina de zbor si in compartimentul pasageri. Pentru obtinerea unei holograme sonore cit mai fidele este necesara folosirea unei matrici de traductori acustici si a unui program de interpolare a datelor furnizate de doi traductori apropiati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Vibratiile si Zgomotele.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!