Produse Lactate Probiotice - Chefirul

Extras din referat Cum descarc?

Probioticele sunt culturi de microorganisme vii si active ce tranziteaza tractul gastro intestinal exercitand o actiune de echilibrare a microflorei prin colonizarea directa a intestinului. Probioticele, asa-zisele bacterii benefice: bifidobacterii, lactobacili, se gasesc sub forma de aditivi in anumite alimente (iaurt, kefir sau alte produse lactate) sau in produse farmaceutice (tablete). 
Bacteriile probiotice sunt comercializate in produsele fermentate, iar produsele lactate sunt principalii purtatori ai probioticelor . Aceste produse sunt foarte potrivite pentru a furniza o imagine pozitiva asupra sanatatii a probioticelor din mai multe motive:
1. produsele fermentate , si produsele lactate in principal , au o imagine pozitiva asupra sanatatii 
2. consumatorii sunt familiarizati cu faptul ca produsele fermentate contin microorganisme(bacterii)
3. probioticele utilizate ca si organisme starter asociaza imaginea pozitiva a fermentatiei cu culturile probiotice.
In momentul in care sunt adaugate probiotice la produsele fermentate, trebuie sa se tina seama de anumiti factori care ar putea influenta capacitatea probioticelor de supravietuire in produs si sa devina activ in momentul intrarii in contact cu tractusul intestinal al consumatorului.
Acesti factori includ :
o starea fiziologica a organismelor probiotice adaugate ( indiferent daca celulele provin din faza de crestere logaritmica sau stationara)
o conditiile fizice de depozitare ale produsului(temperatura)
o compozitia chimica a produsului caruia ii sunt adaugate probioticele(aciditate, continutul de carbohidrat disponibil , sursa de azot, continutul de minerale, activitatea apei, si continutul de oxigen)
o posibilele interactiuni ale probioticelor cu culturile starter( producerea de bacteriocine , antagonism si sinergism).
Interactiunile probioticelor atat cu matrita alimentului cat si cu cultura starter pot fi mai intense cand probioticele sunt utilizate ca si cultura starter. 
Elie Metchnikoff este considerat ca fiind inventatorul probioticelor. Intrigat de longevitatea populatiei caucaziene si frecventa acestora de produse lactate acide , Metchnikoff a aratat ca acidul produs de organismele din produsele lactate acide previn ,,infectarea" intestinului gros si astfel aceasta duce la o prelungire a vietii consumatorului. Cu toate ca ideile lui Metchnikoff se bazau strict pe bacteriile acido-lactice din produsele lactate acide, in curand interesul altor oameni de stiinta s-a indreptat spre bacteriile acido-lactice de origine intestinala. Unul din acesti primi cercetatori a fost Henneberg din Kiel care a propus utilizarea Lactobacilului acidofil intestinal pentru a produce ceea ce el numea Lapte acidofil , sau iaurt refacut. Cand acest tip de produs fermentat a devenit un succes sub numele iaurt dulce in Germania si in alte tari Vest europene la inceputul anilor 1980, aspectele nutritive ale acestuia erau putin relevante decat era posibilitatea de producere a unui produs cu continut slab de acid , cum ar fi iaurtul fermentat.
In consecinta , speciile de lactobacili utilizati pentru fermentatie au fost si inca sunt selectate cu strictete in functie de de proprietatile lor tehnologice si nu cu efectele lor benefice aduse sanatatii.
Bacteriile probiotice utilizate in produsele comerciale azi sunt principalii reprezentanti ai genurilor Lactobacillus si Bifidobacterium. Speciile de lactobacili din care s-au izolat legaturi de probiotice sunt L acidophilus, L. johnsonii, L. casei, L. rhamnosus, L. gasseri si L. reuteri. Tipurile de bifidobacterii sunt : Bifidobacterium bifidum. B. Longum si Bifidobacterium infantis.
Aceasta scurta incursiune in istoria probioticelor furnizeaza o explicatie istorica prin care se arata de ce produsele lactate , in special lactatele acide formeaza de departe cel mai raspandit segment de pe piata produselor probiotice.
Exista si un motiv tehnologic pentru care aceste produse lactate sunt utilizate ca purtatori ai probioticelor : majoritatea acestor produse au fost deja optimizate la extinderea supravituirii unor organisme in timpul fermentatiei. Astfel, tehnologia actuala poate fi relativ usor adaptata pentru a garanta supravietuirea suficienta ale bacteriilor probiotice adaugate. Cu toate acestea trebuie mentionat faptul ca alte produse fermentate(ca spre exemplu sosuriel crude) pot servi ca si purtatori ai organismelor probiotice , dar putine astefl d eproduse se gasesc pe piata. 
Cu aparentul succes pe piata al produselor probiotice , consumatorii incep sa-si puna intrebari cu referire la natura bacteriilor probiotice, la definitia termenului ,,probiotic" si la posibilele efecte benefice asupra sanatatii acestora. O importanta majora o constituie faptul ca daca alimentele ce contin probiotice furnizeaza o valoare nutritiva in plus coparativ cu alimentele fermentate traditional ce contin microorganisme vii , si daca aceasta valoare este mentinuta in timpul fabricarii acestora si mai ales daca aceasta este furnizata pe intrega perioada a vietii de raft a produsului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Produse Lactate Probiotice - Chefirul.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!