Prezentarea detaliată a procesului de fabricație a piesei cataramă centură de siguranță

Extras din referat Cum descarc?

Cap.I Necesitatea realizarii piesei
1. Comanda sociala
Catarama centurii de siguranta, folosita in aeronave pentru asigurarea sigurantei si stabilitatii pasagerilor, este dispozitivul folosit pentru a conecta doua capete desfacute, cu unul din capete atasat de ea si celalalt tinut de o clama intr-un mod sigur, dar ajustabil. Catarama centurii de siguranta se va folosi pentru fixarea sigura a curelei ce asigura siguranta pasagerilor pe parcursul zborului. Centura de siguranta functioneaza pe baza unui mecanism de desfacere a cataramei si tragere a centurii, proiectata special, rezistand la forte mari si conditii deosebite. Scopul acesteia este de a constrange pasagerul in cazul unui eveniment de turbulenta sau de scoatere a aeronavei din pozitia sa obisnuita de zbor orizonatal. Ea este proiectata astfel incat sa permita scaunului de care este atasata sa absoarbe socul. 
Necesitatea inventarii acestui mecanism a aparut odata cu dezvoltarea mijloacelor de transport si folosirea pe scara larga a acestora. De asemenea cresterea continua a vitezei, un avantaj pentru usurarea transportului pe distante lungi, dar un dezavantaj din punctul de vedere al riscului creat, a condus la crearea unui mecanism care sa asigure stabilitatea si siguranta pasagerilor in timpul utilizarii mijlocului de transport. In ceea ce priveste industria transportului aerian, desi avionul este considerat in ziua de azi unul dintre cele mai sigure mijloace de transport, studiile arata ca cei aproximativ trei milioane de pasageri care zboara in fiecare zi sunt ingroziti de teama unui accident aviatic. Cauzele cele mai frecvente pentru producerea unor astfel de evenimente sunt greselile pilotilor, defectiunile mecanice, vremea nefavorabila, erorile umane s.a. Mediul din cadrul unei aeronave aflate in zbor este destul de instabil, atat in timpul decolarii si aterizarii, cat si in timpul turbulentelor sau virarilor bruste. Centura de siguranta este mecanismul ce salveaza de cele mai multe ori viata si sanatatea pasagerilor in timpul zborului. La proiectarea ei trebuie avute in vedere aspecte precum confortul pasagerilor, actionarea rapida in cazul unui eveniment brusc, simplitatea mecanismului, posibilitatea utilizarii ei de catre orice pasager indiferent de varsta, sex sau greutate corporala. Catarama reprezinta dispozitivul central ce completeaza centura de siguranta. Este construita pe astfel incat sa nu incomodeze pasagerul in cazul purtarii indelungate, sa poata fi actionata in situatii de urgenta, sa fie usoara etc.
2. Tema de necesitate
Standardele internationale privind siguranta calatorilor impun ca aeronavele sa fie echipate cu centuri de siguranta, care sa fie la indemana oricarui pasager, sa asigure confortul si siguranta in acelasi timp, sa faca fata la conditiile de utilizare repetate, si sa poata fi actionate in situatii de urgenta.
3. Tema proiectului; alegerea piesei
Tema proiectului consta in realizarea a 6000 buc/an din piesa ,,catarama centura de siguranta" si prezentarea detaliata a procesului de fabricatie a piesei, cu succesiunea logica a tuturor operatiilor si fazelor necesare transformarii semifabricatului in piesa finita prin procedeul tehnologic optim din punct de vedere al costului, avand in vedere aleagerea solutiei optime din punct de vedere tehnic si economic.
Pentru realizarea acestei teme s-a optat pentru o catarama eficienta si des intalnita in industria transportului aerian din zilele noastre. S-au avut in vedere urmatoarele: designul avantajos si estetica piesei, compatibilitatea cu orice tip de aeronava civila, simplitatea mecanismului de actionare, greutatea scazuta a piesei si rezistenta sporita. 
In concluzie s-a ales modelul urmator pentru piesa ,,catarama centura de siguranta", model WHWB:
4. Stabilirea si/sau analiza rolului functional al piesei in subansamblul din care face parte
Cunoasterea rolului functional este prima etapa in proiectarea oricarui proces tehnologic de realizare a piesei respective, deoarece se face in primul rand o proiectare functionala care trebuie sa se coreleze cu o proiectare tehnologica a piesei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Prezentarea Detaliata a Procesului de Fabricatie a Piesei Catarama Centura de Siguranta.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!