Coroziunea Materialelor

Extras din referat Cum descarc?

1. Definitie
Coroziunea este o deteriorare electrochimica a metalelor datorata reactiilor chimice cu mediul inconjurator.
Pagubele datorita coroziunii sunt adesea legate nu numai de pierderile de metal ci si de scoaterea din functiune a unor instalatii intregi,pentru a caror prelucrare si montare se cheltuieste mai mult decat costul materialului din care sunt facute.
In timp ce materiale mai noi si mai bune sunt create in continuare ,acest progres este compensate,in parte de o actiune a mediului mai agresiva. Problema aceasta este agravata de faptul ca, coroziunea este un fenomen complex. Poate lua multe forme diferite iar rezistenta la coroziune a materialelor unui avion se poate schimba radical cu doar o mica schimbare de mediu.
2. Clasificare 
Fenomenele de coroziune sunt de obicei extrem de complexe si apar sub cele mai diferite forme, motiv pentru care, o clasificare riguroasa a tuturor acestor fenomene nu este posibila, intre diferite clase existand intrepatrunderi.
Clasificarea coroziunii: dupa mecanismul procesului de distrugere:
1.Coroziunea chimica 
- distrugerea metalului in gaze uscate, lichide organice, solutii de materiale anorganice, ce nu conduc curentul electric (nepolare).
- oxidarea metalelor la temperaturi inalte (in timpul forjarii, tratamentelor termice).
- oxidarea rezistentelor electrice, cazanelor si arzatoarelor in contact cu gazele de ardere.
- distrugerea metalelor in contact cu gazele industriale.
2. Coroziunea electrochimica
- este insotita de trecerea curentului electric prin metalul sau aliajul corodat.
- are loc la contactul diferitelor metale intre ele in acelasi mediu agresiv (fiecare metal are un anumit potential electrochimic).
- pe suprafata metalului pur in contact cu solutii de electroliti, topituri de saruri, pelicule de umezeala sau pe suprafetele metalelor aflate in atmosfera sau in sol, se formeaza pile electrice.
a. Dupa mediul in care se produce:
1. Coroziunea atmosferica - in atmosfera.
2. Coroziunea subterana - in sol.
3. Biocoroziunea - in medii ce contin organisme vii.
4. Coroziunea prin curenti de dispersie - in camp electric.
c. Dupa combinarea cu alte tipuri de distrugere:
1. Coroziunea sub tensiune statica. (Ex.- tensiuni de intindere-rasucire).
2. Coroziunea in conditii de oboseala. - se produce la solicitari alternative cu anumite frecvente.
3. Fisurarea coroziva - reprezinta o accelerare a coroziunii, ca urmare a actiunii unor eforturi mecanice de tensionare, rezultate in urma prelucrarilor mecanice sau a tratamentelor termice.
4. Coroziunea eroziva - se produce cand lichidul coroziv are viteza mare si distruge peliculele protectoare pe cale mecanica, actionand simultan pe cale electrochimica asupra metalului
5. Coroziunea in conditii de cavitatie - peliculele protectoare si metalul se distrug in cea mai mare parte sub actiunea lichidului. (Ex.- elice navale).
d. Dupa aspectul distrugerii
1. Coroziune continua. - cand intreaga suprafata metalica a avut de suferit in urma actiunii mediului agresiv; poate fi uniforma cand viteza procesului coroziv a fost constanta si neuniforma pentru viteze diferite pe diverse suprafete ale metalului.
2. Coroziune locala - cand distrugerea coroziva se concentreaza de preferinta pe anumite suprafete fara a atinge simtitor si alte suprafete. Dupa gradul de concentrare coroziunea locala produce:
- pete de coroziune - portiuni relativ mari si de adancime mica.
- placi de coroziune - suprafete relativ mici dar de adancimi mai mari.
- puncte de coroziune (Pitting) - concentrate pe suprafete mici, de 0,1/0,2 mm2 dar profunde (adanci).
e. Dupa caracterul distrugerii in raport cu structura metalului
1. Coroziune intercristalina - cand se propaga in interior prin distrugerea limitelor dintre graunti. Produsele de coroziune slabesc coeziunea interna a metalului incat pierderi mici duc la scaderi mari ale rezistentei mecanice (Ex.- aliaje de aluminiu, 
2. Coroziune fisuranta - datorata actiunii simultane a mediului coroziv si a solicitarii la intindere. Se raspandeste intercristalin si transcristalin pe directiile eforturilor maxime.
3. Coroziunea selectiva - distruge aliajul prin trecerea in solutie a unui component si prin acumularea la suprafata a celorlalte elemente (Ex.- Alama in mediu acid sufera dezincare in cadrul careia Zn trece in solutie iar pe suprafata pieselor ramane Cu.).
4. interior sub un strat aparent nealterat.
Reactii electrochimice ale coroziunii
- Coroziunea in acizi. Dizolvarea metalelor in solutii acide apoase se petrece cu degajare de hidrogen gazos si formarea sarurilor corespunzatoare. De exemplu cand metale ca Zn, Fe pur sau Al sunt introduse intr-o solutie de HCl reactiile chimice corespunzatoare sunt date de ecuatiile:
Zn + 2HCl -> ZnCl2 + H2 (9.5)
Fe + 2HCl -> FeCl2 + H2 (9.6)
2Al + 6HCl -> 2AlCl3 + 3H2 (9.7)
- Clorurile formate sunt solubile si se gasesc in solutie sub forma de ioni independenti; cantitatea de H2 degajata este proportionala cu valenta metalului care se corodeaza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Coroziunea Materialelor.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!