Management SEC

Extras din referat

SCOPUL 
Efectuarea unei aplicatii privind un proiect de MANAGEMENT SEC/SAF/QA pentru o tema specifica cursului si avand un continut aplicativ in RO.
2. CUPRINSUL lucrarii. 
1. Introducerea 
1.1 Mentenanta aeronavelor este cel mai important domeniu din aviatia moderna. Ea se ocupa cu intretinerea.repararea si mentinerea in stare de navigabilitate a aeronavelor.
1.2 Acest domeniu este foarte reglementat atat de ICAO cat si de FAA si EASA si impune norme minime care asigura siguranta si securitatea zborului.
1.3 In Romania fiecare aeroport si aerodrom asigura servicii de mentenanta aeronavelor omologate de AACR, Romania fiind membra ICAO si EASA.
2. Prezentarea temei alese
2.1 Mentenanta aeronautica inseamna in ansamblu , repararea , intretinerea, inspectarea sau modificarea unei aeronave sau a unei componente a acesteia.
2.2 Mentenanta include instalarea sau inlaturarea unei componente a unui avion sau a unui subansamblu, dar nu include : 
2.3 Munca elementara precum schimbarea rotilor , verificarea presiunii, servicii precum realimentare sau spalarea geamurilor sau orice alta munca facuta pe un avion sau pe o componenta ca parte a procesului de fabricatie, inaintea emiterii certificatului de navigabilitate sau alte documente de certificare.
Mentenanta poate include sarcini precum asigurarea comformitatii cu directivele navigabilitatii sau cu fisele de service.
2.4 Conform normelor europene CEI sau a celor internationale ISO, prin mentenanta se intelege un ansamblu de activitati tehnic-economice si manageriale care au ca scop asigurarea unei performante maxime a bunului considerat (utilaj,cladire,instalatie...).
MENTENANTA=Activitati corective+Activitati preventive+Management+Comunicare
Ca urmare,fiind bazata si pe un sistem informational specific si de comunicare cu celelalte servicii ale intreprinderii, mentenanta devine un concept diferit sub anumite aspecte de "INTRETINERE SI REPARATII" , terminologie utilizata uzual pentru a defini actiuni concrete de prevenire si inlaturare a defectiunilor utilajelor.
Din studiul sensurilor atribuite acestui concept rezulta ca managementul mentenantei este responsabil de:
- asigurarea sigurantei de functionare a echipamentelor (fiabilitate,disponibilitate,securitate,mentenabilitate);
- urmarirea costurilor de mentenanta si de utilizare a mijloacelor fixe;
- managementul riscului de functionare;
- managementul resurselor umane ale mentenantei;
- protectia mediului.
Ca tip de eveniment tratat de sistemul de mentenanta corectiv intalnim "defectiune" ,inlaturata prin activitati de depanare sau de reparare.
O evolutie in domeniu este impusa de mentenanta preventiva , definita ca fiind mentenanta care are ca obiect reducerea probabilitatilor de defectare sau degradare a unui bun sau serviciu.
2.5 Se estimeaza ca prin respectarea procedurilor de mentenanta sa fie redus numarul accidentelor si incidentelor. Defectiunile sunt descoperite si remediate din timp si repararea preventiva inlatura riscurile inutile. 
3. Reglementari / Legislatie aeronautica interna si externa
Domeniul a fost reglementat inca din 1944 cand 52 de state au semnat conventia de la Chicago .
Anexa 1 a conventiei Licentiere Personal reglementeaza pregatirea adecvata si licentierea personalului din domeniul aeronautic (piloti, ingineri de zbor , mecanici si navigatori).
Pregatirea personalului este principala garantie pentru operatiuni sigure si eficiente, aceasta pregatire de asemenea ofera incredere in acest domeniu. 
Una din principalele sarcini ale ICAO este sa mentina si sa dezvolte standardele din domeniul licentierii si sa asigure standardizarea internationala si sa se asigure ca aceste standarde sunt respectate de tari.
In anexa 6 este reglementat ca operarea unei aeronave angajate in trafic international de persoane sa fie cat mai standardizata posibil pentru a asigura cel mai inalt nivel de siguranta si eficienta .
Anexa reglemnteaza timpii de zbor ai pilotilor si ai aeronavelor, numarul de ore minim pana la urmatoarea verificare , numarul de mecanici necesar si timpul acestora de lucru etc.
Anexa 8 Navigabilitatea aeronavelor reglementeaza regulile care trebuie urmate de la conceperea si designul aeronavei , la constructia si intretinerea lui astfel incat aeronava sa poata primi certificatul de navigabilitate si sa se declare astfel ca poate zbura.
Norma. Orice specificatie asupra caracteristicilor fizice, configuratiei, materialelor, performantelor, personalului si procedurilor a caror aplicare uniforma s-a recunoscut ca necesara pentru securitatea sau regularitatea navigatiei aeriene internationale si carora statele contractante se conformeaza in aplicarea dispozitiilor Conventiei. In cazul imposibilitatii conformarii, statele trebuie sa notifice obligatoriu Consiliul, in temeiul Art. 38 al Conventiei.
Practica recomandata. Orice specificatie asupra caracteristicilor fizice, configuratiei, materialelor, performantelor, personalului si procedurilor a caror aplicare uniforma s-a
recunoscut ca necesara pentru securitatea, regularitatea sau eficacitatea navigatiei aeriene internationale si carora statele contractante depun eforturi pentru a se conforma in vederea aplicarii dispozitiilor Conventiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Management SEC.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!