Metode de conservare a alimentelor și de gestionare a deșeurilor pe Stația Spațială Internațională

Extras din referat

REZUMAT:In aceasta prezentare vom vorbii despre imponderabilitate,gestionarea deseurilor si metodele de conservare a alimentelor pe Statia Spatiala Internationala.Alimentele sunt esentiale pentru supravietuire,la fel ca si apa se distribuie in recipiente speciale si se incearca pe cat posibil reutilizarea lor.Deseurile sunt eleiminate intr-un mod special,datorita imponderabilitatii totul devine mai interesant.
CUVINTE CHEIE:Alimentatie,conservare,microgravitatie,reutilizare,imonderabilitate
INTRODUCERE: Ce este o statie spatiala?
O statie spatiala este o nava compusa din unul sau mai multe module capabila sa sustina viata unui echipaj uman. statia spatiala nu beneficiaza de sisteme de propulsie sau de aterizare, intrucat transferul astronautilor se realizeaza cu alte nave, insa are nevoie de un sistem de ancocare care sa faca legatura cu acestea. In prezent, Statia Spatiala Internationala este asemanata frecvent cu un teren de fotbal prin prisma dimensiunilor sale: lungime de 108.5 metri, latime de 72.8 metri si inaltime de aproximativ 20 de metri. Suprafata totala a modulelor presurizate este de 837 de metri patrati, in timp ce masa statiei atinge valoarea impresionanta de 450 de tone.
Statia orbiteaza Pamantul de 15.51 ori pe zi la o altitudine care variaza intre 330 si 435 de kilometri si care este modificata prin intermediul motoarelor modulului rusesc Zvezda. Statia Internationala include numeroase sisteme care asigura viata la bord. Pe langa sistemele care asigura o atmosfera similara cu cea intalnita pe Pamant, exista un sistem pentru furnizarea apei, facilitati pentru furnizarea de alimente, dar si echipamente sanitare si pentru igiena.
Imponderabilitate- EFECTE
Vietile noastre zilnice implica activitati cum ar fi statul, mersul, ridicatul lucrurilor de jos sau odihnitul in pat. Niciuna dintre aceste activitati nu este posibila in orbita. 
Odata ce o nava spatial ajunge pe orbita, totul inauntru incepe sa para fara greutate. Orice -  oricine ce nu este legat de ceva anume, va pluti !
Astronautii simt prima oara efectul lipsei gravitatiei cand motoarele sunt oprite. Imediat, acestia incep sa pluteasca, insa sunt tinuti de centurile de siguranta atasate scaunelor. Lipsa grutatii le permite astronautilor sa para foarte puternici . Acestia pot "ridica" obiecte ce ar fi mult prea grele pentru a fi ridicate la suprafata pamantului de catre un om . Cu toate acestea, sunt insa si dezavantaje:
Fara efectul gravitatiei, sangele si alte fluide ale corpului incep sa curga catre cap. Acest lucru poate cauza o senzatii de dureri de cap. Fara gravitatie sa impinge inapoi, muschii devin slabi. Pentru a se mentine in forma, astronautii trebuie sa exerseze cateva ore in fiecare zi. Acest lucru le permite sa se recupereze mai repede cand se vor intoarce pe Pamant.
Intr-un modul spatial sau statie spatiala, sensul de jos sau sus nu mai exista. Nu exista nicio diferenta intre un tavan sau o podea. Acest lucru le provoaca stari de greata, de ameteala astronautilor pana acestia se obisnuiesc cu aranjamentul ciudat.
O zi in spatiu :
Astronautii traiesc vieti foarte aglomerate. Fiecare zi pe orbita este planificata cu atentie de coordonatorii misiunii. Timpul folosit de echipaj este bazat pe cel al orasului Houston, Texas sau Moscova.
Ziua de 12 de ore pe Statia Spatiala Internationala incepe printr-un apel de trezire. Dupa un mic dejun echipajul trece la treaba ce a fost atribuita fiecaruia de catre coordonatori. Statiile Spatiale sunt ca niste labirinturi mari ce necesita atentie si ingrijire constanta. Mult timp trebuie petrecut pe actiuni caznice cum ar fi spalatul sau reparatiile.
Exista 3 mese pe zi : micul dejun, pranzul si cina , cu toate acestea bauturile si snacksurile fiind mereu la indemana. Cel mai mult timp este consumat pe pregatire si efectuare a experimentelor stiintifice. Aceasta poate implica o comunicare intre statie si oamenii de stiinta de pe pamant. 
Cel putin 2 ore pe zi sunt consummate pe exercitiu fizic. Acest lucru este essential pentru a mentine echipajul in forma si sanatos. Alte ore pot de asemenea fi consummate in pregatirea pentru un "spacewalk".
Microgravitatia 
Alimentele si modul in care sunt ambalate au fost afectate foarte mult de microgravitatia unica din spatiu. Mediu de microgravitatie este acela in care gravitatia este foarte redusa. Microgravitatia apare atunci cand o nava se afla pe orbita Pamantului. 
Statia Spatiala Internationala si tot continutul acesteia se gasesc intr-o stare de cadere libera . Din cauza acestui fenomen , alimentele sunt impachetate si servite in asa fel incat acestea sa nu se deplaseze prin nava spatiala deoarece firimiturile lichidele pot deteriora echipamentele sau pot fi inhalate.
Multe dintre alimente sunt impachetate sunt forma lichida. Lichidele tin alimentele impreuna si , eliberate din containere, acestea formeaza picaturi mari datorita coeziunii.Pentru baut sunt utilizate paie speciale. acestea au cleme si pot fi inchise pentru a preveni iesirea lichidului din recipient.
Cutitul , furculita , lingura si foarfecele sunt fixate cu niste magneti de tava de alimente atunci cand nu sunt folosite. Efectele microgravitatiei au avut un impact enorm asupra dezvoltarii produselor alimentare ambulate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de conservare a alimentelor si de gestionare a deseurilor pe Statia Spatiala Internationala.docx

Imagini din acest referat

Bibliografie

1. National Aeronautics and Space Administration "Space Food and Nutrition" http://spacelink.nasa.gov/products
2. http://spacelink.nasa.gov/products
3. http://www.giz.ro/stiinta/statia-spatiala-internationala-37274/
4. http://ftcsc.ag.iastate.edu/media/packagingbrochure.pdf


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!